Przesłanie Internetu bezprzewodowo na ok. 50m
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Przesłanie Internetu bezprzewodowo na ok. 50m
Na wiosnę chcę doprowadzić Internet do garażu. Odległość garażu od domu to mniej niż 50metrów.
Jak proponujecie ten temat ogarnąć? W garażu i okolicy chciałbym mieć wifi. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to most radiowy, przesłanie sygnału drogą radiową a z drugiej strony od garażu wpięcie punktu dostępowego.
Problem jest taki, że mosty, które kojarzę (ubiquity np.) mają wejście rj45
czyli przy tym rozwiązaniu byłoby to:
dom >> rj45 do mostu >> ---- radio ----- >> most w garażu odbiera >> rj45 do AP
I tu od strony domu jest problem. Doprowadzenie kabelka sieciowego na zewnątrz byłoby dość kłopotliwe. Czy są tego typu rozwiązania które na wejściu przyjmą sygnał wifi zamiast kabelka i prześlą go dalej drogą radiową do urządzenia w garażu?
Tudzież może są inne sensowniejsze rozwiązania takiego problemu?
Jak proponujecie ten temat ogarnąć? W garażu i okolicy chciałbym mieć wifi. Pierwsze co mi przychodzi do głowy to most radiowy, przesłanie sygnału drogą radiową a z drugiej strony od garażu wpięcie punktu dostępowego.
Problem jest taki, że mosty, które kojarzę (ubiquity np.) mają wejście rj45
czyli przy tym rozwiązaniu byłoby to:
dom >> rj45 do mostu >> ---- radio ----- >> most w garażu odbiera >> rj45 do AP
I tu od strony domu jest problem. Doprowadzenie kabelka sieciowego na zewnątrz byłoby dość kłopotliwe. Czy są tego typu rozwiązania które na wejściu przyjmą sygnał wifi zamiast kabelka i prześlą go dalej drogą radiową do urządzenia w garażu?
Tudzież może są inne sensowniejsze rozwiązania takiego problemu?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Przesłanie Internetu bezprzewodowo na ok. 50m
No to robisz tak:
1. AP Client połaczony z mostem (po stronie domu, wymaga tylko zasilania), <<<<<=====radio=====>>>>>most w garażu połączony z AP, razem 5 urządzeń czyli bez sensu.
2. Kopiesz kabel ethernet z domu do garażu, najtaniej, jedno dodatkowe urządzenie w garażu AP.
3. Jadnak wychodzisz kablem ethernet na zewnątrz domu do mostu, w garażu dajesz drugie urządzenie i AP.
Kabelek w domu zawsze da się poprowadzić kwestia motywacji żeby to ładnie zrobić (ukryć za listwami przypodłogowymi czy tam w kominie wentylacyjnym a może za rurkami CO).
1. AP Client połaczony z mostem (po stronie domu, wymaga tylko zasilania), <<<<<=====radio=====>>>>>most w garażu połączony z AP, razem 5 urządzeń czyli bez sensu.
2. Kopiesz kabel ethernet z domu do garażu, najtaniej, jedno dodatkowe urządzenie w garażu AP.
3. Jadnak wychodzisz kablem ethernet na zewnątrz domu do mostu, w garażu dajesz drugie urządzenie i AP.
Kabelek w domu zawsze da się poprowadzić kwestia motywacji żeby to ładnie zrobić (ukryć za listwami przypodłogowymi czy tam w kominie wentylacyjnym a może za rurkami CO).
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
No właśnie. Nie ma takich mostów w których na wejściu jest wifi zamiast kabelka rj45?wojteks pisze:1. AP Client połaczony z mostem (po stronie domu, wymaga tylko zasilania), <<<<<=====radio=====>>>>>most w garażu połączony z AP, razem 5 urządzeń czyli bez sensu.
Najdrożej. W dodatku rozwiązanie najbardziej skomplikowane. Problem jest taki, że pomiędzy garażem i domem jest droga. Z jednej strony drogi jest dom i ogród a z drugiej większy plac gdzie jest m.in. garaż. Przy takiej opcji musiałby zostać zrobiony przecisk pod drogą żeby przepuścić kabel co wygenerowałoby spore koszty. Ewentualnie coś takiego:wojteks pisze:2. Kopiesz kabel ethernet z domu do garażu, najtaniej, jedno dodatkowe urządzenie w garażu AP.
kabelek eth z domu do anteny z jednej strony drogi >> przez drogę sygnał przesłany bezprzewodowo gdzie z drugiej strony jest antena od której leci kabel do garażu
To już łatwiejsza opcja bo mógłbym to zrobić sam ale nadal sporo zachodu.
Owszem ale nie bez szkód i musiałbym prowadzić to przez wiele pomieszczeń albo dodać AP działający jako klient i umieścić go blisko miejsca gdzie wygodnie będzie wyprowadzić kabel. To byłoby wygodniejsze choć dochodzi kolejne urządzenie.wojteks pisze:3. Jadnak wychodzisz kablem ethernet na zewnątrz domu do mostu, w garażu dajesz drugie urządzenie i AP.
Zastanawiam się jeszcze czy nie spróbować AP z anteną kierunkową skierowanego w stronę garażu, może dałoby radę bezpośrednio po wifi doprowadzić tam sygnał.
- wojteks
- *** Administrator ***
O tym że przez drogę to łaskawie nie raczyłeś w pierwszym poście napisać, bo po co
Jak to zrobić dobrze już wiesz a jak zrobisz to nie bardzo kogokolwiek interesuje.

