tradycyjnie jak to świeżak

Miejsce to domek letniskowy dwupoziomowy. Router myślałem dać przy oknie na piętrze, które jest także poddaszem.
Parametry jakie wiem, że potrzebuję to:
-4 porty LAN 1GB,
-dobry zasięg Wi-Fi - do 20m przez ścianę szkieletową na podwórko,
-w przyszłości możliwość łączenia w sieć Mesh po kablu z sąsiednimi budynkami.
Załączam screeny z poszczególnych miejsc, wykonane na LG V40 ThinQ:
1. planowane miejsce routera przy oknie
2. z zewnętrznej strony okna
3. na dachu
Niepodpisana stacja na NetMasterze wydaje mi się być stacją w Zadworzanach. Najczęściej z nią telefon się łączy. Czasami agreguje 800+1800 z tej stacji, także w miejscu nr 1. Również czasami w dolnych wierszach pokazuje stację w Kruglanach, gdzie jest 2600MHz, ale nie łączy z nią samoczynnie tak jak Zadworzany lub Zubrzyca Wielką (tzn. nie pokazuje mi Kruglan tak jak dwie pozostałe). Czy jeśli chodzi o agregację z tych BTS to tylko jest możliwa ta 800+1800?
Ze sprzętu zastanawiam się nad opcjami takimi, jak:
a) 1 router, który spełniał by powyższe warunki,
b) 1 router LTE + 2 do polepszenia Wi-Fi, zwiększenia ilości portów LAN. Oba routery stałyby obok siebie, jeśli to ma jakieś znaczenie.
Do tego dochodzi pytanie czy i o jakiej antenie powinienem też pomyśleć, czy to się okaże później jak będzie już router? Nie chodzi mi tu oczywiście o konkretny model anteny, a typ. Wewnętrzna (przykręcana do routera) / zewnętrzna w miejscu 2. (ok. 1,5m kabla) / zewnętrzna w 3. (ok. 6-7m kabla)?
Przeszukując internety zastanawiam się nad takimi routerami: ZTE MF286 (nie wiem jaka wersja), Huawei B535 (lub jakiś nowszy jeśli mógłbym agregować więcej pasm), D-Link DWR-961/EE, TP-link Archer MR600 V2. Może jeszcze coś innego warto zobaczyć?
Czy asusy np. 4G-AC53U lub 4G-AX56 mają możliwość agregacji pasm? Takie coś D-Link DWP‑812KT omijać czy może nie?
Jakieś jeszcze dane powinienem podać?