Pomoc w doborze sprzętu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze sprzętu
Podpowiedzcie jaki sprzęt powinnam kupić aby mieć cywilizowany internet na podlaskiej wsi, na której nawet nie mam zasięgu. Ns zewnątrz czasem jest, w domu nie ma. Muszę tam mieć internet do pracy, skype itd
Przeczytałam sporo Waszych podpowiedzi tu w wątkach nie mówią mi one za wiele bo dla mnie abstrakcyjny temat.
W desperacji odwiedziłam Cyfrowy Polsat i zamówiłam zestaw ODU IDU 300, ale tu czytam, że źle zrobiłam chyba.
Zupełnie się na tych zagadnieniach nie znam.
Przeczytałam sporo Waszych podpowiedzi tu w wątkach nie mówią mi one za wiele bo dla mnie abstrakcyjny temat.
W desperacji odwiedziłam Cyfrowy Polsat i zamówiłam zestaw ODU IDU 300, ale tu czytam, że źle zrobiłam chyba.
Zupełnie się na tych zagadnieniach nie znam.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w doborze sprzętu
Podaj najpierw jaka to podlaska wies.
-
Zubowo
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak nie masz zasięgu to próbuj Play Leszczyny L1800+ L2100 do tego router B535 i antena panelowa na dach. Plusa odpuść, oddaj jeśli możesz; ma tylko L900 w Ploski koło cerkwi. Pozdrawiam Hermogenes
-
Czym jest L?
Czyli ten mój cyfrowy polsat miałby ew.rację bytu w Ploskach?
Czyli ten mój cyfrowy polsat miałby ew.rację bytu w Ploskach?
-
- Mistrz bezprzewodowy
To jest taki skrót częstotliwości na jakiej nadaje stacja od LTE 1800 MHz pasmo B3 oraz LTE 2100 pasmo B1. L900 z plusa ma duży zasięg niestety pojemność tego pasma jest mała i szybko się zatyka mała prędkości przesyłu danych. Pozdrawiam Hermogenes
-
- Guru bezprzewodowy
Wybór CP z tym IDU-ODU300 to samobójstwo, gorzej wybrać nie mozna ,Plus i jego pseudo LTE900 na 5MHz pasma to jest dramat. Nawet tego złomu nie odbieraj, to jest elektrozłom. W Zubowie jest tylko jeden operator, reszta nie istnieje, Play wyprzedza resztę o lata świetlne , tam nie ma żadnych problemów z jego zasięgiem tylko trzeba najpierw dysponować kartą Play. Tak jak kolega napisał , do dyspozycji 35MHz pasma z BTS-a Leszczyny i Chraboły z LTE2100+1800+800. Play mozna tam brać w ciemno.
-
Rozumiem....trochę ale rozumiem 
Zaufam Wam, nie odbiorę tego ODU IDU, bo głupiego łatwo namówić.
Pójdę do play, zobaczę co oni mi zaproponują. I kupię te rutery i antenę. Czy ten ruter to pierwszy z brzegu czy jakiś konkretny?
Mam nadzieję, że będę umiała to podłączyć bo jestem dziewczyną

Zaufam Wam, nie odbiorę tego ODU IDU, bo głupiego łatwo namówić.
Pójdę do play, zobaczę co oni mi zaproponują. I kupię te rutery i antenę. Czy ten ruter to pierwszy z brzegu czy jakiś konkretny?
Mam nadzieję, że będę umiała to podłączyć bo jestem dziewczyną

-
- Guru bezprzewodowy
W CP nie powinni ci w ogóle sprzedać tego zestawu, w Zubowie Plus praktycznie nie istnieje, tam nawet nie powinno się brać uslug głosowych tego operatora, z jakiego operatora korzystałaś i na czym ? Testy Play mozna zrobić na telefonie z karta tego operatora i aplikacja https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl
-
Swój własny tel mam w Tmobile.
Właśnie rozmawiałam z Play - konsultant powiedział, że nie mają zasięgu w mojej miejscowości. Nie mogą zaproponować nic.
Konsultant z cyfrowy polsat sprzedał i w dodatku zapewnił, że będzie pięknie, że i komputer/skype i Netflix jednocześnie będą spokojnie działać.
