Problem podłączenia notebook do routera d-link DI524
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem podłączenia notebook do routera d-link DI524
Witam
Mam problem z dostaniem się do swojego profilu internetowego, który jest zabezpieczony hasłem. Już wcześniej miałem ten problem i musiałem resetować cały router ręcznie, a tym razem chcę tego uniknąć. Jak wchodzę w kartę Wi-Fi i podgląd zdarzeń to mam komunikaty: <state> Unauthenticated i dalej nazwa mojej sieci bezprzewodowej. Mam standardowe oprogramowani karty WiFi Intel(R) Wireless, jakie dołącza sie do notebooka Asus A6. Wykasowałem swój profil użytkownika sieci i kliknąłem na moją sieć bezprzewodową,by stworzyć nowy profil i się połączyć, wpisałem hasło dostępu (co dziwne wpisane hasło nie pojawiło się jako szereg gwiazdek, a normalnie litery i cyfry - jakbym nadawał nowe hasło), ale nie zostałem połączony ze swoją siecią. Hasło wpisuję na pewno poprawnie, bo zapisałem je wcześniej na kartce. Co robić?
Ponadto jak chce wejść w ustawienia routera łącząc się z adresem: 192.168.0.1, poprzez kabel sieciowy (podłączam kabel sieciowy od routera do notebooka i wprowadzam parametry łączenia ręcznie, bo mam IP statyczne) to net w ogóle nie działa!. Czyżby router blokował dostęp, bo jest zabezpieczony tym hasłem? Ale przecież hasło jest dla dostępu wireless, tak? Natomiast jak podłączam kabel sieciowy bezpośrednio do notebooka i wprowadzę parametry IP statycznego to net działa? Proszę o pomoc
Mam problem z dostaniem się do swojego profilu internetowego, który jest zabezpieczony hasłem. Już wcześniej miałem ten problem i musiałem resetować cały router ręcznie, a tym razem chcę tego uniknąć. Jak wchodzę w kartę Wi-Fi i podgląd zdarzeń to mam komunikaty: <state> Unauthenticated i dalej nazwa mojej sieci bezprzewodowej. Mam standardowe oprogramowani karty WiFi Intel(R) Wireless, jakie dołącza sie do notebooka Asus A6. Wykasowałem swój profil użytkownika sieci i kliknąłem na moją sieć bezprzewodową,by stworzyć nowy profil i się połączyć, wpisałem hasło dostępu (co dziwne wpisane hasło nie pojawiło się jako szereg gwiazdek, a normalnie litery i cyfry - jakbym nadawał nowe hasło), ale nie zostałem połączony ze swoją siecią. Hasło wpisuję na pewno poprawnie, bo zapisałem je wcześniej na kartce. Co robić?
Ponadto jak chce wejść w ustawienia routera łącząc się z adresem: 192.168.0.1, poprzez kabel sieciowy (podłączam kabel sieciowy od routera do notebooka i wprowadzam parametry łączenia ręcznie, bo mam IP statyczne) to net w ogóle nie działa!. Czyżby router blokował dostęp, bo jest zabezpieczony tym hasłem? Ale przecież hasło jest dla dostępu wireless, tak? Natomiast jak podłączam kabel sieciowy bezpośrednio do notebooka i wprowadzę parametry IP statycznego to net działa? Proszę o pomoc
ASUS A6
XYZ
XYZ
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Problem podłączenia notebook do routera d-link DI524
Jakie IP ustawiasz na komputerze?. jeżeli router jest 192.168.0.1 to laptop powinien mieć np. 192.168.0.5 (dla karty kablowej) i musi się z routerem połączyćDariuss pisze:podłączam kabel sieciowy od routera do notebooka i wprowadzam parametry łączenia ręcznie, bo mam IP statyczne)
Nie pomagam na PW!
-
Net, który dostarcza mi provider działa na IP statycznym przypisanym do mojego połączenia:
Adres IP: 192.168.13.39
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.13.1
serwer DNS: 80.72.32.6
alternatywny DNS: 80.72.32.10
Jeśli chodzi o łączenie bezprzewodowe przez router DI-524 to aby zawsze sie połączyć musiałem w "Połączenie sieci bezprzewodowej" ----> Właściwości -----> Protokół internetowy mieć ustawione: "automatyczne pobieranie adresu IP" i włączony DHP. Bo sieć bezprzewodowa i router działają na dynamicznym IP, a nie statycznym. Statyczne IP potrzebne było tylko do połączenia kablowego.
Adres IP: 192.168.13.39
Maska podsieci: 255.255.255.0
Brama domyślna: 192.168.13.1
serwer DNS: 80.72.32.6
alternatywny DNS: 80.72.32.10
Jeśli chodzi o łączenie bezprzewodowe przez router DI-524 to aby zawsze sie połączyć musiałem w "Połączenie sieci bezprzewodowej" ----> Właściwości -----> Protokół internetowy mieć ustawione: "automatyczne pobieranie adresu IP" i włączony DHP. Bo sieć bezprzewodowa i router działają na dynamicznym IP, a nie statycznym. Statyczne IP potrzebne było tylko do połączenia kablowego.
ASUS A6
XYZ
XYZ
- wojteks
- *** Administrator ***
Więc do połączenia z routerem po kablu (gniazdo LAN routera) ustaw we właściwościach "automatyczne pobieranie adresu IP", wtedy będziesz mógł zalogować się na router i zmienić szyfrowanie WiFi.
Jeszcze przydałoby się zmienić adres routera na (po stronie sieci wewnętrznej) na 10.0.0.1, maska 255.255.255.0
Jeszcze przydałoby się zmienić adres routera na (po stronie sieci wewnętrznej) na 10.0.0.1, maska 255.255.255.0
Nie pomagam na PW!
-
Niestety po podłączeniu kabla sieciowego (LAN) do routera i połączeniu kablem routera z notebookiem net nie działa. Próbowałem przy ustawieniach: IP statyczne, jak również automatyczne pobieranie IP. Natomiast jeśli podłączam kabel sieciowy bezpośrednio do portu LAN notebooka i ustawiam: automatyczne pobieranie adresu IP to net działa, a myślałem, że musi być ustawione IP statyczne (provider internetowy twierdzi, że dostarcza nam net radiowy po statycznym IP). Teraz już całkiem nie mam pojęcia co jest nie tak z tym routerem. A moze sie zawiesi i jednak bez resetu nie obędzie się?
ASUS A6
XYZ
XYZ
- wojteks
- *** Administrator ***
to nie net miał działać tylko miała być możliwość wejścia do konfiguracji routera (ale skoro net nie działa to znaczy że router się rozkonfigurował/zepsuł).Dariuss pisze:Niestety po podłączeniu kabla sieciowego (LAN) do routera i połączeniu kablem routera z notebookiem net nie działa.
Nie pozostaje nic innego jak reset routera do ustawień fabrycznych (wg instrukcji) i konfiguracja wszystkiego od nowa (klonowanie MAC adresu konieczne) o ile router ożyje i da się wejść na jego konfigurację.
Nie pomagam na PW!