Antena do Play na końcu świata, a nawet 3km dalej.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena do Play na końcu świata, a nawet 3km dalej.
Witam kolegów.
Potrzebuję porady dotyczącej doboru anteny do routera B535 i internetu Play. Lokalizacja to Zielona 18, gm. Gródek. Do BTS-a Wierobie ok 7km. BTS zasłaniają lasy, na szczęście okolica nie jest gęsto zaludniona. Testy przeprowadzałem na routerze na zewnątrz, w dzień powszedni ok. godz. 21. Niestety w trakcie testów zakręciłem się i nie zrobiłem agregacji 1800+2100, więc zrobiłem go dopiero dzisiaj ok. godz. 12. Jednak prędkości na tej agregacji były bardzo słabe. Najlepsze efekty daje agregacja 800+1800. Sprawdzałem tą agregację kilka razy o różnych porach dnia i zawsze prędkości były najlepsze i w miarę powtarzalne. Moja lokalizacja jest trudna, więc cudów nie oczekuję, ale prędkość w granicach 30 Mb/s jest już dla mnie bardzo dobra. Byłoby dobrze, gdyby przekraczała 15 Mb/s.
Proszę więc o poradę jaką antenę dobrać do routera, który posiadam.
W załączeniu screeny z testów.
Potrzebuję porady dotyczącej doboru anteny do routera B535 i internetu Play. Lokalizacja to Zielona 18, gm. Gródek. Do BTS-a Wierobie ok 7km. BTS zasłaniają lasy, na szczęście okolica nie jest gęsto zaludniona. Testy przeprowadzałem na routerze na zewnątrz, w dzień powszedni ok. godz. 21. Niestety w trakcie testów zakręciłem się i nie zrobiłem agregacji 1800+2100, więc zrobiłem go dopiero dzisiaj ok. godz. 12. Jednak prędkości na tej agregacji były bardzo słabe. Najlepsze efekty daje agregacja 800+1800. Sprawdzałem tą agregację kilka razy o różnych porach dnia i zawsze prędkości były najlepsze i w miarę powtarzalne. Moja lokalizacja jest trudna, więc cudów nie oczekuję, ale prędkość w granicach 30 Mb/s jest już dla mnie bardzo dobra. Byłoby dobrze, gdyby przekraczała 15 Mb/s.
Proszę więc o poradę jaką antenę dobrać do routera, który posiadam.
W załączeniu screeny z testów.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena do Play na końcu świata, a nawet 3km dalej.
Jeśli chcesz korzystać z tych 3 pasm w różnych kombinacjach 2 CC CA to zapewne szerokopasmowa antena dzialająca na 800/1800-2100MHz.
-
Pozostaje kwestia jaką konkretnie wybrać. Czy np dwie takie anteny wystarczą : https://www.cybertech.com.pl/p37,antena ... -9dbi.html, czy też niezbędna jest np ATK 504?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
W tej lokalizacji najlepiej powinna się sprawdzić 2 x ATK-504 ale możesz też sprawdzić https://www.cybertech.com.pl/p115,anten ... -mimo.html ale tłumi ona pasma 800.
Dodam, że Play ma zaprojektowany BTS w Wiejkach (BIA5597) a więc bliżej, jeśli uzyska pozwolenie to jest szansa na budowę pod koniec tego roku.
Dodam, że Play ma zaprojektowany BTS w Wiejkach (BIA5597) a więc bliżej, jeśli uzyska pozwolenie to jest szansa na budowę pod koniec tego roku.
Pozdrawiam
-
Problem w tym, że obecnie agregacja z 800 MHz daje najlepsze efekty i nie wiem, czy rezygnować z tego pasma. Do Wiejek jest znacznie bliżej. Rozumiem, że nie wiadomo jakie pasma mają być na tym BTS?
-
- Guru bezprzewodowy
No to bierz 2x ATK-504, tylko z RF240 no i kable jak najkrótsze. Kupisz przez internet imasz 14 dni na ewentualny zwrot.
-
A dlaczego akurat RF240? Jaki kabel najlepiej pod tę antenę przy założeniu, że będzie długości 5 mb + ew. konektor SM-TS9?
matek451 pisze:No to bierz 2x ATK-504, tylko z RF240 no i kable jak najkrótsze. Kupisz przez internet imasz 14 dni na ewentualny zwrot.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak ci się nie podoba RF240 weź H1000 czy CNT400, kabli jest duży wybór. Może się jednak okazać że koszt kabla przewyższy koszt anteny.
Nie pomagam na PW!
Przy tej długości kabla bez większego znaczenia, jaki dasz kabel. Zysk zeżrą ci kabel i złącze przy antenie oraz konektor przy routerze.Zamiast konektora można dać beczkę (trochę lepiej), a antenę zastosować ze zintegrowanym kablem (sporo lepiej).lipas pisze:A dlaczego akurat RF240? Jaki kabel najlepiej pod tę antenę przy założeniu, że będzie długości 5 mb + ew. konektor SM-TS9?