Chce uzyskać dostep do gprs na stacjonarnym PC, jak?
Moderator: Moderatorzy
Chce uzyskać dostep do gprs na stacjonarnym PC, jak?
Czy wystarczy tylko telefon podłączyć do komputera i będzie śmigało?
A może jest potrzebny jakiś modem?jezeli tak to jaki i za ile?
A może jest potrzebny jakiś modem?jezeli tak to jaki i za ile?
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Chce uzyskać dostep do gprs na stacjonarnym PC, jak?
jeżeli masz telefon który obsługuje gprs to oczywiście możesz go też podłączyć do komputera stacjonarnego. Musisz wtedy zainstalować odpowiednie oprogramowanie (jest na płycie którą powinieneś otrzymać z telefonem lub znajdziesz na stronie producenta telefonu), tak aby twój komputer widział telefon jako modem. Następnie konfigurujesz połączenie modemowe i po sprawie. Ja jestem w plusie i tam sporo znalazłem na ten temat.
Jeżeli chodzi o kartę to tutaj nie mam większych doświadczeń ale wiem że w przypadku kompa stacjonarnego (nie posiadają złącza pcmcia) musisz zaopatrzyć się w odpowiedni czytnik kart pcmcia (na allegro chodzą po około 90 zł) a co dalej to z pewnością na podobnej zasadzie - instalacja karty/modemu a następnie konfiguracja połaczenia modemowego. Karty jakie widziałem na allegro to itec po 250 zł (najtaniej)
Mam nadzieję że trochę pomogłem, pozdrawiam
Jeżeli chodzi o kartę to tutaj nie mam większych doświadczeń ale wiem że w przypadku kompa stacjonarnego (nie posiadają złącza pcmcia) musisz zaopatrzyć się w odpowiedni czytnik kart pcmcia (na allegro chodzą po około 90 zł) a co dalej to z pewnością na podobnej zasadzie - instalacja karty/modemu a następnie konfiguracja połaczenia modemowego. Karty jakie widziałem na allegro to itec po 250 zł (najtaniej)
Mam nadzieję że trochę pomogłem, pozdrawiam
cześć
jeśli chcesz nabyć taki zestaw, karte z modem GC75 w sieci Orange,to mam na zbyciu .Ale są warunki mam to na siebie i trzeba będzie zrobic cesie do umowy na inne nazwisko, posiadam ten modem od lutego i podpisana umowa jest na dwa lata .Sprzedaje to ze względu ze nie używam laptopa a do PC mam radjówke.Więcej na GG 3008437 .
Przejrzyj starsze posty - jeśli zdecydujesz się na modem, bierz tylko taki z gniazdem anteny zewnętrznej. Bez niej mogą być poważne problemy z sygnałem. Niektóre PCty (np. z proc. AMD, albo ze słabszym zasilaczem) mogą miec ponoć problemy z obsługą kart Sony Erics. na na przejściówkach PCMCIA.
Franko, jak masz umowę na czas określony to chyba nie możesz zrobić cesji przed jej upływem.
Mi w salonie Orange powiedzieli, że te problemy kart PCMCIA Sony-Ericssona mogą dotyczyć tylko laptopów z AMD (nie wszystkich). Podobno stacjonarnych pecetów to nie dotyczy. W każdym razie tak słyszałem, bo ja mam takie coś dopiero od kilku dni i wcześniej mnie ta tematyka nie interesowała.
Kupiłem parę dni temu GC89 (czekam na ten cholerny konektor do anteny) i w moim przypadku chodzi na adapterze bez najmniejszych problemów z AMD Barton.
Mi w salonie Orange powiedzieli, że te problemy kart PCMCIA Sony-Ericssona mogą dotyczyć tylko laptopów z AMD (nie wszystkich). Podobno stacjonarnych pecetów to nie dotyczy. W każdym razie tak słyszałem, bo ja mam takie coś dopiero od kilku dni i wcześniej mnie ta tematyka nie interesowała.
Kupiłem parę dni temu GC89 (czekam na ten cholerny konektor do anteny) i w moim przypadku chodzi na adapterze bez najmniejszych problemów z AMD Barton.
modem usb
do odbioru internetu z komputera stacjonarnego niejest potrzebna zadna dodatkowa wtyczka wystarczy modem usb ktory podlancza sie bezposrednio do portu usb sa 2 modele takich modemow 1 modem usb komander i modem netbox edge ten drugi jest lepszy bo ma dodatkowy zewnetrzny zasilacz ja korzystam z modelu usb comander edge.sama aplikacja programu do modemu comander niejest najwyzszej jakosci a instrukcja obslugi instalacji modemu jest bardzo ogolnikowa. czesc pozdrawiam pioter
Witam mam tel. nokia 3100 z tego co sie orientuje ma wpudowany modem kupilem kabel usunięty nieaktualny link do Allegro i mam problem bo nie wiem jak ustawic polaczenie z pc zebym mogl przegladac strony w komputerze.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
A zainstalowałeś drivery do nokii (modemu) z oryginalnej płytki od telefonu?Anonymous pisze:Witam mam tel. nokia 3100 [...]bo nie wiem jak
ustawic polaczenie z pc zebym mogl przegladac strony w komputerze.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
konfiguracja połączenia
W Orange połączenie mam skonfigurowane tak (nokia 6230):
nr do wybrania *99***1#
w opcjach modemu w zakładce zaawansowane- dodatkowe polecenia inicjujące at+cgdcont=1,"ip","www.idea.pl","0.0.0.0" (punk dostępu)
Pola użytkownika i hasło puste.
W plusie podajesz punkt dostępu Plusa[/b]
nr do wybrania *99***1#
w opcjach modemu w zakładce zaawansowane- dodatkowe polecenia inicjujące at+cgdcont=1,"ip","www.idea.pl","0.0.0.0" (punk dostępu)
Pola użytkownika i hasło puste.
W plusie podajesz punkt dostępu Plusa[/b]
Witam all
Ja używam SIMDATY i telefonu nokia 6020 jako modemu GPRS. Telefon łacze z kompem przez irde.
Nie trzyba wogle instalować tego badziewnego iplus managera
który i tak nie działa tak jak trzeba a zeby to skonfigurować trzeba mieć naprawde cierpliwość.
Do nokii wystarczy PC Suite i sterowniki do telefonu zeby wykryc modem i nic więcej
wszystko chodzi bez najmiejszych problemów
Jeżeli ktoś też używa fona jako modemu to odradzam instalowanie iplus managera !!!
Pozdrawiam

