Wybór sprzętu i operatora do lokalizacji

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jogurtas
Początkujący użytkownik forum

Wybór sprzętu i operatora do lokalizacji

Post autor: Jogurtas »

Witam,

Tak jak w temacie, po przewertowaniu forum postanowiłem założyć temat, żeby poradzić się mądrzejszych ode mnie.
Moja lokalizacja: Kobylin-Borzymy, ul. Lipowa 16(53.09078262789049, 22.67538708278362)
Potrzebuję internetu bezprzewodowego, będzie on "brany" na firmę, także swoje pole poszukiwań dostawcy ograniczyłem do T-Mobile, ponieważ jest ten nielimitowany transfer oraz Plus ze względu na najlepszy zasięg komórkowy pod moim adresem oraz jakimś większym trasfer pool'em niż Play czy Orange, bo tam na fakturę VAT nic ciekawego nie ma niestety :/

BTS'y są w dość sporych odległościach(5-10km) oraz niestety jestem dosyć nisko położony, więc na pewno drzewa, a niekiedy jakieś budynki będą zasłaniały "światło" odbioru fal anteny zewnętrznej, bo jak mniemam tutaj będzie ona niezbędna.

Tutaj zamieszczam screeny z FieldTest z iOS oraz speedtesty dla Plusa oraz T-Mobile.
PLUS:https://drive.google.com/drive/folders/1--GshRdRP3h3336LEdPXRTpknJAvQ5Jo?usp=sharing
T-Mobile:https://drive.google.com/drive/folders/1-3Hf-t3HoQBPdtg7CHejZ-21oG1dBCYA?usp=sharing

Dziękuję z góry za pomoc w doborze sprzętu :)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Wybór sprzętu i operatora do lokalizacji

Post autor: matek451 »

Screeny pomieszane, pokaż speedtesty z godziny 20-22 . Pomysł aby korzystać z tych operatorów wątpliwy, oczywiście na podstawie kryteriów nie mających pokrycia w rzeczywistości.
Jogurtas

Screeny wrzuciłem w kolejności jak robiłęm sreeny z FieldTest z każdej opcji po kolei, nie mam pojęcia dlaczego są pomieszane, chociaż nawet numery zdjęć są odpowiednie.

Speedtesty z tych godzin pokażę, przetestuję też w takim razie jeszcze Play i Orange w takim razie, jestem otwarty na wszystko, te opcje wydawały mi się po prostu jakoś tam rozsądne, ale ok, sprawdzimy wszystko.

Testy robiłem na zewnątrz, wewnątrz budynek na telefonie nie byłem w stanie złapać LTE z T-Mobile
matek451
Guru bezprzewodowy

W tych warunkach testy tylko na zewnatrz bo przy 4-5 km od stacji bazowych Plusa i pozostałych 3 operatorow w domu to zasięg co najwyzej na LTE900/800 i to slaby. Plus na stacji Sikory ma do dyspozycji LTE1800+900 na 20+5=25MHz pasma przy czym liczy się i tak tylko 20MHz na LTE1800.
NetWorks na stacji Stare Krzewo ma LTE2100+1800+800 dla Orange i T-mobile czyli 15+10+10=35MHz dla kazdego, z kolei Play obok ma stację z LTE2600+2100+1800+800 czyli 55MHz pasma 20+15+15+5MHz przy czym liczy sie 50MHz na pasmach pojemnościowych.
Jogurtas

Dobrze, po 20 zrobię speedtesty dla wszystkich 4 operatorów. Jakieś screeny konkretnych rzeczy z FieldTest zrobić czy ze wszystkich pól jak to zrobiłem wcześniej?
Jogurtas

matek451
Guru bezprzewodowy

Wyniki nie zaskakują, Plus wiadomo przy tych zasobach na BTS-ie mimo najlepszych parametrów sygnału na LTE1800 w speedteście pokazuje ze pasmo jest przeciązone choć bez dramatu ale brak potencjalu.
Orange/T-mobile słabe parametry sygnału na LTE1800 i mimo to niezłe prędkości ale to wynika też z ukladu sektotów na BTS-ie. No i zgodnie z przypuszczeniami ogromna przewaga Play ale to było łatwe do przewidzenia, stacja z takim potencjałem na pasmach pojemnościowych LTE nie obciązona nawet na samym LTE1800 zostawia resztę daleko w tyle.
Odrzucenie PLAY na samym początku było błędem ale na to zwróciłem od razu uwagę.
Jogurtas