Właśnie rozmawiałam z Play - konsultant powiedział, że nie mają zasięgu w mojej miejscowości. Nie mogą zaproponować nic.
Konsultant z cyfrowy polsat sprzedał i w dodatku zapewnił, że będzie pięknie, że i komputer/skype i Netflix jednocześnie będą spokojnie działać.
-
- Guru bezprzewodowy
Koleżanko mam do ciebie goraca prośbę, przestań słuchać idiotów, kup sobie starter odNowa Play za 5 zł, zarejestruj, pobierz aplikację P24 na telefon, dodaj ten numer do swojego konta a nastepnie aktywuj sobie 100GB za darmo i 100GB na YT i zrób testy na zewnatrz na telefonie i pokaż screeny z aplikacji NetMonster i speedtest. Sama zobaczysz jak działa tam Play. Inteligentny inaczej konsultant Play nawet nie zna własnej sieci LTE, jej zasięgu, stacji bazowych i pasm na nich.
W salonach i na infolinii pracuja półgłówki tak jak ten z CP, w Plusie nic nie bedzie smigać bo to syf z LTE900, najblizszy normalny BTS Plusa jest w Bielsku ponad 10 km od ciebie i na tym szajsowatym złomie który on ci sprzedał nie masz żadnych szans na zasięg z LTE1800 a tym bardziej na LTE2600. A T-mobile to kolejny syf którego trzeba tam unikać jak zarazy, mapy zasięgu są bardzo optymistyczne ale stacje bazowe z agregacją pasm są w Bielsku,Narwii i Makówce, najblizsza w Chrabołach to golec only 800/900MH z samym LTE800.
Tak jak pisałem Play bierzesz w ciemno, abonament z B535 i do niego kupujesz antenę Dual LTE1800-2100MHz lub z jakimś CPE LTE z oferty Play.
W salonach i na infolinii pracuja półgłówki tak jak ten z CP, w Plusie nic nie bedzie smigać bo to syf z LTE900, najblizszy normalny BTS Plusa jest w Bielsku ponad 10 km od ciebie i na tym szajsowatym złomie który on ci sprzedał nie masz żadnych szans na zasięg z LTE1800 a tym bardziej na LTE2600. A T-mobile to kolejny syf którego trzeba tam unikać jak zarazy, mapy zasięgu są bardzo optymistyczne ale stacje bazowe z agregacją pasm są w Bielsku,Narwii i Makówce, najblizsza w Chrabołach to golec only 800/900MH z samym LTE800.
Tak jak pisałem Play bierzesz w ciemno, abonament z B535 i do niego kupujesz antenę Dual LTE1800-2100MHz lub z jakimś CPE LTE z oferty Play.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jedź do Bielska Podlaskiego do biedronki kup starter Play zarejestruj zamień kartę w telefonie i sprawdź tak jak radził kolega. Pozdrawiam Hermogenes
Nie wierz nigdy ko nsultantom
Nie wierz nigdy ko nsultantom

-
Ja tylko przekazuję jak wyglądała rozmowa z play
Te wszystkie testy,próby mogę zrobić tylko jak będę na miejscu. Na codzien mieszkam w bardzo dużym mieście. Zasięgu wszelkiego tu pod dostatkiem, nie zwracamy uwagi na operatorów, bo po prostu jest.
Niestety jadąc do tej wioseczki muszę mieć już net wejściu, ani minuty dłużej, żadnych prób łażenia po dachu, tańców z antenami. Dlatego te moje rozkminy co zabrać, kupić itd. I dodatkowym problem jest stan mojej wiedzy. Duże zero.
Dobrze, że znalazłam Wasze forum.
Raz jeszcze dziękuję.

Te wszystkie testy,próby mogę zrobić tylko jak będę na miejscu. Na codzien mieszkam w bardzo dużym mieście. Zasięgu wszelkiego tu pod dostatkiem, nie zwracamy uwagi na operatorów, bo po prostu jest.
Niestety jadąc do tej wioseczki muszę mieć już net wejściu, ani minuty dłużej, żadnych prób łażenia po dachu, tańców z antenami. Dlatego te moje rozkminy co zabrać, kupić itd. I dodatkowym problem jest stan mojej wiedzy. Duże zero.
