Dzień dobry,
mam ofertę od doradcy biznesowego na internet LTE z urządzeniem (Play). W tej samej cenie do wyboru mam dwa:
1. Router ZTE Netbox MF-256 kat. 6
2. Router stacjonarny kat. 12 Huawei 4G CPE Pro (B628-265)
Jestem poza zasięgiem 5G. Internet będzie wykorzystywany wyłącznie w domu/ogrodzie - praca komputer (kabel/wifi) / telefon / tv (kabel). Jestem w innej sieci aktualnie i z doradcą, na miejscu sprawdzaliśmy ogólną prędkość na zwykłym speedteście i pokazywało w okolicach 130Mb w budynku.
Chciałem zapytać, które urządzenie lepiej wybrać - aby połączenie było stabilniejsze, a może prędkość nieco lepsza byłaby na którymś z nich (skoro nr 1 ma antenę zewnętrzną, to teoretycznie powinno być nieco szybciej niż pokazane 130Mb na telefonie, tak?). Urządzenie zostaje u mnie po kontrakcie.
Pozdrawiam, Tomek
Do wyboru dwa sprzęty - internet mobilny LTE Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: Do wyboru dwa sprzęty - internet mobilny LTE Play
W znacznej części przypadków próba użycia 258 z dystrybucji play do łączenia się z play okazuje się być katastrofą, jeśli chodzi o stabilność połączenia. CPE potrafi skakać losowo i w dowolnym czasie między pasmami i BTS-ami bez żadnych ograniczeń. Wynik taki, że, przykładowo, raz ma się 2Mbps, a zaraz potem 100Mbps, a chwile potem 5Mbps i tak dalej.Tomecki12 pisze:Chciałem zapytać, które urządzenie lepiej wybrać - aby połączenie było stabilniejsze, a może prędkość nieco lepsza byłaby na którymś z nich
B628 to z kolei router agregujący tylko dwa pasma, ale mogący pracować w MIMO4x4 na antenach wewnętrznych. W bezpośredniej bliskości masztu który może nadawać MIMO4x4, gdzie można pracować bez anten zewnętrznych, może to być zaletą.