Play - wybór routera

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mayor
Początkujący użytkownik forum

Play - wybór routera

Post autor: Mayor »

Hej,
Potrzebuje porady co do sprzętu do internetu LTE w Playu.
Od początku planowałem Huaweia B818, ale nie mają go aktualnie w ofercie a mi się nie uśmiecha wydawać dodatkowo 900zl na sprzęt. Z tego w czym mogę wybierać to:
  • Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373)
    Huawei 4G CPE Pro 2 (B628-265)
    ZTE MF286D
    ZTE MC801A 5G
W przyszłości planuje podłączyć anteny zewnętrze.

Wyniki pomiarów play z telefonu z poziomu gruntu w różnych miejscach wokół domu:
Obrazek

Pomiary z wnętrza budynku na piętrze (miejsce gdzie będzie prawdopodobnie stał router)
Obrazek

Jeśli to pomoże podaje moją lokalizację (w przybliżeniu)
51.285475381758935, 22.508382277043612

Z góry dziękuję za pomoc.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Re: Play - wybór routera

Post autor: piotrzet »

A gdzie testy innych sieci?
Mayor
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Mayor »

piotrzet pisze:A gdzie testy innych sieci?
Wydaje mi się że wybrałem najlepsze wyniki, ale może nie mam racji, także wrzucam resztę.

Orange

Obrazek

Plus
Obrazek
Obrazek

Tmobile
Obrazek
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Niestety ale jeden tutaj nie sprawdził nawet twojej lokalizacji, nie zrobił fachowej analizy parametrów sygnału z kilku stacji bazowych na poszczególnych pasmach dla kazdego operatora i wydaje wyroki bo speedtest z godziny 14-15 pokazal najlepsze prędkości dla Orange. Choć lokalizacja to Lublin to w przeważajacej większości operatorzy łaczą się ze stacjami leżacymi przy S12, czyli Jakubowice Rzadowe/Dys a parametry sygnału akurat najlepsze sa w Orange z BTS-a Dys na LTE2600. Ogólnie na zewnatrz sa dostateczne lub słabe dla wszystkich więc i tak konieczna będzie antena zewnętrzna , kierunkowa na 1800-2600MHz lub CPE LTE,5g.
Testy zostały wykonane na telefonie z modemem 6 kat. LTE w agregacji maksimum 2 pasm LTE a speedtesty w porze niewielkiego obciązenia sieci więc mozna je traktować wstepnie, wartoby zrobić je w godzinach 19-22 , dysponujac sprzetem z 4/3 CC CA QAM256 ale od biedy wystarczy ten co ma, oczywiście na zewnatrz. Co do T-mobile to oferta domowy jest w gestii operatora i on w takich lokalizacjach decyduje czy mozna ja dostać i czy z B818 czy tylko z CPE LTE.
ODPOWIEDZ