Dobrze, że znalazłam Wasze forum.
Raz jeszcze dziękuję.
-
- Guru bezprzewodowy
W Play bierzesz abonament i masz 2 tygodnie na testy, podstawowe pytanie to ile tam zuzywasz GB i jak często tam przebywasz?
-
Bywam kilka 2-3 razy w roku, na tydzień. I akurat teraz w połowie sierpnia muszę byc pod kompem. Czyli ogólnie prawie nic.
Spora inwestycja $ ten cały sprzęt ale nie mam wyjścia
Spora inwestycja $ ten cały sprzęt ale nie mam wyjścia
-
- Guru bezprzewodowy
Masz wyjście, nie brać abonamentu tylko korzystać na wakacje z https://www.play.pl/kampanie/100gb/ to promocja do końca października, ilość kart ile chcesz, kupujesz np.https://allegro.pl/oferta/karta-startow ... 0855927292 , lub w salonie, rejestrujesz je w salonie Play lub jedną w salonie a potem resztę juz zdalnie przez Play24 , dodajesz wszystkie numery do aplikacji P24 na telefonie i w niej uruchamiasz te 100GB po kolei jak zużyjesz 100GB na m-c na jednej karcie, potrzebujesz 200GB to odpalasz dwie karty i promocje na nich a do tego jeszcze 100GB na kazdej na aplikacje. Do tego kupujesz sama router B535 za około 300 zl i do niego antenę https://allegro.pl/oferta/antena-lte-a- ... 9975704831 lub taką sama ale z kablami 5m. Koszt całości 500 zł ale to sprzęt łatwy do odsprzedania.
-
A bez tego Playa nie da rady? Jeżeli kupię ruter i antenę, to może wzmocnie sygnał tmobile? Czy to nic nie da w tej lokalizacji?
Bo rozważam po prostu wyposażenie tego domu na stałe w net i już. Koszt Playa nie jest problem tylko te "komplikacje", że muszę jadąc tam mieć kolejny telefon/operatora. Nie wiem czy dobrze łapię wszystko?
Tylko obecność tel Playa będzie powodowało, że w domu sieć będzie?
Takie sobie sprzęt znalazłam, tylko nie wiem którą antenę:
https://allegro.pl/oferta/router-huawei ... 0790498739
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-t ... 7793218871
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-w ... 0827706247
Bo rozważam po prostu wyposażenie tego domu na stałe w net i już. Koszt Playa nie jest problem tylko te "komplikacje", że muszę jadąc tam mieć kolejny telefon/operatora. Nie wiem czy dobrze łapię wszystko?
Tylko obecność tel Playa będzie powodowało, że w domu sieć będzie?
Takie sobie sprzęt znalazłam, tylko nie wiem którą antenę:
https://allegro.pl/oferta/router-huawei ... 0790498739
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-t ... 7793218871
https://allegro.pl/oferta/antena-dual-w ... 0827706247
-
- Guru bezprzewodowy
Jak działa T-mobile to sama już sprawdziłaś, więcej pokazałby screen z aplikacji NetMonster na telefonie ale to trzeba zrobić na miejscu. Cudów nie ma, stacja NetWorks Chraboły jest odległa o około 5 km ale to jest padlina z gołym LTE800 na 10MHz więc zapchana zapewne na maksa. Z takich nie ma szans na szybki internet. Obok stoi maszt PLay z LTE2100+1800+800 i działa to na 35MHz pasma , Play ma taki sam BTS w Leszczynach więc w okolicy masz na 2 stacjach 70MHz do dyspozycji klientów Play więc o czym w ogóle mowa.Plus jeszcze gorzej bo ma stację z gołym LTE900 na 5MHz pasma w Płoskach. NetWorks ma stacje z pasmami pojemnościowymi LTE oddalone o ponad 10 km więc zasięg z nich wątpliwy i wymagajacy walki o te pasma.
Te dane sa nieubłagane, ten teren to królestwo Play, pozostali operatorzy są daleko w tyle.Nie posiadaja na tym terenie infrastruktury do świadczenia normalnej usługi internetu mobilnego.
