tom940 pisze:mam wokół siebie 3 nadajniki, ale router domyślnie łączy mi się z tym najdalszym
Ale nie wiadomo, które są dedykowane na twój obszar. Zwykle jest tak, że tylko jeden jest celowany w dany obszar. Kolejny może zaś tylko ewentualnie doświetlać lokalne fragmenty tego obszaru, które mają słaby zasięg z docelowego.
tom940 pisze:Z anteny wychodzą dwa przewody i w routerze również mam 2 gniazda do podłączenia, nieważne jak je podłączę prędkości się nie zmieniają.
Dla DL nie ma znaczenia, jak podpięte są przewody od anten. Jakieś znaczenie może mieć to dla odmiany dla UL, bo nadawanie idzie tylko z jednej anteny, z gniazda '1' routera. Anteny dla poszczególnych polaryzacji, jak i warunki zewnętrzne, nigdy nie są identyczne, więc jakaś różnica w prędkościach na UL może być. Ale i tak powinno być to mało zauważalne przy naturalnej zmienności UL od samego BTS-a.
tom940 pisze:Dokupiłem do routera antene Cybertech 1800-2600MHz 17dbi aby wymusić połączenie z bliższym BTS-em na ul Zamostna 9 (z tym że moje osiedle jest w małym dole w stosunku do tego btsa) czasem się to udaje ale po chwili i tak wraca na ten dalszy.
Ruter wybiera maszt o lepszym sygnale i dlatego pewnie przerzuca w tak naturalnych zmian w propagacji i nadawaniu sygnałów.
tom940 pisze:Czy montaż anteny ma na to wpływ, jesli obrócę ją na mocowaniu o 180 stopni to może coś zmienić?
Antena powinna być zawsze ustawiana na max wskazań SINR.
Jak odwrócisz antenę tyłem do masztu, to połączenie powinno albo w ogóle "zdechnąć" albo być bardzo słabe. O ile antena nie wyłapałaby jakiegoś sygnału odbitego, o co w środowisku zabudowy wysokiej nietrudno.
Ogólnie, antena tyłem czy bokiem też w ogólności odbiera, tyle że znacznie słabiej niż przodem. O ile słabiej, to już zależy od konkretnego typu i egzemplarza anteny.
tom940 pisze:poniżej speedtesty wykonywane z anteną wieczorem, połączenie z BTS na kominie cementowni:
tom940 pisze:Tutaj speedtest rano bez podpiętej anteny, połącznie z tym samym BTSem
Jeśli chcesz robić jakiekolwiek porównania, to aby miały one sens,
muszą być robione w tych samych warunkach, w tym samym czasie. Czyli w tym przypadku o tej samej porze.
Speed-testy z wieczora i rana mają się do siebie
nijak.