Jestem uzytkownikiem internetu z firmy UPC (telewizja kablowa) chello 1,5 mbit

Moja siec wyglada tak: modem, router Netgear (wifi), karta Netgear oraz zintegrowana u siostry w laptopie (do niedawna w stacjonarnym tez korzystala z Netgear.
I Access Point Netgear, i karty Netgear sa dostarczane za miesieczna oplata od UPC.
Powiem szczerze, ze na poczatku nie podobal mi sie router, jego konfiguracja, ale z czasem nie byla taka zla, nie bylo problemow z przekierowaniem portow

Nastapila u nas w domu jednak pewna zmiana, rodzice postanowili korzystac z voIP, a ja namowilem ich do kupna routera z bramka, a nie osobno, bo i tak za kilka miesiecy konczy sie umowa z UPC, to oddamy im router i bedziemy mieli swoj.
Zakupilismy dosc drogi sprzet, niecale 500 zl za router wifi-voIP D-Link g1402s.
Moze to zabrzmi troche dziwnie, w koncu D-Link to dobra marka, ale jak na razie jestem mniej zadowolony z niego, niz z dostarczonego od UPC Netgear'a.
Po pierwsze, konfiguracja z poziomu www - bardzo powoli sie laduja strony, jakbym laczyl sie na archaicznym modemie

Po jakims czasie udalo mi sie skonfigurowac neta (wlasciwie problem tkwil tylko w MACu, wystarczylo ustawic taki jak modem i ustawienia IP, DNSy itd. pobraly sie same).
No to zabralem sie za konfiguracje voIP. Wybralismy Freeconet. Na ich stronie opisana jest konfiguracja dla niestandardowych bramek, a taka wlasnie jest moj D-Link. Po dlugich godzinach walki z bramka i ciaglych restartach D-Linka (czego nie musialem robic w Netgear) w koncu znalazlem rozwiazanie dla calej sprawy, dla braku sygnalu w sluchawce telefonu stacjonarnego, lub dla przerywanego sygnalu oznaczajacego najwyrazniej jakis blad w polaczeniu. Wystarczylo wpisac numer telefonu w polu Phone Number

Teraz przejde do sedna sprawy.
Moje IP jest publiczne, na moim komputerze jest zainstalowany Windows XP i znam sie troche na nim, wiec ocb, wiec raczej nie powinno byc problemu z konfiguracja mojego komputera, nie mam firewalla, antywirusa (wirusow tez nie mam

Zreszta, jesli pomine router i podlacze kabel bezposrednio do komputera to wszystko jest okej.
Problem jednak ujawnia sie w momencie, kiedy jestem pasywny, za routerem.
Musze miec przekierowanych kilka portow, w tym 6001

W Netgear sytuacja wygladala tak: zanim przekierowalem port, skanowalem porty od 6000-6005 programem ScanPort. Wynik byl zawsze taki sam - porty mialy status closed. Korzystalem wiec z opcje Port Forwarding (przekierowalem port 6001 dla mojego wew. ip 192.168.10.2) i teraz po zeskanowaniu portu 6001 nadal bylo closed dopoki nie wlaczylem programu, ktory z tego portu korzystal (utorrent), kiedy byl wlaczony, to po zeskanowaniu portu 6001 mial on status open.
No wiec wszystko bylo okej ! Automatycznie w utorrencie bylem aktywny, co pozwalalo mi na polaczenie p2p nie tylko z uzytkonikami highID, ale takze z lowID.
W D-Linku sytuacja sie troche komplikuje. Bez przekierowanych portow ScanPort pokazuje porty 6000-6005 jako Filtered (ani open, ani close). No wiec postawilem na swoim komputerze serwer ftp (tylko dla proby), poprosilem kolege, zeby sie podlaczyl, nie bylo takiej mozliwosci.
Przekierowalem port na ktorych nasluchuje Cerberus FTP Server (21) dla mojego ip 192.168.15.2.
Ponowna prosba do kolegi (tym razem mogl sie podlaczyc

Bardzo prosze mi wyjasnic, dlaczego te wszystkie skanowane porty nie sa zablokowane, tylko filtrowane ?
Moim zdaniem powinny byc (jak w Netgear) zablokowane, a gdy ktorys przekieruje, to powinien sie odblokowywac w momencie nasluchu.
Grzebalem troche w opcjach, jest w tym D-Linku Firewall, mozna ustawic blokade lub odblokade dla IP od-do i dla portow od-do przez np. caly tydzien. Pomyslalem, ze jesli wlacze blokade dla mojego IP na caly tydzien, to wtedy porty beda poblokowane, a otwieraly beda sie tylko te przekierowane. Nic z tego, nadal sa Filtered.
Nie do konca sprawdzilem, ale jestem raczej pewny, ze utorrent mimo przekierowania portu nadal mi lowIP, wiec najprawdopodobniej Filtered, to nie jest to samo co open

Jak zaradzic tej sytuacji ?
Powiem szczerze, ze spodziewalem sie nieco fajniejszego oprogramowania w tym D-Linku, myslalem, ze bedzie mozna ustawiac jakies limity, ograniczenia dla poszczegolnych IP w sieci, moglbym wtedy ustawic siostrze np. limit uploadu na 20 kb/s (przy naszym maxymalnym 30 kb/s), co pozwoliloby mi na swobodna gre (grywam troche w counter strike 1.6), bo moja gra wykorzystuje okolo 7-8 kb/s uploadu, wiec gdy siostra wchodzi na jakas strone to mam przycinki (ms podskakuje do 200-300), w grz nie da sie nic zrobic, a juz totalnie sytuacja sie komplikuje, gdy siostra zacznie przez gadu-gadu wysylac jakas piosenke do swojego chlopaka

Troche zaradzilem tej sytuacji, zainstalowalem u siostry NetLimiter, ustawilem jej 20 kb/s i jest git, tyle tylko, ze za router zaplacilismy 500 zl, a sa tansze routery, ktore maja taka opcje w swoich ustawieniach, bez potrzeby instalowania zbednych programow.
Mam nadzieje, ze uda sie temu zaradzic, wlasciwie to chodzi mi glownie o te przekierowanie portow.
Gdzies w siec wyczytalem, ze ten router jest mierny (opinia jakiegos uzytkownika), ze jest slaby soft, ale to juz bylo po zakupie routera

![:]](./images/smilies/splash.gif)

Bardzo prosze o pomoc, nie chce reklamowac urzadzenia z powodu "braku mozliwosci przekierowania portow"

Z gory dziekuje i pozdrawiam, Michal.