Jak to zrobić dobrze już wiesz a jak zrobisz to nie bardzo kogokolwiek interesuje.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Jeśli masz pociągnięty prąd do garażu z domu to możesz spróbować z powerline-m
-
- Guru bezprzewodowy
A w czym jest kłopot aby poprowadzić od routera do Ubiquiti kabel Ethernet, żona nie pozwala? Wystawienie zew. AP z domu to podstawa, przy 50m często nawet na garażu nie potrzeba doadatkowego AP Clienta.
Ja mam od kolegi 100m do AP na LOCO 2 na którym ma most 300 m z innym jak Client i przy okazji mam do niego dostęp do komunikacji z kolegą, w domu z widocznością jego AP ale przez drzewo link na -75dBm a prędkość https://www.speedtest.net/result/12537075601
Ja mam od kolegi 100m do AP na LOCO 2 na którym ma most 300 m z innym jak Client i przy okazji mam do niego dostęp do komunikacji z kolegą, w domu z widocznością jego AP ale przez drzewo link na -75dBm a prędkość https://www.speedtest.net/result/12537075601
-
- Stały użytkownik forum
Hm... o tym nie pomyślalem. Prąd jest podciągnięty od domu. Jak to się sprawdza? Ten ruch jest jakoś szyfrowany? Nie ma ryzyka, że sąsiad kupi taki sprzęt, wepnie do gniazdka i będzie miał Internet ode mnie?-0- pisze:Jeśli masz pociągnięty prąd do garażu z domu to możesz spróbować z powerline-m

-
- Stały użytkownik forum
Żony pytasz o takie kwestie?matek451 pisze:A w czym jest kłopot aby poprowadzić od routera do Ubiquiti kabel Ethernet, żona nie pozwala?

Problem jest taki, że najprościej byłoby wywiercić dziurę na wylot i to w miejscu gdzie nie do końca jestem pewny czy nie idą przewody elektryczne albo z drugiej strony domu zestawić antenę i wtedy trzeba byłoby kabel ciągnąć przez cały dom. Nie mam podwieszanych sufitów czy listew gdzie mógłbym kabel wpuścić. I zamiast tego wolałbym już kolejne urządzenia, większą komplikację ale i estetykę.
Właśnie nad taką opcją jeszcze się zastanawiam. Szczególnie, że bliżej domu niż garaż jest jeszcze skład w którym jest prąd więc mógłbym zrobić np. mesh i np.:matek451 pisze: Wystawienie zew. AP z domu to podstawa, przy 50m często nawet na garażu nie potrzeba doadatkowego AP Clienta.
jeden punkt na zewnątrz domu
drugi na zewnątrz składu
trzeci przy garażu
Z takich tańszych urządzeń co poza ubiquiti jest warte uwagi?
EDIT:
Tu https://netland24.pl/sklep/590904/Punkt ... 02-3af-PoE jest podany maksymalny zasięg na ok. 180metrów na otwartej przestrzeni, także może te moje plany są mocno na wyrost i wystarczy Taki punkt na zewnątrz domu, żeby w garażu łapało wifi

