Sprawa wygląda następująco posiadam ruter B593-u12 + antena kierunkowa n/n nie kupowałem jej więc nie wiem nic o niej. Długość kabli do anteny jakieś 2/3m. W pobliżu brak innych ruterów poza drugim który jest na parterze i działa na ch1(3) 2.4 oraz 5Ghz ale jest tylko jako brama dla dekodera do komunikacji potrzebnej dla telewizji. B593 działa na ch7 (9). Problem następuje z prędkościom pobierania na steam jest to max 2mb/s. Pobieranie czegokolwiek to błądzenie pomiędzy 700kb/2mb we wszystkim. Nadajnik Play umieszczony jest na starej hucie ( wysokoć terenu od domu do nadajnika w załączniku) największy skok wykresu to jeden z budynków huty (czy miał by tak duży wpływ na sygnał?)
Dodatkowo router zauważyłem ma problem z pingowaniem wartości powyżej /l 1000 9 (scr z CMD w załączniku) tylko nie wiem czy to ograniczenie stron czy problem w połączeniu. Natomiast przez router nie zapinguje nawet wartością 600 jedynie w cmd przechodzi max 1000.
Zastanawiałem się czy da radę zmienić pasmo na którym operuje router np. na LTE800/2100 żeby sprawdzić czy może to by pomogło (aktualne ustawienia w zalączniku).
Ma może ktoś jakiś pomysł czy może zmiana routera pomoże ewentualnie operatora, połączenie po kablu odpada bo musiał by powstać słup u sąsiada na co się nie chce zgodzić tak samo miasto ma problem jakiś żeby położyć światłowód i trzeba ciągnąć na limicie 200GB

Obecny internet utrudnia nawet oglądanie TV bo się zacina gdy ktoś włączy komputer.
Nadajnik Play ID: PIO1002 GSM1800 GSM900 LTE1800 LTE2100 LTE2600 LTE800 UMTS2100 UMTS900 (odległość do nadajnika 1.54km)