Jak router do T-Mobile w tej lokalizacji

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
miecio92
Początkujący użytkownik forum

Jak router do T-Mobile w tej lokalizacji

Post autor: miecio92 »

Hej,

Niedługo będę się przeprowadzał, jako power user Internetowy oraz osobą pracująca przy komputerze w domu potrzebuje przede wszystkim stabilnego (niskie opóźnienia) oraz w miarę szybkiego Internetu - światłowód jest na razie pieśnią przyszłości dlatego będę uderzał do T-Mobile z ofertą biznesową MagentaBIZNES L (do 200 Mb/s) - posiadam działalność gospodarczą.

Lokalizacja to Kalinówka (koło Lublina), Mahoniowa, do najbliższego BTS mam ok 2,2 km (chyba) czystego terenu, załączam załączam dane BTS oraz mapkę poglądową z lokalizacjami.
bts.png
teren.png
W nowym domu ma przygotowaną instalację pod radiówkę, więc jest możliwość podłączenia anteny zewnętrznej na dachu.

Powiedzcie mi czy ma to w ogóle szanse na działanie w miarę stabilnie, prędkość to sprawa drugorzędna ale fajnie jakby było te 50 Mb/s.

W domu planuję mesh wifi więc router nie musi mieć jakiegoś mocnego sygnału wifi bo i tak będzie pracował w trybie modemu - no chyba że jakiś nowszy Huawei to może pójdę w ich ekosystem meshowy od razu.

Na mapce od T-Mobile niby zahaczam o 5G, ale czy jest sens się w to na razie bawić?

Doradźcie, poratujcie :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jak router do T-Mobile w tej lokalizacji

Post autor: matek451 »

A robiłes chociaż jakiś test T-mobile w tej lokalizacji na telefonie na zewnątrz ? Obyś się nie zdziwił no i skad pewność ze masz zasięg akurat ze stacji NetWorks przy Piaseckiej, mam poważne wątpliwości.
Anil321
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Anil321 »

To się zdziwisz z T-mobile w tym miejscu. Szybciej myślę tutaj można celować w Play gdzie masz 2 nadajniki obok lokalizacji
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

miecio92 pisze:W nowym domu ma przygotowaną instalację pod radiówkę, więc jest możliwość podłączenia anteny zewnętrznej na dachu.
Czyli co masz, bo w życiu różne rzeczy się dzieją po elektrykach. Poza tym, część anten LTE jest zintegrowana z kablami.
miecio92 pisze:W domu planuję mesh wifi więc router nie musi mieć jakiegoś mocnego sygnału wifi bo i tak będzie pracował w trybie modemu - no chyba że jakiś nowszy Huawei to może pójdę w ich ekosystem meshowy od razu.
Jeśli już jesteś zdecydowany na MESH to celuj w dwupasmowy oraz z szybkim roamingiem. Tylko miej świadomość, że nic nie zastąpi okablowania (skrętek) i AP w dystrybucji netu po domu.
miecio92 pisze:latego będę uderzał do T-Mobile z ofertą biznesową MagentaBIZNES L (do 200 Mb/s) - posiadam działalność gospodarczą.
Więc wdrap się na dach, tam gdzie masz planowaną lokalizacje anten, weź telefon lub router LTE (jeśli masz) do ręki i zrób pomiary sygnałów i prędkości tego T. na jakimś starterze za pomocą apki NetMonster. Pomiary wieczorem. Innych operatorów też możesz sprawdzić.

I jeszcze taka uwaga - przy trudnych warunkach odbioru to antena wybiera sobie miejsce montażu, tak aby mieć max tego co można wycisnąć...
miecio92

Przed chwilą wróciłem z działki i zrobiłem tylko pomiary Internetu stojąc za domem z karty Play oraz T-Mobile - Play mimo że jest bliżej dawał troszkę gorsze rezultaty, w dodatku nie maja opcji bez limitu a w moim przypadku to jest mus.

Play:
play.jpg
play2.jpg
T-Mobile:
t-mobile.jpg
t-mobile1.jpg
matek451
Guru bezprzewodowy

Test prędkości u obydwu operatorów bez żadnego znaczenia, wykonany w godzinach gdy na sieci hula wiatr a nie klienci, liczą sie tylko wieczorne. Na czas testów wyłacza się jedna kartę. Oczywiście zgodnie z tym co napisałem T-mobile tam to ze Strojnowskiego 25, na zewnątrz słabiutki sygnał na LTE800, do tego bardzo słaby na LTE1800 i szczatki sygnału na LTE2100 i LTE1800. Play LTE1800 ze Strojnowskiego 23, parametry sygnału na wszystkich pasmach duzo lepsze od T-mobile, takze z tych 2 innych stacji operatora które są w poblizu. Znam takich co też mieli mus na bez limitu T-mobile i tera mimo stacji z 4CC CA rzeźbią w szczycie z prędkością kilku Mb/s ale jak mus to mus. Ja mam 1TB co m-c za 30 zł i bez umowy a w nocy 0-9 to ile chcę za 8 zł/m-c i tez bez umowy, no i oczywiście z prędkością 300-400Mb/s. Stacja NW na Strojnowskiego jest znana z "mega" prędkości, nie jeden juz rwał własy z jej powodu.
miecio92

W jaki sposób można uzyskać 1TB za 30 zł w Play skoro to jedyna sensowna opcja tam?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

10 kart prepaid z promocją 100GB (teraz nawet tylko 5 wystarczy bo jest 100+100 promocja) kupionych hurtowo za 3pln/sztuka.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

To cebula czyli 10x100GB za darmo na pre-paidzie odNowa, karty kupuje się hurtowo po 3 zł a potem uruchamia się po kolei te 100GB na każdej, oczywiście wymieniając kartę ze zuzytym transferem na nową. Oczywiście wymagana jest rejestracja kart i dodanie ich do aplikacji P24 i uruchomienie jej 100GB w tej aplikacji. Nie każdemu się oczywiście chce. Oferta bez limitu T-mobile to komfort ale podstawą jest dostęp do stacji bazowej NetWorks która ma mało klientów , działa na 4 pasmach i jest nieprzeciążona, dlatego sprawdź jeszcze wieczorem no i na jakimś z pasm pojemnościowych LTE , wyzej tak jak pisze kolego. Niestety ale masz lokalizację pomiędzy sektorami z BTS-a Piasecka który obsługuje S-12 oraz podobnie jest ze Strojnowskiego 25 który ma sektory na Wilczopole, Żabią Wolę i Głusk. Ty jesteś akurat w dziurze zasiegowej.
ODPOWIEDZ