Czujnik metalu się kłania - jedno z podstawowych narzędzi majsterklepki w domu.luz pisze:Problem jest taki, że najprościej byłoby wywiercić dziurę na wylot i to w miejscu gdzie nie do końca jestem pewny czy nie idą przewody elektryczne albo z drugiej strony domu zestawić antenę i wtedy trzeba byłoby kabel ciągnąć przez cały dom.
Zawsze możesz przejść kablem na zewnątrz. Zwykle da się łatwo wyjść pomiędzy ramą okna a murem, a dalej żelowana skrętka dookoła domu.
Na ścianie jakieś CPE - ubi czy choćby TP-Link (np. CPE-210)
Spokojnie, ruch jest szyfrowany podobnie jak wifi. Ale, działanie PLC jest silnie zależne od stanu sieci elektrycznej. Przede wszystkim powinna być ta sama faza i nie przechodzenie przez zabezpieczenia przelicznikowe, bo wtedy robi się bardziej niż cienko, o ile w ogóle się zestawi. Przy 50 metrach to bym nie liczył na PLC.luz pisze:Hm... o tym nie pomyślalem. Prąd jest podciągnięty od domu. Jak to się sprawdza? Ten ruch jest jakoś szyfrowany? Nie ma ryzyka, że sąsiad kupi taki sprzęt, wepnie do gniazdka i będzie miał Internet ode mnie?
-
- Stały użytkownik forum
Nie są stuprocentowo skuteczne a i z powodów estetycznych wolę unikać wiercenia dziur jeśli da się tego uniknąć._cheetah_ pisze: Czujnik metalu się kłania - jedno z podstawowych narzędzi majsterklepki w domu.
Zawsze możesz przejść kablem na zewnątrz. Zwykle da się łatwo wyjść pomiędzy ramą okna a murem, a dalej żelowana skrętka dookoła domu.
Na ścianie jakieś CPE - ubi czy choćby TP-Link (np. CPE-210)
Ok, to ten temat odpuszczam._cheetah_ pisze: Spokojnie, ruch jest szyfrowany podobnie jak wifi. Ale, działanie PLC jest silnie zależne od stanu sieci elektrycznej. Przede wszystkim powinna być ta sama faza i nie przechodzenie przez zabezpieczenia przelicznikowe, bo wtedy robi się bardziej niż cienko, o ile w ogóle się zestawi. Przy 50 metrach to bym nie liczył na PLC.
Od niepamiętnych czasów stosuje czujniki (metalu, napięcia...) i nigdy po czujniku nie wwierciłem się w jakiekolwiek okablowanie w ścianie. Ale jak jeszcze byłem głupi i robiłem bez czujnika to dwa razy rozwierciłem 220V - to jeszcze były czasy 220V...luz pisze:Nie są stuprocentowo skuteczne a i z powodów estetycznych wolę unikać wiercenia dziur jeśli da się tego uniknąć.

Co do estetyki, to zgoda. Dziura w ścianie, to dziura w ścianie. Trzeba jakoś maskować.
-
- Użytkownik forum
Nie ma ryzyka, że będzie miał internet od Ciebie. Musiałby mieć dostęp do modułu bazowego i sparować urządzenia.luz pisze:Hm... o tym nie pomyślalem. Prąd jest podciągnięty od domu. Jak to się sprawdza? Ten ruch jest jakoś szyfrowany? Nie ma ryzyka, że sąsiad kupi taki sprzęt, wepnie do gniazdka i będzie miał Internet ode mnie?-0- pisze:Jeśli masz pociągnięty prąd do garażu z domu to możesz spróbować z powerline-m
Nie wystawiasz nic na zewnątrz więc nikogo nie będzie kusiło się podłączyć.
Jak zamówisz przez internet to jeśli się nie sprawdzi możesz spokojnie odesłać do 14 dni.
-
- Stały użytkownik forum
Może jeszcze sprawdzę powerline. Netgear podaje zasięg do 500metrów, tu jest dużo mniej więc ma szanse zadziałać i byłoby to rozwiązanie najprostsze w instalacji.
- wojteks
- *** Administrator ***
Z ciekawości zapytam jak masz ten prąd do garażu doprowadzony? Przewieszka nad drogą czy przekop pod drogą?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Przewieszka. Z domu leci do słupa, który jest z drugiej strony drogi i dalej do budynków użytkowych.wojteks pisze:Z ciekawości zapytam jak masz ten prąd do garażu doprowadzony? Przewieszka nad drogą czy przekop pod drogą?