Od jakiegoś czasu w rodzinnym domu pogorszył się internet LTE z Plusa.
Z lokalizacji 52.5441212, 16,2332232 do najbliższych anten w Pniewach jest około 5 km.
Umowa niestety trwa jeszcze rok i zanim zmienię operatora myślę o zmianie starego Huawei E5180s-22 na nowy + antena zewnętrzna.
Obecne wyniki w miejscu routera (różnica 30 min):

Dlaczego taka różnica ? Wiem że to i tak nędza ale zależy mi głównie na stabilnym połączeniu w miarę przyzwoitej prędkości z tej lokalizacji - dodatkowo router coś telepie i często muszę go resetować aby był z nim jakikolwiek kontakt.
Poniżej załączam pomiary z telefonu(na zewnątrz) dla Plusa, Orange i T-mobile wraz z Speedtestem:

Na zewnątrz i tak wypada PLUS ze speedtestu. Czasem zamiast z Pniew telefon łączył się z Lubosz (Orange):

Na Btsearch wydaje się że nie wszystkie dane są aktualne stąd ciężko określić co z tym Plusem (najbliższy maszt był zdemontowany czy tam wygasła umowa z dzierżawcą).
Czy wystarczy zamontować jakiś nowszy router wraz z anteną i temat się poprawi ? Jak to zrobić optymalnie ? Myślałem o D-Link DWP-812KT żeby nie było dużo kombinowania ale cena trochę sroga..
Pozdrawiam