LTE z agregacją w Play

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sla
Początkujący użytkownik forum

LTE z agregacją w Play

Post autor: sla »

Witam,
mam problem prawdopodobnie ze stabilnością połączenia. Korzystam ze starej oferty w Play bez 5G na B315s-22. Do połowy roku wszystko było OK, ale potem spadł znacznie transfer i są przerwy w dostępie. Nie wiem może jakieś zmiany w sieci? Z testów na telefonie wynika, że wokół jest dużo masztów z bardzo zbliżonym poziomem sygnału i telefon skacze po BTS'ach nawet co parę sekund. Na niektórych transfery to max. 0,2 Mb/s. Podejrzewam, że router podobnie się zachowuje. W zasięgu wzroku mam końcówkę masztu TRG5003:24:U900-2938 Głiwicka.
Czy zmiana sprzętu pomoże? Na jaki? Mogę zmienić ofertę na 5G lub operatora (raczej niechętnie, bo jest znacznie droższa, a w perspektywie jest światłowód).
https://1drv.ms/f/s!ApC5uXE7Pyul1wxgCAp_pwoQEynh
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: LTE z agregacją w Play

Post autor: matek451 »

A czego ty się spodziewaleś, sam jesteś sobie winien. Nie podałeś lokalizacji ale po testach na telefonie wszystko jest jasne, telefon łaczy się z LTE800 z kilku stacji PLAY, paramtry sygnału na tym zapchanym pseudo LTE pasmie tylko dostateczne wiec skutek opłakany. W sąsiadach pojawiają się nośne i PCI z róznych BTS-ów odpowiadajace LTE1800, słaby sygnał ale najlepszy z BTS-a na SZPITALU, do tego LTE2100 na bardzo słabym sygnale a na koniec resztki sygnału na LTE2600 ze szpitala.
Po słabym routere widać ze od dawna korzystasz z Play choć słowo korzystasz to przesada, nie zrobiłes nic aby internet działał OK, od samego poczatku należało kupić do routera antenę zewnetrzna na 1800-2600MHz, w miedzyczasie przdłużyć umowę z Play na nowych warunkach ze sprzetem i brać router z agregacją 4 pasm LTE.
Wnioski sa latwe do wyciagnięcia , wystarczy przeczytać co napisałem w podsumowaniu no i podać lokalizację a na poczatek wyjść na zewnatrz z telefonem, zrobic takie testy jak w domu i pokazać wyniki. LTE to radio, w 95% lokalizacji wymaga zastosowania skutecznej anteny kierunkowej
sla

Dzięki Matek. To było łącze rezerwowe, ale drzewa wyrosły i radiówka padła, więc od 2,5 roku zostało głównym. Tak jak pisałem nie było problemu. Dzieciaki na teamsach siedziały jednocześnie i hulało do wakacji bez problemu. Czasami w piątki po południu przycinało, ale bez tragedii. Musieli coś pozmieniać w sieci w połowie roku, bo na jednym budynku niedaleko był router skierowany w stronę Gliwickiej, ale ze 2 miesiące temu obrócili go w odwrotnym kierunku (też Play, na 90%). Dziwi mnie, że to jedyny maszt z bezpośrednią widzialnością (Gliwicka), a nie łączy z nim.

Przed chwilą byłem na dachu, dorzuciłem pliki, lokalizacja też jest:
https://1drv.ms/f/s!ApC5uXE7Pyul1wxgCAp_pwoQEynh
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Wystarczyło wejść na dach aby przekonać się samemu ze to co napisałem sprawdza się w 100% Morcinka 4 w agregacji LTE2600+1800 z dostatecznym sygnałem na LTE2600 i wynik nicego sobie, pojawia się też Gliwicka na LTE2600 z nieco gorszym sygnałem na LTE2600
sla

Chyba potrzebuję już tylko porady jaki router i antena w moim przypadku będzie najlepsza. Z pewnych względów zostaję przy Play. Testy telefonem wykonane z ziemi (telefon ma 5G, ale nie obsługiwany jest w Play). Maszt jako jedyny w pobliżu ma 5G, wokół zabudowa jednorodzinna i są dostawcy internetu światłowodowego, więc może nie być obciążony. Testów dla tego masztu nie mogę zrobić z dachu i spod domu, bo telefon łączy z Morcinka 5 i szpitalem na Pyskowickiej. Te 2 lokalizacje to osiedle bloków, więc pewnie jest gorzej i nie widzę pozwolenia 5G. Dobrze kombinuję, że tam powinienem szukać sygnału?

https://1drv.ms/u/s!ApC5uXE7Pyul1yf_M0W ... y?e=0UkKHl
ODPOWIEDZ