Zasięg routera

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
elminsterr
Początkujący użytkownik forum

Zasięg routera

Post autor: elminsterr »

Witam

W domu jednorodzinnym mam Dialog 1 mbit. Teraz chcę kupić router, żeby podłączyć pod Internet 3 komputery w domu. Dwa PC i jeden laptop. Laptop i jeden PC będą się łączyć przez wi-fi, a drugi PC przez kabel.

Planuję kupić Linksysa WRT54GL. Co o tym sądzicie, czy to dobry wybór? Chcę umieścić router na 1 piętrze w jednym pokoju. Czy siła sygnału tego routera będzie wystarczająca, żeby Internet działał w 2 pokoju na tym samym piętrze? Na drodze sygnału będą 2 ściany (oddzielone korytarzem - korytarz 1 metr) łącznie jakieś 7 metrów do komputera i może 8-9 do laptopa. Ściany niezbyt grube.

Laptop ma wbudowany wi-fi, a przy PC mam kartę USB Asusa. Będzie to działać, czy będę mieć problemy ze zrywaniem połączeń?

P.S. Mam nadzieję, że provider umożliwia tego typu dzielenie łącza do użytku prywatnego?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Zasięg routera

Post autor: zDaleKi »

elminsterr pisze:Planuję kupić Linksysa WRT54GL. Co o tym sądzicie, czy to dobry wybór?
Moim zdaniem bardzo dobry.
elminsterr pisze:Czy siła sygnału tego routera będzie wystarczająca [...] łącznie jakieś 7 metrów do komputera i może 8-9 do laptopa. Ściany niezbyt grube
Spokojnie powinno działać. Znam przypadki, że odległości były większe i ścianki grube.
elminsterr pisze:Mam nadzieję, że provider umożliwia tego typu dzielenie łącza do użytku prywatnego?
A to już powinno być w jego regulaminie ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

elminsterr pisze:W domu jednorodzinnym mam Dialog 1 mbit.
To chyba jest DSL, wiec do WRT54GL bedzie potrzebny modem niestety.
zDaleKi

Ale jak już jest tam ten internet, to szansa na to, ze modem już tam jest także istnieje ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
elminsterr

Zgadza sie. Modem już mam i to z wyjściem RJ 45, więc chyba wszystko będzie działać, prawda? :roll:
zDaleKi

elminsterr pisze:Modem już mam i to z wyjściem RJ 45
Tak, wszystko powinno działać, bo o co potrzebne, czyli modem z RJ45 już masz.
Co do samego dzielenia, nie chcę aby to było brane za pewnik, ale z tego co wiem, to Dialog nie zabrania dzielenia tego w ramach lokalu.

EDIT:
Na marginesie, nie masz chyba nadanego usera i hasła od operatora?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
elminsterr

BliSki pisze: EDIT:
Na marginesie, nie masz chyba nadanego usera i hasła od operatora?
Tak sie składa, że mam! Łączę się przez program dialnet, w którym musze wprowadzić usera i hasło! Czy to w jakimkolwiek stopniu komplikuje całą sprawę? Nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto....
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dialnet to zdaje sie zwykly ADSL, tak samo jak Neostrada, Net24 czy Multimo, wiec przy uzyciu modemu ADSL z wyjsciem RJ45 powinno smigac. W tym momencie modem pewnie bridge'uje, wiec ustawienie na routerze PPPoE i wpisanie uzytkownik+haslo powinno zalatwic sprawe.

Sprobuj skonfigurowac polaczenie bez aplikacji dostepowej ktora dostales z dialogu, np wg tej instrukcji:
http://www.dora.pl/static/pppoe.html
Jesli da rade to i przez router da rade.
zDaleKi

elminsterr pisze:Tak sie składa, że mam! [...] Czy to w jakimkolwiek stopniu komplikuje całą sprawę?
Tak mi się właśnie wydawało. Niczego to nie komplikuje, chodzi tylko o to, ze konfiguracja będzie trochę inna i na jej poprawne przeprowadzenie chcemy Ciebie naprowadzić.

I tak jak pisał Jo_gurt:
Jo_gurt pisze:W tym momencie modem pewnie bridge'uje, wiec ustawienie na routerze PPPoE i wpisanie uzytkownik+haslo powinno zalatwic sprawe
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
elminsterr

Aha. A czy jest coś jeszcze co powinienem wiedzieć w moim przypadku na temat konfiguracji?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Konfiguracja bedzie wygladala najpewniej praktycznie tak samo jak w tutorialu ktory mam w podpisie
elminsterr

Ok. Na pewno z niego skorzystam, dzięki. Jeśli będę miał jakiekolwiek problemy to będę wiedział, gdzie się pytać. :)
karpaczio

Testy zasięgu

Post autor: karpaczio »

elminsterr pisze:Czy siła sygnału tego routera będzie wystarczająca [...] łącznie jakieś 7 metrów do komputera i może 8-9 do laptopa. Ściany niezbyt grube
Spokojnie powinno działać. Znam przypadki, że odległości były większe i ścianki grube.
A widzialeś może testy/porównania zasięgu różnych routerów ?
pozdro
elminsterr

Re: Testy zasięgu

karpaczio pisze:A widzialeś może testy/porównania zasięgu różnych routerów ?
pozdro
Nie nie widziałem. Gdzie można przeczytać coś takiego?
W każdym razie kupiłem już tego Linksysa za 209 zł. :) Zainstaluję go za jakieś 2 tygodnie.
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Testy zasięgu

Post autor: Borg »

elminsterr pisze: W każdym razie kupiłem już tego Linksysa za 209 zł. :) Zainstaluję go za jakieś 2 tygodnie.
I dobrze zrobiłeś :) - nawet gdyby się okazało, że masz wyjątkowo grube ściany, zawsze możesz zastosować mocniejszą antenę/anteny.

ps. WRT54GL ma przewagę nad innymi routerami w tej cenie - ma możliwość wgrania alternatywnego oprogramowania które zwiększa funkcjonalność tego pudełka :).
ODPOWIEDZ