EDGE w PLUS GSM - opinie użytkowników
Moderator: Moderatorzy
EDGE w PLUS GSM - opinie użytkowników
Witam,
Wlasnie jestem na etapie testowania EDGE w PLUS GSM - przy użyciu NOKIA
6230. Jak na razie, moje wyniki to ok. 130 kbps,co uważam za niezly wynik.
Obawiam się jednak,iż domyślnie jest ustawione 3+2 sloty,a życzylbym sobie
przetestowac 4+1 (klasa 10,ktorą wspiera 6230,pozwala na to). Czy można
gdzieś to ustawić.
Pozdrawiam,
Grzesiek
Wlasnie jestem na etapie testowania EDGE w PLUS GSM - przy użyciu NOKIA
6230. Jak na razie, moje wyniki to ok. 130 kbps,co uważam za niezly wynik.
Obawiam się jednak,iż domyślnie jest ustawione 3+2 sloty,a życzylbym sobie
przetestowac 4+1 (klasa 10,ktorą wspiera 6230,pozwala na to). Czy można
gdzieś to ustawić.
Pozdrawiam,
Grzesiek
Re: EDGE w PLUS GSM - opinie użytkowników
Testowałem dostępne usługi internetu przez sieci komórkowe w Trójmieście i okolicach (Trójmiasto, Pruszcz Gdański , Tczew Starogard Gdański, Żukowo , Subkowy , Pelplin , Skórcz , Suchy Dąb ). Zastosowałem modem Sony Ericsson GC89 bez zewnętrznej anteny. Wszystkie karty SIM z aktywną usługą EDGE.Wnioski na dzień 2005-09-15 :
IDEA i ERA : pomimo zapewnien że działa EDGE , nigdzie go nie uzyskałem , wszędzie GPRS
PLUS: 80% trójmiasta EDGE + Pruszcz Gdański + Tczew , pozostałe GPRS
Testowałem też VPN na tym połączeniu i stwierdzam że zdecydowanie po VPN działa lepiej , nawet GPRS
IDEA i ERA : pomimo zapewnien że działa EDGE , nigdzie go nie uzyskałem , wszędzie GPRS
PLUS: 80% trójmiasta EDGE + Pruszcz Gdański + Tczew , pozostałe GPRS
Testowałem też VPN na tym połączeniu i stwierdzam że zdecydowanie po VPN działa lepiej , nawet GPRS
moje zdanie edge
jest super jak na abonament 60 zł z watem karta zawsze wynegocjowuje połacz na 214.4 kb/s niedaleko od przekaznika ok 2.8 km ale antena zewn potrafi zdziałac znacznie wiecej jest znacznie szybciej ( antena na 2.4 ghz ileci bez problemu co prawda zakrses gsm to max 1900 ale bez anteny mam przeważnie 2 lub trzy paski z anteną zawsze 5
ale chce zrobić antene na gsm albo kupić .
nie narzekam na taki net !!!!
ale chce zrobić antene na gsm albo kupić .
nie narzekam na taki net !!!!
dodam
a cha zapomniałem mam gc89 i chodzi edge spoko zero problemow win xp na laptopie asus
chodz p2p - imesch 5 a te limity 500 mb to do przeglądania netu wystarczy oni i tak nie robią ograniczen bo nie maja do tego odpowiedniego sprzetu oraz dodatkowych luudzi te limity to jest opcja na przyszłosc sciagnąłem co najmniej 1.2 gb i jest ok
miałem poprzednie modele kart i były cuda podczas logowania sie do sieci
jest problem ze złączem antenowym do karty na razie nie ma tego w sprzedaży ale ja zrobiłem wtyk z małej wtyczki zasilającej
karta ma solidne gniazdko nic tam wyłamać sie nie da
to tyle
pozdr.
chodz p2p - imesch 5 a te limity 500 mb to do przeglądania netu wystarczy oni i tak nie robią ograniczen bo nie maja do tego odpowiedniego sprzetu oraz dodatkowych luudzi te limity to jest opcja na przyszłosc sciagnąłem co najmniej 1.2 gb i jest ok
miałem poprzednie modele kart i były cuda podczas logowania sie do sieci
jest problem ze złączem antenowym do karty na razie nie ma tego w sprzedaży ale ja zrobiłem wtyk z małej wtyczki zasilającej
karta ma solidne gniazdko nic tam wyłamać sie nie da
to tyle
pozdr.
A wtyczka zasilajaca to od jakiego urządzenia?? Jak bys mogl napisac
W Wawie - połączenie EDGE w Plusie... kompletny szajs.
W porywach pare bitów. Średnie pingi w okolicach 1000...
wtyczka zasialania od motoroli c 115 ale podobnych wtyczek jest sporo
trzeba tylko dopasować.
Gniazdko jest nietypowe styk srodkowy jest sprężynowy przynajmniej nie da sie wyłamać !!
trzeba tylko dopasować.
