Netgear WGR 614v7 prośba o pomoc
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Netgear WGR 614v7 prośba o pomoc
poprzednio ttl był dobry, może jest problem DNSa? zdefiniuj połączenie w kompie ręcznie (szczególnie dns'y)
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Faktycznie, juz sie zgubilem co gdziewojteks pisze:poprzednio ttl był dobry

-
- Początkujący użytkownik forum
a jakie parametry wprowadzić konfigurując połączenie?
jakie IP, maskę podsieci, bramę?
DNSy jak rozumiem:
62.111.152.3
62.111.152.2
?
jakie IP, maskę podsieci, bramę?
DNSy jak rozumiem:
62.111.152.3
62.111.152.2
?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
IP 10.0.0.2rafal.master pisze:jakie IP, maskę podsieci, bramę?
maska 255.255.255.0
barama 10.0.0.1
DNSy moga byc takie albo OpenDNS
-
NIC - dalej brak netu.
Co do TTL - zależy od strony.
Poniżej zrzut konfiguracji połączenia.
Co do TTL - zależy od strony.
Poniżej zrzut konfiguracji połączenia.
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy ping przechodzi jak jesteś za routerem?
a co z
ping 64.233.183.147
jak nie działa to wpisz dns taki sam jak brama, 10.0.0.1 może zaskoczy
a co z
ping 64.233.183.147
jak nie działa to wpisz dns taki sam jak brama, 10.0.0.1 może zaskoczy
Nie pomagam na PW!
-
nie - ping nie działa jak net jest podłączony do routera.
na DNS ustawionym tak jak brama, też nie działa.
Chyba najprościej będzie zmienić na XP
WIem, że facet od netu przy instalacji nie mógł skonfigurować swojego AP na moim komputerze, a na swoim z XP się udało.
na DNS ustawionym tak jak brama, też nie działa.
Chyba najprościej będzie zmienić na XP

WIem, że facet od netu przy instalacji nie mógł skonfigurować swojego AP na moim komputerze, a na swoim z XP się udało.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
E, ustawienia sieciowe na XPku sa takie same jak w Viscie.rafal.master pisze:Chyba najprościej będzie zmienić na XP![]()
Ping na router idzie w ogole?
ping 10.0.0.1
a na interfejs wan?
ping 192.168.11.134
Zapore vistowa wylaczyles (niby jak bez routera trybi to i z nim nie powinna pruzdzic, ale na wszelki wypadek)?
Ustaw na routerze jeszcze DHCP IP starting na cos wiekszego, np 10.0.0.10 albo wylacz DHCP calkiem, zeby nie bylo przeklaman np. z lease time.
W ogole my mowimy o polaczeniu przewodowym czy bezprzewodowym?
-
tak - i przy połączeniu internetu do kompa i przy podłączeniu do routera.Ping na router idzie w ogole?
ping 10.0.0.1
a na interfejs wan?
ping 192.168.11.134
zapora wyłączona
DHCP wyłączone
dalej nie ma netu.
Próbujemy skonfigurować połączenie bezprzewodowe.

Na kablu działa OK. [/b]
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A zabezpieczenia jakies masz na wifi? (caly czas myslalem, ze mowimy o kabelku podlaczonym do routera)
-
tzn? o jakie zabezpieczenia chodzi?
Mówimy o tym, że jak podłączę kabel do komputera to jest ok.
Jak ten sam kabel podłączę do routera, żeby wykorzysać router jako AP, to wykrywa mi sieć, ale połączenie jest tylko lokalne. nie mam dostępu do netu.
Mówimy o tym, że jak podłączę kabel do komputera to jest ok.
Jak ten sam kabel podłączę do routera, żeby wykorzysać router jako AP, to wykrywa mi sieć, ale połączenie jest tylko lokalne. nie mam dostępu do netu.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A jak podlaczysz kabel z netem do routera i kompa podlaczysz tez kablem do routera to jak jest? 

