Nie do końca wiem czy to ten dział czy może jednak powinienem się udać do "co wybrać".
Od jakiegoś czasu mój b715 + cybertech dual przestał wyrabiać normy (zapewne przez ciągle rozrastające się osiedle).
Dookoła mam dość blisko (~2-5km) kilka BTSów, z których 2 widzę gołym okiem.
Niestety przy pomocy mojego b715 i ww anteny nie udało mi się nigdzie uzyskać zadowalających wyników (poniżej 20mbitów wieczorem).
W akcie desperacji kupiłem Mikrotika lhgg 17dbi lte6.
Oczywiście świadom jestem iż to tylko 2CA, gdy w b715 miałem 3CA, ale albo mój cybertech wyzionął ducha, albo te 17dbi Mikrotika jest jednak lepsze.
No i teraz do sedna.
Przeklikałem wszystkie częstotliwości na obu widzianych BTSach, no i wychodzi mi że wszędzie mam RSSI w okolicach -40, -50, RSRP powyżej -75, RSRQ około -10 do -14 (na kazdym btsie i częstotliwości wskaznik ten pływa) i to samo z SINR od -10 do - 14.
Ten mikrotik naprawdę bardzo mi pasuje (chociaz nie za wszelką cenę) a jako że mam jeszzcze parę dni na ewentualny zwrot lub wymianę, to zastanawiam się czy nie wymienić go na model z anteną 21dbi (ale juz gniazdem 100mbit).
Gniazdem zbytnio się nie przejmuję bo tych 100mbitów i tak nigdy nie wyciągnę i zastanawiam się czy te 4dbi roznicy anteny jest w stanie poprawić moje wyniki (obecnie 27 wbitów na B7+B3).
W grę oczywiście wchodzi jeszcze alternatywnie dokupienie mocniejszej anteny do b715 (tylko nie mogę znaleźć nic co miało by powyzej 17dbi i nie było krytykowane na forach), lub idąc droga mikrotika, mają oni produkt LDF lte6 który zakłada się na talerz satelitarny (wtedy zakładam że łatwo o dużo mocniejszą antenę)
Proszę o prostą odpowiedź (prostą jak wróżenie z fusów

W grę wchodzi jeszcze wymiana routera np na b818 ale to juz chyba nie ten wątek.