Ja używam SIMDATY i telefonu nokia 6020 jako modemu GPRS. Telefon łacze z kompem przez irde.
Nie trzyba wogle instalować tego badziewnego iplus managera

Do nokii wystarczy PC Suite i sterowniki do telefonu zeby wykryc modem i nic więcej

Jeżeli ktoś też używa fona jako modemu to odradzam instalowanie iplus managera !!!
Pozdrawiam

Jeżeli chodzi o kabelek USB z allegro to odradzam
Nie każdy chodzi z oryginalnym oprogramowaniem w telefonie i sa problemy z wykrywaniem fona ( miałem to samo z 3100 i kablem z allegro)
Pozdrawiam

Nie każdy chodzi z oryginalnym oprogramowaniem w telefonie i sa problemy z wykrywaniem fona ( miałem to samo z 3100 i kablem z allegro)
Pozdrawiam

A jaki kabelek jest dobry ?Tomi pisze:Jeżeli chodzi o kabelek USB z allegro to odradzam![]()
Pozdrawiam
Prubuje sie polaczyc z inetem przez nokie 3220 i wykrywa jakis blad ,
wczesniej mialem k300i na irdzie i zadnych problemow nie bylo?
- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Witam najlepiej kup oryginalny kabelek sprawdź w moich wcześniejszych postach pisałem o kablach DKU-2 i DKU-5 może ktorys z tych będzie pasował bo nie pamiętam teraz PozdrawiamAnonymous pisze:A jaki kabelek jest dobry ?Tomi pisze:Jeżeli chodzi o kabelek USB z allegro to odradzam![]()
Pozdrawiam
Prubuje sie polaczyc z inetem przez nokie 3220 i wykrywa jakis blad ,
wczesniej mialem k300i na irdzie i zadnych problemow nie bylo?
dreamoftheviper ©2006
-
- Stały użytkownik forum
witam;) ja sie łaczył z poł roku przez gprs przez siemensa s55;) ogolnie zadowolony;D tylko ze siemensy nie maja osobnego wejscia na ładowarke i czasem telefon zbyt szybko sie rozładował;/ ogolnie spoko;) kabelek oryginalny siemensa i program gprs asystent... zwykle bez problemów;) do nokii odradzam kupowac jakiejs podrobki kabla;/ bo ja chyba taki miałem i program pc suite nigdy mi fony nie wykrywał i to chyba przez to ze kabel nie oruginalny;/ pozdrawiam:D
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Też czasem się łącze przez siemensa s55 plus irda
fajnie nawet to chodzi
używam go czasem w laptopie poza domem.
Mam też gc75e lecz bez antenki przy słabym zasięgu często gubi pakiety, to wtedy używam mojego siemensa (mniej zagubionych pakietów)
.

Mam też gc75e lecz bez antenki przy słabym zasięgu często gubi pakiety, to wtedy używam mojego siemensa (mniej zagubionych pakietów)

Hej:D mam siemensa MT 50 i mialam tez S 45 i MT 45. Jak na dzisiejsze telefony to są zabytki. AAAAAAle miała je podłaczone jako modem w simplusie, simdacie, idei, TakTaku w Heyah nie mialam bo nie mogalam znalesć ustawień. Na stronie siememsa jest instrukcja jak podłaczyć telefon jako modem. Nie mam żadnych sterowników do tych telefonów, podłączam tlefon i daje polecenie by sam komp szukał modemu i instaluje go jako "modem bez nazwy". Wszystko mi pieknie gra 2 lata na jakimś kabelku za 30 zł.
Miałam cheć zmiany telefonu na jakąś nokie ale mnie nastaraszyliście ze wydam majątek na orginalny kabel. Cielawi mnie nowa technologia EDGE i smiganie po necie.
A tak na marginesie któtre nokie dialają jako modem w pc. bo na stronkach operatorzy podaja sprzeczne info??? np.: 3510i. pozdrawiam
Miałam cheć zmiany telefonu na jakąś nokie ale mnie nastaraszyliście ze wydam majątek na orginalny kabel. Cielawi mnie nowa technologia EDGE i smiganie po necie.
A tak na marginesie któtre nokie dialają jako modem w pc. bo na stronkach operatorzy podaja sprzeczne info??? np.: 3510i. pozdrawiam