Problemy z internetem ! D-link Dwl-G700AP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problemy z internetem ! D-link Dwl-G700AP
Witam.
Z gory mowie, ze jestem nowicjuszem i nie mam zielonego pojecia na ten temat. Moj problem wyglada nastepujaco. Posiadam internet z kablowki. Do modemu podlaczonego mam D-linka (Dwl-G700AP). Moje dwa laptopy normalnie odnajduja siec podlaczaja sie lecz co jakis czas strony "zamulaja", gadu-gadu pada itd. Mysle ze problem tkwi w konfiguracji. Jesli ktos moglby mi wytlumaczyc jak mozna go skonfigurowac (wiem, ze wchodzi sie w 192.168.0.50 jednak nie mam zielonego pojecia co nalezy tam wpisac i zaznaczyc). Jesli ktos moglby mi podeslac jakiegos linka lub wytlumaczyc w jak najprostszy sposob bede wdzieczny! Z gory dziekuje i pozdrawiam.
Z gory mowie, ze jestem nowicjuszem i nie mam zielonego pojecia na ten temat. Moj problem wyglada nastepujaco. Posiadam internet z kablowki. Do modemu podlaczonego mam D-linka (Dwl-G700AP). Moje dwa laptopy normalnie odnajduja siec podlaczaja sie lecz co jakis czas strony "zamulaja", gadu-gadu pada itd. Mysle ze problem tkwi w konfiguracji. Jesli ktos moglby mi wytlumaczyc jak mozna go skonfigurowac (wiem, ze wchodzi sie w 192.168.0.50 jednak nie mam zielonego pojecia co nalezy tam wpisac i zaznaczyc). Jesli ktos moglby mi podeslac jakiegos linka lub wytlumaczyc w jak najprostszy sposob bede wdzieczny! Z gory dziekuje i pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problemy z internetem ! D-link Dwl-G700AP
Zamulanie ciezko powiazac z jakas funkcja routera. Masz kontrole nad tym co sie dzieje na obu laptopach w czasie "zamulenia"? Przeskanowales oba lapki antyvirem/antyspyware/antyadware? Uzywasz p2p (emule, torrent, ...)?
Ewentualnie sprobuj podlaczyc jednego lapa kablem, podzialaj tak caly dzien i zobacz czy tez bedzie zmulac?
IP masz przyznawane kompom po DHCP czy wpisane recznie w konfiguracji windowsa?
Ewentualnie sprobuj podlaczyc jednego lapa kablem, podzialaj tak caly dzien i zobacz czy tez bedzie zmulac?
IP masz przyznawane kompom po DHCP czy wpisane recznie w konfiguracji windowsa?
- wojteks
- *** Administrator ***
a czy jak podłączysz laptopa bezpośrednio do sieci (po kablu zamiast AP) to też zamula? bo podejrzewam że to jest problem z siecią dostawcy (przeciążenie szczególnie popołudniu/wieczorem).wieesz pisze:oje dwa laptopy normalnie odnajduja siec podlaczaja sie lecz co jakis czas strony "zamulaja", gadu-gadu pada itd. Mysle ze problem tkwi w konfiguracji.
Na próbę możesz próbować pożyczyć/zamienić ten AP co masz na inny ale test podłączenia do sieci laptopa powinien ujawnić prawdę. To że gg pada to normalne, mam neo i też mi często wieczorami pada, popularne strony wolno się otwierają a wynika to wszystko z obciążenia serwerów, przestałem sie tym przejmować.
Nie pomagam na PW!
-
[ Dodano: 2008-01-13, 11:35 ]
No tak ale kiedys tak nie bylo. Dzieje sie tak od niedlugiego czasu. Od momentu kiedy wspolokator chcial zabezpieczyc ów sieć i pogrzebal cos w ustawieniach. Pod terminem "zamulaja" mialem na mysli ze przez jakies 2-5 min nie wlaczaja sie.