Gniazdko jest nietypowe styk srodkowy jest sprężynowy przynajmniej nie da sie wyłamać !!
konektor anten go gc 89 dzwon 022 63-17-263
Edge w Plusgsm
Witajcie,
kombinuję i kombinuję. Nic z Edge za pomocą Nokia 6230 w plus gsm nie wychodzi. Jak skonfigurować modem/telefon aby działało w Edge?
kombinuję i kombinuję. Nic z Edge za pomocą Nokia 6230 w plus gsm nie wychodzi. Jak skonfigurować modem/telefon aby działało w Edge?
Sprawdź koniecznie zasięg EDGE Plusa w twoim mieście
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Edge w Plusgsm
A na GPRS z tym telefonem chodzi?Przemek pisze:kombinuję i kombinuję. Nic z Edge za pomocą Nokia 6230 w plus gsm nie wychodzi. Jak skonfigurować modem/telefon aby działało w Edge?
Sprawdź (jeśli masz windows) czy w panelu sterowania masz jakieś opcje
od Nokii jako modemu, czasem tam też należy ustawić, to co podaje się
we właściwościach połączenia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stały użytkownik forum
Powiedz mi jak można mieć na edgu transfer parę bitów? Stary, ty nie wiesz co ty mówisz. Dodalbym tam jeszcze przedrostek kilo-, ale nawet jeśli, to parę to to by był gprs. Jesteś w ogóle pewny, że masz modem edge?Foo pisze:W Wawie - połączenie EDGE w Plusie... kompletny szajs.

- dreamoftheviper
- Stały użytkownik forum
Ja na noki 6230 + kabel USB osiągam ok 200 kilo
dreamoftheviper ©2006
Ja mam USB Comander EDGE, 6 kalsa EDGA, przy połaczeniu mam 115,2Kb/s. Ogulnie nawet smiga nie narzekam.
115,2 kb/s to jest szbkość portu.
Do pomiaru transferu służą mierniki typu dumeter, czy netmeter.
Ja na edge w Iplus wyciągam maksymalnie ok 100kb/s wg. netmeter, i nie jestem całkowicie zadowolony, bo to jest niewiele ponad połowę możliwości mojego modemu.
Posiadam T-ModemPCI Teltonika.
Do pomiaru transferu służą mierniki typu dumeter, czy netmeter.
Ja na edge w Iplus wyciągam maksymalnie ok 100kb/s wg. netmeter, i nie jestem całkowicie zadowolony, bo to jest niewiele ponad połowę możliwości mojego modemu.
Posiadam T-ModemPCI Teltonika.
iplus + 6020 + edge
mieszkam na granicy warszawy - edge smigal w iplusie na maksimum mozliwosci telefonu = czesto rzeczywiscie osiagalem okolo 20.5 kilobajta na sek , sredni transfer okolo 15 kilobajtow - w heyahu EDGE smiga okolo 11 kilo na sek - srednie straty pakietow
- w orange transfer okolo 12 kilo na sek duuze straty pakietow

- dormario
- Stały użytkownik forum
Witam. Ja używam noki 6230 + kabel USB. Wcześniej maksymalna prędkość mojego łącza wynosiła 129 kb/s a teraz najwyższą prędkość jaką uzyskałem to 208 kb/s.
Pewnie zastanawiacie się jak to się stało? Odpowiedź jest prosta.
zainstalowałem aplikację Akcelerator 2k3 i transfer znacząco się podniósł. Średnio o jakieś 60%. Spróbujcie u siebie być może też wam się polepszy.
zainstalowałem aplikację Akcelerator 2k3 i transfer znacząco się podniósł. Średnio o jakieś 60%. Spróbujcie u siebie być może też wam się polepszy.
- tracer.on
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jak to skonfigurować ten programik? NApisz coś o konfiguracji.dormario pisze:Witam. Ja używam noki 6230 + kabel USB. Wcześniej maksymalna prędkość mojego łącza wynosiła 129 kb/s a teraz najwyższą prędkość jaką uzyskałem to 208 kb/s.
Może jest dzieś spolszczenie do tego programu.
- dormario
- Stały użytkownik forum
Jeżeli chodzi o Accelerator to ja używam wersji trial ale po okresie próbnym można przeinstalować i będzie działać. Na moim terenie jest EDGE więc przy konfiguracji wybrałem połączenie z netem przez kabel ( drugie od góry) a póżniej to już programik dziła automatycznie. Na koniec prosi o restart(akcelerate now) zatwierdzasz i to wszystko.
Mam iPlusa z EDGE juz prawie dwa miesiace, posiadam modemik na USB COMANDER EDGE (6 klasa) mam ful zasieg i naprawde to fajnie chodzi srednio 10-12Kb/s.
