Jestem tutaj nowy i to jest mój pierwszy post ale wertuję to forum od jakichś 2 tygodni w poszukiwaniu informacji na temat instalacji internetu LTE.
Już myślałem, że może ogarnę temat, bo nadajnik widzę z okna i odległość tylko ok 1,2 km, ale niestety pojawiły się wątpliwości (niejasne sytuacje) i potrzebuję pomocy.
Ze względu na to, że zużywam bardzo dużo internetu, wybrałem t-mobile no limit. A że jest możliwość zwrotu do 14 dni, to nie zastanawiając się długo zamówiłem modem MF258. Najwyżej oddam. Do tej pory korzystałem z internetu radiowego i wszystko było niby ok, ale dokucza ograniczenie prędkości łącza do 25 Mbit download i 2 Mbit upload. Zwłaszcza upload jest uciążliwy, bo wysyłając duże pliki trwa to godzinami.
Moja lokalizacja: 52.670155, 19.077395
Mając podłączony MF258 sprawdziłem parametry bezpośrednio w nim (screeny w załączeniu). Antena umieszczona na balkonie. W zasadzie prawie zawsze łączy się z BTSem Włocławek ul. Cyganka (247011). Jak bym nie ustawił anteny, to łączy się z nim albo skacze po różnych BTSach.
Agregacja działa i nawet agreguje 3 pasma, ale chyba najlepiej się zachowuje przy agregacji 2 (B 1+3 albo 1+7). Czasami pojawiają się także dziwne parametry jak na ostatnim screenie

Problemem jest chyba parametr SINR bo skacze najczęściej od -4 do 8, w porywach pojawia się 12-15 ale nieczęsto i nie wiem jak go opanować i poprawić. Może oddać ten modem i wziąć inny z anteną kierunkową?
Proszę o pomoc bo walczę od 3 dni i już mi ręce opadają. W sumie to chyba nie mam zbyt wygórowanych wymagań. Wystarczyłoby około 40-50 Mbit downloadu i 20-30 uploadu. Najbardziej zależy mi na stabilności połączenia.
Jeżeli sobie z tym nie poradzę i nie poprawię połączenia, to będę musiał zrezygnować z LTE

Pozdrawiam - Mariusz