wybór routera + ew. anteny?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
temudzin
Początkujący użytkownik forum

wybór routera + ew. anteny?

Post autor: temudzin »

Witam,

Zaznaczam na wstępie, że jestem zielony w temacie. Przeczytalem już sporo tematów, jednak wciąż mam wątpliwości. Będę wdzięczny za wydanie opini na temat zakupu sprzetu bez wykonywania testów operatorow.

Aktualnie mieszkam na wsi w kotlinie (szalejów dolny), najbliższe maszty ma play (kilka km). Z zasięgiem kiepsko. Chciałem kupić dobry router + antene, bądz jakiś net - pack. Potrzebuje internet do pracy.Za kilka miesięcy przeprowadzam się do Kłodzka i niestety światłowodu tam też nie ma, Play też ma za to najbliżej maszty tam gdzie sie przeprowadzam.

Polecacie jakiś sprzęt typu router b535 + np. anteny dual lte (jakis konkretny model?) ?
czy moze sprzet typu Net Box ZTE 5G MC7010 Play 500GB za 120zl (router na uzyczenie).

Z góry dzięki!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: wybór routera + ew. anteny?

Post autor: matek451 »

Play w takiej lokalizacji to raczej standardowo czyli B818 i antena Dual LTE1800-2600MHz do agregacji 3 pasm pojemnościowych z BTS-a Wielisławska 1 lub Dusznicka 1, ewentualnie MC801a z tą anteną . Co do CPE 5G/lte MC7010 to warto by sprawdzić jednak Play na telefonie na zewnatrz u ciebie i pokazać screeny z aplikacji NetMonster.
temudzin

Dzięki za odpowiedź !

mam jeszcze 3 krotkie pytanka odnosnie tego:

1. mc801a procz tego, ze jest ~2x drozszy, to czy odczuje jakas roznice w stosunku do b818 (to to samo co Huawei 4G Router 3 Prime w play?) procz tej w portfelu ?
2. antena dual lte jest jakas polecana? np. ]https://www.cybertech.com.pl/p115,ante ... -mimo.html moze byc?
3. jak router na pietrze postawie to spokojnie bedzie sygnal na dole? czy jakies sposoby na siec lepsza sa? te routery mesh w skrajnym przypadku, czy to b818 wspiera ewentualnie, czy to pic na wode?

pozdrawiam!
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

temudzin pisze:3. jak router na pietrze postawie to spokojnie bedzie sygnal na dole?
To będziesz wiedział dopiero po ustawieniu routera. Ale, przez strop zwykle ciężko jest się przebić. Czasami ma sie jakieś jeszcze sensowne prędkości na 2.4GHa, na 5GHz to zwykle można zapomnieć. Ale, postawisz i się okaże bo to zawsze indywidualne przypadki są.
temudzin pisze: czy jakies sposoby na siec lepsza sa?
Tak. AP, MESH, repaeter, PLC wifi... Zdecydowanie najlepsze i najskuteczniejsze rozwiązanie to dostawienie AP. Ale z innymi też może być nieźle. Znowuż indywidualne przypadki.
temudzin pisze:te routery mesh w skrajnym przypadku, czy to b818 wspiera ewentualnie, czy to pic na wode?
Wspiera, ale tylko wybrane modele Huawei.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Antena o największym zysku na 2600MHz i pracujaca tez w zakresie 1800-2100MHz czyli Dual LTE1800-2600 z Cybertecha. Stacja na Dusznickiej ma pozwolenie na 5G2100 , MC801a ma modem LTE 21 KAT. działa w agregacji 4 pasm LTE ale tez na 5G, złącza anten zew. TS9 jak B818 ale póki co raczej nie warto w niego inwestować bo 5G2100 Play i tak na DSS z LTE2100.
temudzin

Witam ponownie.

Na b818 mam połączenie i prezentuje się ono następująco. (Załączniki netmonster i sppedtest.pl).

Jednak gdy podłączam antenę cybertecha z przejściówka ts9 i wystawie ja za okno - nie mam w ogóle dostępu do internetu. Macie jakieś sugestie?

Z góry thx
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

A co to za ustawienie anteny "wystawię ją za okno"? Równie dobrze możesz ją na ziemi położyć czy na biurku trzymać.

Pomijam już fakt że to antena na 1800-2600MHz a połączenie z obrazka jest na 800MHz i to są raczej słabe parametry.
Nie pomagam na PW!
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

temudzin pisze:Na b818 mam połączenie i prezentuje się ono następująco. (Załączniki netmonster i sppedtest.pl).

Jednak gdy podłączam antenę cybertecha z przejściówka ts9 i wystawie ja za okno - nie mam w ogóle dostępu do internetu. Macie jakieś sugestie?
Po co pokazujesz screen z netmonstera, skoro chcesz porady w stosunku do 818-tki i anteny. Pokaż screeny z HManagera, HoaCTRL, LTEHMonitor..., w ostateczności z info samego routera.
ODPOWIEDZ