Mea Culpa, przyznaje się do błędu. Teraz pytanie w jakiej klasy sprzęt celować?
matek451
Guru bezprzewodowy

W przypadku ofert dla firm to podstawa jest kontakt z dobrym Doradcą Biznesowym, kilku kolegów tutaj ma namiary na takich, brało od nich oferty dla firm na fajnych warunkach czyli 1TB danych na m-c a ze sprzętu porzadny router LTE/5g. Pewnie się odezwą wywołani do tablicy. Ogólnie w tych warunkach do tej stacji bazowej sprzęt z agregacją 4/3 pasm LTE w modulacji QAM256 to podstawa, tak samo jak zapewnienie poprawnych parametrów sygnału na 1800-2600MHz anteną zewnetrzną.
W Play nadal brak B818, nie wiadomo czy DB dysponują dostepem do niego lub do B628 ale w wersji 350, zapewne jest MC801A ale on wiadomo obsługuje na złaczach anten zew. tylko pasmo 3,5GHz, z CPE w grę wchodzi MC7010+MF18a . Trzeba roZmawiać z konkretnymi DB na te tematy, na pewno nie bierze się MF286d ze względu na dziwną konfigurację złącz anten zew. oraz MF258k bo ten CPE LTE ma dla Play zrąbany soft.
A błedu nie popełniłeś bo trudno oczekiwać ze będziesz zna wszystkie niuanse dotyczace sieci operatorów w swojej okolicy, stąd testy które potwierdziły że PLAY ma tam najlepszą infrastrukturę.
Kamil Bębas

Post autor: Kamil Bębas »

Zgłaszam się do tablicy jako DB Play.
Jeśli chodzi o B818 to niestety nie będą już dostępne, Huawei wycofał je z dystrybucji. Z doświadczenia najlepiej obecnie wypadają Huawei H122, B628 (który w teorii ma wypełnić pustkę po B818), oraz MC801A, dwa ostatnie z wyjściami na zewnętrzne anteny.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

U Was wycofał a w T-Mobile dostępne ?
Dziwne ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Ale B628-265 to jest za słaby router do Play przy dostępie do stacji z 4CC CA, minimum to wersja B628-350 z agregacja 3 pasm LTE i modulacją QAM256, pytanie czy pojawi się w Play, sam pisałem z DB ze Szczecina który oferował właśnie wersję 350. Co do MC801A to zlacza antenowe działaja jedynie w pasmie 3,5GHz pod 5G na N78.
Huawei i tak nie ma przyszłości, brak chipsetów HiSilicon i dostepu do innych producentów praktycznie wyklucza ten sprzet z rynku, dostepne są resztki z wcześniejszych zapasów.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matek451 pisze:Huawei i tak nie ma przyszłości, brak chipsetów HiSilicon i dostepu do innych producentów praktycznie wyklucza ten sprzet z rynku, dostepne są resztki z wcześniejszych zapasów.
Niestety taka prawda. Oprócz resztek są jeszcze ostatnie większe zamówienia dla operatorów i koniec. Tak samo głupkowata polityka nazywania routerów tym samym numerem głównym (np. B628) i do tego dodatkowe cyferki które istotnie różnią te sprzęty, w zasadzie tylko obudowa zewnętrzna jest taka sama.

Dziwię się też tym którzy smartfony tej firmy jeszcze kupują.
Nie pomagam na PW!
Kamil Bębas

Post autor: Kamil Bębas »

onken pisze:U Was wycofał a w T-Mobile dostępne ?
Dziwne ;)
Prawdopodobnie T-Mobile ma końcówki na stanie i wyprzedaje.
ODPOWIEDZ