-
to nie ma netu...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zaprawde powiadam ci, dziwne rzeczy sie dzieja. Wyglada na to, ze router nie przepuszcza nic poza pingiem (czyli tylko ICMP request) i najwyrazniej UDP (DNS), wiec blokuje tylko TCP.
Masz cos ustawione w Block Services/Block Sites?
Wrzuc logi z netgeara po podlaczeniu kompa do routera i probie polaczenia sie ze jakas strona www.
No i zawsze jesli jest mozliwosc warto sprobowac inny egzemplarz lub w ogole inny model routera.
Drobna uwaga: proby przeprowadzaj z kompem podlaczonym do routera poprzez kabel, nie radiowo. Radiowka potrafi miec swoj zestaw problemow, na razie ich nie mieszajmy
Masz cos ustawione w Block Services/Block Sites?
Wrzuc logi z netgeara po podlaczeniu kompa do routera i probie polaczenia sie ze jakas strona www.
No i zawsze jesli jest mozliwosc warto sprobowac inny egzemplarz lub w ogole inny model routera.
Drobna uwaga: proby przeprowadzaj z kompem podlaczonym do routera poprzez kabel, nie radiowo. Radiowka potrafi miec swoj zestaw problemow, na razie ich nie mieszajmy
-
nic nie jest zablokowane.
W logach jest pusto.
Dziwne jest to, że w logach pokazuje się:
Current time: Wednesday, 01 Jan 2003 00:14:43
Czy to może coś oznaczać?
Poza tym tak jak wspominałem - jak facet montował internet (mnie przy tym nie było) podłączał swój AP i twierdzi, że tylko na moim komputerze nie jest w stanie go skonfigurować. Twierdzi, że VIsta ma całą masę zaawansowanych funkcji sieciowych, do których użytkownik nie ma dostępu i że VISTA to najgorszy system.
Może warto przeinstalować na XP i spróbować na nim coś zadziałać? W kilku postach wiem, że ludzie pisali, że komputer z XP działa normalnie, a ten z VISTĄ ma problem. Może to faktycznie VISTA coś blokuje?
W logach jest pusto.
Dziwne jest to, że w logach pokazuje się:
Current time: Wednesday, 01 Jan 2003 00:14:43
Czy to może coś oznaczać?
Poza tym tak jak wspominałem - jak facet montował internet (mnie przy tym nie było) podłączał swój AP i twierdzi, że tylko na moim komputerze nie jest w stanie go skonfigurować. Twierdzi, że VIsta ma całą masę zaawansowanych funkcji sieciowych, do których użytkownik nie ma dostępu i że VISTA to najgorszy system.
Może warto przeinstalować na XP i spróbować na nim coś zadziałać? W kilku postach wiem, że ludzie pisali, że komputer z XP działa normalnie, a ten z VISTĄ ma problem. Może to faktycznie VISTA coś blokuje?
- wojteks
- *** Administrator ***
to znaczy że router nie podłącza się do internetowego serwera czasu więc albo funkcja jest wyłączona albo sieć dostawcy ma poblokowane porty/wszysko idzie przez proxy albo jeszcze coś innegorafal.master pisze:Current time: Wednesday, 01 Jan 2003 00:14:43
polecam wgranie nowego firmware (prawdopodobnie wersja worldwide)
http://kbserver.netgear.com/release_notes/d103211.asp
potem reset do ustawień fabrycznych i konfiguracja od początku po kablu oczywiście, wifi niech pozostanie na koniec
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mocne slowarafal.master pisze:Twierdzi, że VIsta ma całą masę zaawansowanych funkcji sieciowych, do których użytkownik nie ma dostępu i że VISTA to najgorszy system.

Drastyczna sprawa, jak chcesz sprobowac inny system to na razie odpal Ubuntu Live CD, obejdzie sie na razie bez ingerencji w system na dyskurafal.master pisze:Może warto przeinstalować na XP i spróbować na nim coś zadziałać?

