Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
witam wszystkich mam problem, bo tak czytam na forum żeby zainstalować antene trzeba kierować na BST, właśnie zakupiłem antene i nie wiem gdzie kierować ,najbliszą antene mam 5km ale nie wiem czy ma EDGE bo posiadam modem comander 2 EDGE sieć iPlus ,mieszkam w małej miejscowości Przełazy podaje tu link tam gdze mieszkam http://www.wieprz.net/bts/ ,nie wiem czy otworzy sie odrazu w miejscu gdzie mieszkam to trzeba szukać koł miasta Świebodzin jest to droga główna świeck-poznań. A bym zapomniał jeszcze dodam że zakupiłem atene http://telkob.inkontrahent.pl/index.php ... 0&rg=0&sg= prosze mi nie pisać ze można było szukać w ,po prostu chcę pomocy waszej pomocy
[ Dodano: 2008-01-06, 21:53 ]
jeszcze mam jedno pytanie jak zainstaluje antene to jak sprawdzić czy mam EDGE na fula bo mi na Manager nie pokazuje rzeczywistego zasięgu czego mam sie sugerować czekam na odpowiedz i dziękuje
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kolek3, łącznie zmieniany 1 raz.
Ale przecież pisaliśmy już o tym. Masz linka z mapą, kierujesz w stronę tej miejscowości gdzie masz BTSy i sprawdzasz transfer np. z dobrego FTPa. Zostawiasz ten kierunek, dla tego BTSa gdzie było najlepiej. Potem lekka korekcja dla max transferu i już.
EDIT:
Zacznij test od skierowania na Niesulice, bo tam masz najbliższy nadajnik. Sprawdź transfery przesyłając jakiś plik z dobrego FTP. Potem to samo możesz zrobić dla Bucze, Toporowa, Świebodzina. Tam gdzie będzie najlepiej zostawiasz.
Czasami jeden testo może się nie udać, bo trafisz np. na awarię BTSa lub przeciążenie, dlatego sprawdź też to za kilka dni.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Znalazlem czas i zainstalowalem antene i co, na poczatku brak zasiegu ale pozniej znalazl nakierowalem na niesulice na modemie wszstkie pala sie diody i zasieg 5/7,ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> dlaczego transfer jeszcze mniejsz niz poprzednio w domu,zobacze jutro po pracy zamontuje na stale bo teraz jest prowizorka.Ale strony szbko sie otwieraja.
Średniawo bo teraz już zamontowałem antene na stałe, ale nie mogłem <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> najleprzego zasięgu teraz mam 3/7.Musze jeszcze sie pobawić z anteną żeby osiągnąć max zasięg.
Drugi post scalony:
troszke zapóżno ,bo już troszke poradziłem sobie .Mieszkam w Przełazach woj.Lubuskie ,ukształtowanie terenu kilka drzew{ w kierunku Niesulic kierunek bst{ w strone Świebodzina ,toporów i inne troszke zasłania las bo mam troszke wysoko antene najb. nadajnik jest ok.8km
[ Dodano: 2008-01-13, 16:32 ]
ale ciekawe jak kierowałem na Niesulice to żadnych rewolucji tyle samo miałem 3-4/7 i bez zmian , a jak kierowałe na Świebodzin to wcale niebyło no 1/7
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-13, 21:25 ]
Część postu scalona z innego wątku: >KLIK<
Ostatnio zmieniony 2008-01-13, 21:26 przez kolek3, łącznie zmieniany 1 raz.
kolek3 pisze:jak kierowałe na świebodzin to wcale niebyło no 1/7
Bo Świebodzin masz najdalej. Ale może jak kiedyś tam zawita UMTS (nie wiem czy są takie szanse), to może wtedy jakiś maszt + bardzo dobra antena i będziesz miał jakieś wyniki.
A teraz gdzie masz antenkę, tzn. na jaką miejscowość i jakie są wyniki, bo się już zgubiłem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
[ Dodano: 2008-01-13, 22:39 ]
i zasię jest 4/7 i to był najlepszy ale jeszcze będe szukać lepszego zasięgu w tym samym kierunku gdze mam nakierowaną teraz antene
Nie wiem jak wygląda dokładnie ukształtowanie terenu, ale z tego co pamiętam jak byłem w Przełazach, to sporo drzew tam jest. Może u Ciebie sporo by dało, gdyby dać antenę na jakimś maszcie? Tylko gdybyś chciał to zrobić, to pamiętaj o prawidłowej instalacji odgromowej.
BliSki pisze: Tylko gdybyś chciał to zrobić, to pamiętaj o prawidłowej instalacji odgromowej.
to znaczy bo troszke nieczaje bazy o co chodzi
[ Dodano: 2008-01-14, 22:43 ]
i tak jak już na temat instalowania anten, to mam zainstalowaną antene ,ale teraz mam znów problem bo przy samej antenie wyrobił sie kabel, czy można samemu zrobić to ,stwierdziłem po tym bo mnie kopie prąd i traci zasięg
tak już wiem o co chodzi ,ale mam równo z dachem ,zamocowany jest na stabilnym płycie w dom więc niema co sie martwić o modem ,ale mam teraz problem z kablem bo przy antenie mam uszkodzony bo kopie mnie prąd, czy przy antenie moge sam naprawić usterke {moim zdaniem to kabel sie wyrobił sie}
kolek3 pisze:bo przy antenie mam uszkodzony bo kopie mnie prąd
Znaczy jak kopie??
kolek3 pisze:czy przy antenie moge sam naprawić usterke
Spróbować zawsze możesz jeżeli czujesz się na siłach. A czy Ci się uda, to zależy od skali uszkodzenia, tego jakie narzędzia masz do dyspozycji itd, itp. Ciężko ocenić
Ta antena jest chyba nowa, więc obowiązuje gwarancja. Napisz emaila do tej firmy co oni o tym myślą. Możesz oczywiście sam to naprawić, ale zapytać nie zaszkodzi, bo to trochę dziwne.
Co do nakierowania na BTS-y to patrząc na twoją lokalizację to chyba nic innego niż Niesulice nie złapiesz. Jeśłi nawet w nocy nie możesz na nim wyciągnąć max transferu to coś jest nie tak. Trudno mówić o przeciążeniu, bo ta stacja stoi w polach i jest blisko...Sprawdź też kompa, czy coś nie blokuje, najlepiej na świeżym systemie.
Ufo atakuje pisze:Co do nakierowania na BTS-y to patrząc na twoją lokalizację to chyba nic innego niż Niesulice nie złapiesz
Byłem tam kiedyś i faktycznie przy tej antenie może być ciężko.
Ufo atakuje pisze:Jeśłi nawet w nocy nie możesz na nim wyciągnąć max transferu to coś jest nie tak
Też tak mi się wydaje, Niesulice to stosunkowo niewielka odległość i z antenką powinno śmigać aż miło, zwłaszcza, że sezonu teraz tam nie ma więc obciążenie nadajnika nie powinno być też duże.