Anteny z linków to szajs, ty do Play potrzebujesz tylko pracujacą na 1800-2100MHz do obsługi LTE2100+1800 bo tylko te pasma się licza u tego operatora, działaja razem na 30MHz,zasiegowe LTE800 ma tylko 5MHz i tez jest zapchane. Przewaga Play polega własnie na tym ze ma LTE2100+1800 na dodatek na dwóch okolicznych BTS-ach. Router ok ale mozna kupić taniej.
Te dane sa nieubłagane, ten teren to królestwo Play, pozostali operatorzy są daleko w tyle.Nie posiadaja na tym terenie infrastruktury do świadczenia normalnej usługi internetu mobilnego.
Anteny z linków to szajs, ty do Play potrzebujesz tylko pracujacą na 1800-2100MHz do obsługi LTE2100+1800 bo tylko te pasma się licza u tego operatora, działaja razem na 30MHz,zasiegowe LTE800 ma tylko 5MHz i tez jest zapchane. Przewaga Play polega własnie na tym ze ma LTE2100+1800 na dodatek na dwóch okolicznych BTS-ach. Router ok ale mozna kupić taniej.
-
Ok.
Właśnie doczytałam, że do rutera wkłada się kartę sim (Play).
Łącze kropki powoli.
Kupię zatem antenę z Twojej rekomendacji.
To jest dla mnie droga przez mękę, autentycznie. Niczego w życiu tak nie rozumiem jak tego właśnie...
Właśnie doczytałam, że do rutera wkłada się kartę sim (Play).
Łącze kropki powoli.
Kupię zatem antenę z Twojej rekomendacji.
To jest dla mnie droga przez mękę, autentycznie. Niczego w życiu tak nie rozumiem jak tego właśnie...
-
- Użytkownik forum
nie pchaj sie w zadne abonamenty w play wystarczy ze za kazdym razem jak tam pojedziesz kupic nowa karte sim za 5zl oni zawsze daja 100gb dla nowych -.-
1 raz musisz pojsc zarejestrowac gdzies do zabki karte play z dowodem a potem kolejne juz mozesz przez sms
1 raz musisz pojsc zarejestrowac gdzies do zabki karte play z dowodem a potem kolejne juz mozesz przez sms
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Z własnego, ostatniego doświadczenia odnośnie PlayKira pisze:Swój własny tel mam w Tmobile.
totalny brak kompetencji jeśli chodzi o konsultantów, dramat, każdy konsultant mówi co innego, a na koniec jak przychodzi co do czego to okazuje się że najlepiej wziąć na testy bo ich mapa zasięgu dotycząca 5G to jedna wielka ściema, ciągnąłem od dwóch miesięcy temat Internetu dla brata na firmę, Orange w stosunku do pozostałych operatorów GSM jest o lata świetlne oczywiście o ile ma zasięg w danej lokalizacji i wszystkie pasma ale z taką niekompetencją jak w Play to dawno się nie spotkałem, na pocieszenie mogę powiedzieć że na koniec konsultant zaproponował, że może przyjąć skargę na działanie swoich kolegów

Play w tej lokalizacji pewnie będzie najlepszy bo ma dwa nadajniki po obu stronach Zubowa i prawie wszystkie pasma LTE na nich poza 2600
dodatkowo router z minimalną agregacją czyli coś typu Huawei B535 i antena jak @matek451 napisał albo bardziej kierunkowa
antena panelowa ta którą koledzy polecili o tyle wygodniejsza że nie musisz idealnie wycelować w nadajnik
W tej lokalizacji Plus, TMobile czy Orange całkowicie odpada
Swoją drogą gość z Plusa nieźle pojechał twierdząc że Skype i Netflix będą hulać jednocześnie w Twojej lokalizacji
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Bo nie gada się z ludzmi z łapanki w salonach/infolinii tylko z Doradcami Biznesowymi z wieloletnim stażem. Nie mówię, że są specami czy guru jakimiś ale przynajmniej bzdur nie gadają.
Odnośnie map zasięgowych to korzystanie z nich jest kompletną bzdurą, przecież to zasięg mobilny więc może się zmieniać i nie jest stały.