- Enzo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mieszkam w Warszawie na Chomiczówce, EDGE jest teraz OK, przy ściąganiu większych plików predkość około 190kb/s, srednie pingi 600 - 700 ms. Łapie też UMTS ale nie w całym mieszkaniu 
Więc nie narzekam na iPlusa.

Więc nie narzekam na iPlusa.
iPlus+E61i=FUN
do maku73
DO: maku73
"Posiadam T-ModemPCI Teltonika"
Witam, miał bym do Ciebie prośbę. Mam taki sam modem i swojego czasu podejrzewałem że nie ma EDGE i zacząłem trochę w nim mieszać łącznikami na PIN'ach. Teraz już sam nie wiem jakie mają być ich pozycję. Mogłbyś mi podać jak jest u Ciebie ? Czy wiesz może do czego służą ? Swojego czasu kontaktowałem się z Teltoniką ale odpowiedział na e-maila tylko fiński ich oddział. Ze względu na barierę językową moja ciekawość jest do dzisiaj niezaspokojona.
Pozdrawiam.
"Posiadam T-ModemPCI Teltonika"
Witam, miał bym do Ciebie prośbę. Mam taki sam modem i swojego czasu podejrzewałem że nie ma EDGE i zacząłem trochę w nim mieszać łącznikami na PIN'ach. Teraz już sam nie wiem jakie mają być ich pozycję. Mogłbyś mi podać jak jest u Ciebie ? Czy wiesz może do czego służą ? Swojego czasu kontaktowałem się z Teltoniką ale odpowiedział na e-maila tylko fiński ich oddział. Ze względu na barierę językową moja ciekawość jest do dzisiaj niezaspokojona.
Pozdrawiam.
- tracer.on
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Modem Comander i ATK20 do BTSa ok.15km i 110-130kb/s transfer 10-12kB
z Akcelerator 2k3 150-160kb/s tranfer 17-20kB
z Akcelerator 2k3 150-160kb/s tranfer 17-20kB
--
- norbert486
- Stały użytkownik forum
Niech ktos dobry napisze czy warto instalowac ten akcelerator o którym jest wyżej mowa?
e50+iplus=180kb/s
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Najlepiej zainstalować i samemu sprawdzić jak działa, bo u każdego może być inaczej.
- norbert486
- Stały użytkownik forum
Zainstalowałem popatrzyłem i lipa...zero poprawy psu na budę taki akcelerator ...:-).
e50+iplus=180kb/s
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Jak większość tego typu "ulepszaczy"...norbert486 pisze:...psu na budę taki akcelerator ...:-).
-
- Początkujący użytkownik forum
Ciekawe są testy panów
czy ktoś brał pod uwagę obciżenie sieci w danej chwili ? jeśli na stacji jest pewna liczba TimeSlotów dla transmisji danych to przy większej liczbie użytkowników są one dzielone. Prędkość bardzo silnie od tego zależy.
W przypadku EDGE tak jak i w przypadku HSDPA wszystko zależy od siły sygnału radiowego i braku interferencji. Jeśli będzie silny sygnał to i tak interferencje mogą spowodować że kodowanie będzie bardzo słabe, a co się z tym wiąże brak będzie dobrej przepływności.
Dodatkowo w przypadku HSDPA bardzo duże znaczenie ma jaka transmisja jest podciągnięte do stacji, co z tego że radio zapewni na przykład 3.6Mb jeśli transmisja to 1E i maxymalnie daje nam 2Mb.
Z drugiej strony siekawe są testy użytkowników - gdyż pokazują ich subiektywne odczucie co w zasadzie jest naważniejszym współczynnikiem miary jakości usługi.
Co do anten, bez problemu można dostać anteny do wiekszości kart wysyłkowo, albo z Allegro, albo na przykład z Proscan'a.
pozdrawiam
Darek

W przypadku EDGE tak jak i w przypadku HSDPA wszystko zależy od siły sygnału radiowego i braku interferencji. Jeśli będzie silny sygnał to i tak interferencje mogą spowodować że kodowanie będzie bardzo słabe, a co się z tym wiąże brak będzie dobrej przepływności.
Dodatkowo w przypadku HSDPA bardzo duże znaczenie ma jaka transmisja jest podciągnięte do stacji, co z tego że radio zapewni na przykład 3.6Mb jeśli transmisja to 1E i maxymalnie daje nam 2Mb.
Z drugiej strony siekawe są testy użytkowników - gdyż pokazują ich subiektywne odczucie co w zasadzie jest naważniejszym współczynnikiem miary jakości usługi.
Co do anten, bez problemu można dostać anteny do wiekszości kart wysyłkowo, albo z Allegro, albo na przykład z Proscan'a.
pozdrawiam
Darek
- skopek
- Użytkownik forum
Nokia 6230i ~140kb/s. Do stacji bazowej jakieś 700m, a na przeszkodzie stoją dwa żelbetonowe bloki