-
Chyba będę zmuszony do używania kabla...
Wg informacji ze strony netgear'a, jeżeli w statusie routera w polach dotyczyczących pozycji INTERNET PORT pojawiają się dane takie jak IP, serwery DNS itd, tzn, że router łączy się z netem.
Problem może być więc na linii router - komputer.
Poza tym bezpośrednie podłączenie kabla sieciowego do kompa daje połączenie z netem i VISTA wykrywa wszystko automatycznie. Po podłączeniu routera nic nie działa.
Ani podłączenie routera kablem, ani bezprzewodowo, nie pozwala na uzyskanie dostępu do netu.
Aktualizacja routera też nić nie dała.
W LOGACH dalej pusto i nieprawidłowa data.
Wg informacji ze strony netgear'a, jeżeli w statusie routera w polach dotyczyczących pozycji INTERNET PORT pojawiają się dane takie jak IP, serwery DNS itd, tzn, że router łączy się z netem.
Problem może być więc na linii router - komputer.
Poza tym bezpośrednie podłączenie kabla sieciowego do kompa daje połączenie z netem i VISTA wykrywa wszystko automatycznie. Po podłączeniu routera nic nie działa.
Ani podłączenie routera kablem, ani bezprzewodowo, nie pozwala na uzyskanie dostępu do netu.
Aktualizacja routera też nić nie dała.
W LOGACH dalej pusto i nieprawidłowa data.
-
witam zeby nie zasmiecac forum zapytam tu bo widzialem ze ktos wysylal odpowiedz na pm prosze o wyjasnienie jak zabezpieczyc siec stworzana na taki routerze
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
l-a-r-y, obczaj tutorial:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=57773#57773
na koncu masz opisane zabezpieczenia najlepsze do domowej sieci. Router inny, ale same funkcje nazywaja sie podobnie.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=57773#57773
na koncu masz opisane zabezpieczenia najlepsze do domowej sieci. Router inny, ale same funkcje nazywaja sie podobnie.
- wojteks
- *** Administrator ***
ja bym się nie poddawał, czy robiłeś reset do ustawień fabrycznych (albo wciskając dłuuugo przycisk reset?)rafal.master pisze:Chyba będę zmuszony do używania kabla...
Nie pomagam na PW!
-
robiłem - nic się nie zmieniło.
- wojteks
- *** Administrator ***
czy masz możliwość pożyczyć od kogoś na testy inny router? obojętne jaki, może być nawet bez AP żeby tylko sprawdzić czy zadziała.
Jeżeli tego połączenia potrzebujesz tylko do jednego kompa po WiFi to użyj tego routera jako switch/AP czyli wyłącz serwer DHCP, ustaw IP routera jakieś z innej sieci (tylko do zarządzania, zapamietaj to), podłącz kabel od internetu do gniazdka LAN1 i jak podłączysz kompa kablem to będzie działać a jak byś chciał po WiFi to musisz zmienić MAC karty WiFi albo zgłosić to operatorowi.
Jeżeli tego połączenia potrzebujesz tylko do jednego kompa po WiFi to użyj tego routera jako switch/AP czyli wyłącz serwer DHCP, ustaw IP routera jakieś z innej sieci (tylko do zarządzania, zapamietaj to), podłącz kabel od internetu do gniazdka LAN1 i jak podłączysz kompa kablem to będzie działać a jak byś chciał po WiFi to musisz zmienić MAC karty WiFi albo zgłosić to operatorowi.
Nie pomagam na PW!
-
-
Działa.
Okazało się, że ISP musiał zarejestrować MAC adres routera i chyba przydzielił do niego stałe IP. (nie znam się, więc nie jestem pewny
)
Jestem kompletnym laikiem i dziękuję wszystkim, którzy próbowali mi pomóc, przede wszystkim za cierpliwość.
Okazało się, że ISP musiał zarejestrować MAC adres routera i chyba przydzielił do niego stałe IP. (nie znam się, więc nie jestem pewny

Jestem kompletnym laikiem i dziękuję wszystkim, którzy próbowali mi pomóc, przede wszystkim za cierpliwość.
-
Panowie mam taki problem router oczywiscie netgear wgr 614 , chodzi o to ze wszystko bylo slicznie routerek sam sie skonfigurowal przypisal 4 laptopom numerki ip itp , nagle krach i nic nikt nie ma netu ani na kablu ( jesli podlacze kabel od dostawcy do kompa net hula ) ani radiowo , przy zresetownaiu routera do fabrycznych okazalo sie ze jak znajduje IP to ma problem z DNS prosi o reczne jego wklepanie bo nie moze dostac automatycznie , i to nie pomaga wiec prosze o pomoc co to moze byc
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
ar2d2, klonowales MAC? Przy lokalnych dostawcach trzeba od tego zaczac.
Wrzuc jeszcze najlepiej screena z ustawieniami routera i kompow.
Wrzuc jeszcze najlepiej screena z ustawieniami routera i kompow.
-
- Użytkownik forum
Wiam,
nie chce zaczynać nowego wątku, dlatego zapytam tutaj. Czy to normalne, że do konfiguracji routera wchodzę nie przez 192.168.1.1 (nie otwiera sie), ale przez http://10.0.0.1? Czy to ma jakies znaczenie? Ta strona wchodzi wszystko działa. Router Netgear WNR100.
nie chce zaczynać nowego wątku, dlatego zapytam tutaj. Czy to normalne, że do konfiguracji routera wchodzę nie przez 192.168.1.1 (nie otwiera sie), ale przez http://10.0.0.1? Czy to ma jakies znaczenie? Ta strona wchodzi wszystko działa. Router Netgear WNR100.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Wchodzisz do konfiguracji przez adres routera. Może być i 1.2.3.4 jeśli ktoś tak to ustawi.robin7 pisze:Czy to normalne, że do konfiguracji routera wchodzę nie przez 192.168.1.1 (nie otwiera sie), ale przez http://10.0.0.1? Czy to ma jakies znaczenie? Ta strona wchodzi wszystko działa. Router Netgear WNR100.
Jak działa to nie masz się czym przejmować.
-
- Użytkownik forum
Dzięki za pomoc:)