przede wszystkim - witam szanowne grono! Jestem nowy na forum i przychodzę z konkretnym problemem/pytaniem. Mianowicie:
Jestem z Olsztyna, konkretnie ul. Lubelska 43i. Z racji banicji w Orange nie mam co liczyć na światłowód, a obecne stałe łącze DSL o parametrach 10/1 Mb/s to dramat i katorga. Podczas instalacji nowego systemu CCTV instalator opowiedział mi o antenie mikrotik i w sumie namówił mnie na przejście na internet mobilny. Tak tez zrobiłem i zamówiłem antenę Mikrotik LHG LTE6. I tutaj zaczynają się małe schody. Po otrzymaniu paczki zabrałem sie za testy. Na razie testuję bezpośrednio na laptopie nie wpinając MK do sieci. Namierzyłem dobrą wierzę (ul. Tracka 2) na której mam wszystkie pasma 800/1800/2100/2600. Dodatkowym, plusem jest brak budynków itp, dzieli mnie tylko jezioro. Po testach w budynku otrzymałem wyniki ~ 25Mb/s pobieranie i ~30 Mb/s pobieranie ping 19ms. MIałem nadzieje, że po zamontowaniu anteny poza budynkiem i ustawieniem będzie znaczna poprawa, ale po wszelkich kombinacjach maksymalnie wykrzesałem 30/30 mb\s download i upload i 17 ms pingu. Na telefonie w pomieszczeniu (iphone 12 pro max) za każdym razem osiągam 75+ mb/s. Grzebałem w ustawieniach MIkrotika i znalazłem tylko ze śmiga na jakimś kanale B ilestam i nie mam pojęcia jak wymusić korzystanie z konkretnego pasma. Pomożecie?
EDIT: operator T-mobile, i jeśli mogę prosić moderatora o przeniesienie, bo widzę, że dodałem nie w tej zakładce temat