Wiec watpie aby to byla wina dostawcy. A co do Ip to mam zaznaczone zeby wykrywalo automatycznie. Nigdzie nic nie wpisywalem.
No tak ale kiedys tak nie bylo. Dzieje sie tak od niedlugiego czasu. Od momentu kiedy wspolokator chcial zabezpieczyc ów sieć i pogrzebal cos w ustawieniach. Pod terminem "zamulaja" mialem na mysli ze przez jakies 2-5 min nie wlaczaja sie.

- wojteks
- *** Administrator ***
to nie pozostaje nic innego jak wejść ponownie w ustawienia i zmienić "zabezpieczenie" ale moim zdaniem to nie to, odłącz AP, podłącz tylko laptopa po kablu i potestuj czy zmulawieesz pisze:No tak ale kiedys tak nie bylo. Dzieje sie tak od niedlugiego czasu. Od momentu kiedy wspolokator chcial zabezpieczyc
Nie pomagam na PW!
-
Dziala pod kablem... dosc przyzwoicie... mysle ze jest to wina wlasnie konfiguracji. Bo np nie mam zielonego pojecia czy zaznaczyc dynamiczne IP czy nie. Jesli statyczne to co wpisac w okienka. uf.
- wojteks
- *** Administrator ***
aa, o to chodzi, wpisz statyczne IP (pamiętając żeby było z innej sieci niż to IP które dostają komputery, zapamiętaj je, jest potrzebne do konfiguracji AP) potem przełącz komputer do takiej samej sieci co AP (IP rózne o 1) i skonfiguruj szyfrowanie WPA (albo WEP 128) potem przywróć autmatyczne IP w laptopie i powinno działaćBo np nie mam zielonego pojecia czy zaznaczyc dynamiczne IP czy nie.
Nie pomagam na PW!
-
Jakis przylad? Bo naprawde nie wiem o co chodzi... ;/ gdzie co mam wpisac.
- wojteks
- *** Administrator ***
No dobra
Jeżeli komputer podłączony bezpośrednio kablem dostaje IP 192.168.0.x to w AP ustaw IP 10.0.0.200, maska 255.255.255.0 (zapamietaj to) ustaw komputer podłaczony kablem do AP na IP 10.0.0.3, maska 255.255.255.0, skonfiguruj AP (czyli ssid, kanał, szyfrowanie) podłaczając sie do niego przez http://10.0.0.200 potem odłącz kabel od komputera i AP, podłącz AP do sieci dostawcy i przez WiFi powinieneś sie móc podłaczyć do sieci bo AP jest przeźroczysty i IP potrzebuje tylko do konfiguracji.
Jeżeli od dostawcy dostajesz IP z zakresu 10.0.0.x to wtedy zamień początek adresu AP na 192.168.200.x
Jeżeli komputer podłączony bezpośrednio kablem dostaje IP 192.168.0.x to w AP ustaw IP 10.0.0.200, maska 255.255.255.0 (zapamietaj to) ustaw komputer podłaczony kablem do AP na IP 10.0.0.3, maska 255.255.255.0, skonfiguruj AP (czyli ssid, kanał, szyfrowanie) podłaczając sie do niego przez http://10.0.0.200 potem odłącz kabel od komputera i AP, podłącz AP do sieci dostawcy i przez WiFi powinieneś sie móc podłaczyć do sieci bo AP jest przeźroczysty i IP potrzebuje tylko do konfiguracji.
Jeżeli od dostawcy dostajesz IP z zakresu 10.0.0.x to wtedy zamień początek adresu AP na 192.168.200.x
Nie pomagam na PW!
-
A co nalezy wpisac w rubryce Gateway ? bo bez tego ani rusz. ;/
- wojteks
- *** Administrator ***
w AP do gateway nic się nie wpisuje a jak bez tego nie pójdzie to cokolwiek (z tej samej grupy adresów co w AP, różny o 1 od AP i inny od kompa w czasie konfiguracji np 10.0.0.199)
Nie pomagam na PW!