Jak umiesz wykorzystywać ich nadajniki to nie ma żadnych problemów i bardzo przyjemnie się korzysta z ich sieci.
Odnośnie map zasięgowych to korzystanie z nich jest kompletną bzdurą, przecież to zasięg mobilny więc może się zmieniać i nie jest stały.
Jak umiesz wykorzystywać ich nadajniki to nie ma żadnych problemów i bardzo przyjemnie się korzysta z ich sieci.
-
oni nawet między sobą nie byli w stanie uzgodnić czy nadajnik obsługuje 5G czy nie, mimo przełączania mnie pomiędzy kolejnymi działamiAnil321 pisze:Bo nie gada się z ludzmi z łapanki w salonach/infolinii tylko z Doradcami Biznesowymi z wieloletnim stażem. Nie mówię, że są specami czy guru jakimiś ale przynajmniej bzdur nie gadają.

weryfikowałem to co pokazuje mapa zasięgu i beta.btsearch.pl, które też nie są wolne od błędów,
-
Tak i kupi 100 kart SIM i będzie rejestrowac 100 razy w ciągu miesiąca... Czemu ma nie brać abo w Play są fajne oferty dostępne razem z konkretnym sprzętemdata17 pisze:nie pchaj sie w zadne abonamenty w play wystarczy ze za kazdym razem jak tam pojedziesz kupic nowa karte sim za 5zl oni zawsze daja 100gb dla nowych -.-
-
- Guru bezprzewodowy
A po co jej abonament jak korzysta tam z internetu okazyjnie i przez kilka dni, 100GB/m-c za darmo na starterze za 5 zł to idealna oferta dla niej. A ja co m-c rejestruję nawet 10 kart w pól godziny. 1TB danych za 30 zł na pre-paidzie wiec po co mi abonament.
-
- Użytkownik forum
mowa byla o 1 razie na rok, ale jak wolisz pchac kase zamiast kupic starter za 5zl to twoja sprawa -.-Debik pisze:Tak i kupi 100 kart SIM i będzie rejestrowac 100 razy w ciągu miesiąca... Czemu ma nie brać abo w Play są fajne oferty dostępne razem z konkretnym sprzętemdata17 pisze:nie pchaj sie w zadne abonamenty w play wystarczy ze za kazdym razem jak tam pojedziesz kupic nowa karte sim za 5zl oni zawsze daja 100gb dla nowych -.-
-
- Użytkownik forum
niestety ale ludzie wola przeplacac w sumie gdyby nie ludzie majacy abonamenty po 100zl pewnie dalej bysmy tkwili na internecie 3gmatek451 pisze:A po co jej abonament jak korzysta tam z internetu okazyjnie i przez kilka dni, 100GB/m-c za darmo na starterze za 5 zł to idealna oferta dla niej. A ja co m-c rejestruję nawet 10 kart w pól godziny. 1TB danych za 30 zł na pre-paidzie wiec po co mi abonament.

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Bardziej wolą po prostu wygodę. Szczególnie jak router leży w miejscu trudno dostępnym lub dajemy go osobie nietechnicznej. Zamiast zmieniania co chwilę kart masz pakiet internetu i ewentualnie dokupujesz sobie paroma kliknięciami w aplikacji. Jak ktoś zarabia dobre pieniądze to wygoda>oszczędność.
-
- Guru bezprzewodowy
To nie wygoda i oszczędność tylko lenistwo w tym tez intelektualne i rozrzutność, Wyjąć i włożyć nową kartę do routera to żadna trudność , a uruchamianie pakietu 100GB na kartach przez P24 to zabawa, ale nikt nikogo do niczego nie zmusza. 95% słucha konsultantów i placi kupę kasy a na dodatek nawet nie potrafi wykorzystać w pełni możliwości sieci mobilnych. To skutek wyboru kiepskiego sprzętu i nic nie robienia w kwestii wyboru BTS-a, pasm LTE i optymalizacji sygnału na nich. Ludzie płaca i rzeźbią taką kichę ze aż zal, sam tego doświadczyłem setki razy. Operatorom w to graj.
-
- Guru bezprzewodowy
Mi np nie uśmiecha się wychodzić na komin po każdych 100gb