Dobór operatora 5km od BTS-ów
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dobór operatora 5km od BTS-ów
Witam,
montuje monitoring do którego chciałbym internet żeby był możliwy podgląd.
Potrzebuję pomocy w doborze operatora.
Lokalizacja 52.758639, 19.740840
W tej chwili nie jestem na miejscu i nie mam możliwości zrobienia testów - będę tam w następnym tygodniu.
Chciałbym się przygotować i kupić karty wybranych operatorów, żeby zrobić testy.
Do najbliższych BTS-ów ok 5km. Po drodze niestety lasy, ale teren w miarę równy.
Antena będzie zamontowana na słupie ok 7m nad ziemią. Kabel niestety ok 15m.
Chyba, że lepiej niżej ok 3-4m, a kabel 5m?
Z tego co poczytałem to router raczej B818 - chyba, że to przerost formy nad treścią w tej lokalizacji?
Bardzo dziękuję za każde sugestie.
montuje monitoring do którego chciałbym internet żeby był możliwy podgląd.
Potrzebuję pomocy w doborze operatora.
Lokalizacja 52.758639, 19.740840
W tej chwili nie jestem na miejscu i nie mam możliwości zrobienia testów - będę tam w następnym tygodniu.
Chciałbym się przygotować i kupić karty wybranych operatorów, żeby zrobić testy.
Do najbliższych BTS-ów ok 5km. Po drodze niestety lasy, ale teren w miarę równy.
Antena będzie zamontowana na słupie ok 7m nad ziemią. Kabel niestety ok 15m.
Chyba, że lepiej niżej ok 3-4m, a kabel 5m?
Z tego co poczytałem to router raczej B818 - chyba, że to przerost formy nad treścią w tej lokalizacji?
Bardzo dziękuję za każde sugestie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Dobór operatora 5km od BTS-ów
Czy monitoring ma podgląd przez chmurę producenta czy trzeba się do niego logować po IP? Nie każdy operator oferuje usługę "zewnętrznego IP".
Nie pomagam na PW!
-
Ma dostęp przez chmurę, ale chciałbym też zewnętrzne IP.wojteks pisze:Czy monitoring ma podgląd przez chmurę producenta czy trzeba się do niego logować po IP? Nie każdy operator oferuje usługę "zewnętrznego IP".
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro chciałbyś zewnętrzne IP to Play odpada, w TM tylko na firmę. Pozostaje Plus/Orange i niektórzy operatorzy wirtualni na tych sieciach.
Nie pomagam na PW!
-
Właśnie chciałbym na firmę. W Play nie ma zewnętrznego IPwojteks pisze:Skoro chciałbyś zewnętrzne IP to Play odpada, w TM tylko na firmę. Pozostaje Plus/Orange i niektórzy operatorzy wirtualni na tych sieciach.

A biorąc pod uwagę odległość od BTS i fakt, że raczej upload jest tutaj najważniejszy to którzy operatorzy byliby tutaj najrozsądniejszy?
-
- Guru bezprzewodowy
Zrób test to sam sie przekonasz, sczególnie jaki wplyw na zasięg ma ten las po drodze do stacji bazowych operatorów w Gozdowie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Dlaczego dziwne? Pula IPv4 jest mocno ograniczona (mała na dzisiejsze potrzeby).harry99 pisze:Właśnie chciałbym na firmę. W Play nie ma zewnętrznego IP? W tych czasach? Dziwne.
Taki model biznesowy mają, u innych jest to płatna usługa i jeszcze można wybrać czy IP ma być zmienne czy stałe.
Nie pomagam na PW!
-
Nie twierdzę, że ma być darmowa, ale żeby była możliwość. Bardzo to ogranicza możliwości tego operatora z mojego punktu widzenia. Fakt, że można sobie z tym poradzić, ale generuje to dużo większe koszty. Pula faktycznie jest mała, ale TM czu Orange jakoś sobie z tym radzą - więc można.wojteks pisze:Dlaczego dziwne? Pula IPv4 jest mocno ograniczona (mała na dzisiejsze potrzeby).harry99 pisze:Właśnie chciałbym na firmę. W Play nie ma zewnętrznego IP? W tych czasach? Dziwne.
Taki model biznesowy mają, u innych jest to płatna usługa i jeszcze można wybrać czy IP ma być zmienne czy stałe.
-
- Guru bezprzewodowy
No to wybieraj operatora z NetWorks, ale zrób testy bo z nimi moze być kiepsko.
-
Testy zrobione na B818 bez dodatkowych anten.
Modem łączył sie wyłącznie z masztem w Jeżewie.
Testowałem na zewnątrz w samochodzie. Docelowo b818 będzie w kontenerze biurowym także konieczna jest zewnętrzna antena.
Jaką/jakie anteny założyć żeby poprawić szczególnie wysyłanie? Najlepszy przesył uzyskałem przy agregacji 2100+2600 - 43/6,8
Przy 1800+2100+2600 było 36/4,7
To są maksymalne wyniki z wielu testów.
Modem łączył sie wyłącznie z masztem w Jeżewie.
Testowałem na zewnątrz w samochodzie. Docelowo b818 będzie w kontenerze biurowym także konieczna jest zewnętrzna antena.
Jaką/jakie anteny założyć żeby poprawić szczególnie wysyłanie? Najlepszy przesył uzyskałem przy agregacji 2100+2600 - 43/6,8
Przy 1800+2100+2600 było 36/4,7
To są maksymalne wyniki z wielu testów.
- wojteks
- *** Administrator ***