Mesh w trybie bridge?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mesh w trybie bridge?
Cześć, mam router od dostawcy światłowodu i do niego podłączony system kilku satelit mesh (innej firmy). Czasem występują problemy z działaniem internetu. Dostawca powiedział że może być to spowodowane tym że pierwsza satelita meshowa działa jako jako drugi router i to może być problemem - "gryzą się" z głównym routerem. Czy system meshowy mogę przestawić w tryb bridge aby tylko odbierał sygnał z głównego routera i nie był już drugim routerem? Czy to może pomóc? Czy po takim przestawieniu nadal wszystkie satelity będą się łączyły ze sobą bezprzewodowo i rozsyłały sygnał po całym budynku?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Mesh w trybie bridge?
Może łaskawie napisałbyś co to za sprzęt, zwykle nie daje się przełączyć w taki tryb. Raczej to router dostawcy powinien zostać przełączony w tryb bridge albo wymieniony na takie urządzenie które nie jest routerem.
Nie pomagam na PW!
-
Router dostawcy: DASAN H660GM. Mesh: Tenda MW3.
- wojteks
- *** Administrator ***
To router GPON, jeżeli nie ma opcji bridge to dostawca może wymienić na urządzenie bez tej funkcjonalności. Wtedy Tenda będzie jedynym routerem.
Nie pomagam na PW!
-
Tak, ten DASAN nie ma opcji bridge. Przestawiłem zatem Tende w tryb bridge i jak na razie wszystko działa dobrze. Czy taka konfiguracja może stwarzać jakieś problemy?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli Mesh działa dobrze to nie powinno być problemów.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Masz poszczególne punkty Tendy połączone kablem?Kamil Bębas pisze:Tak, ten DASAN nie ma opcji bridge. Przestawiłem zatem Tende w tryb bridge i jak na razie wszystko działa dobrze. Czy taka konfiguracja może stwarzać jakieś problemy?
-
Niestety nie, duży metraż, 4 kondygnacje i brak infrastruktury kablowej, wszystkie 6 punktów chodzi po WiFi. Ten router DASAN zostawiłem nic nie zmieniając, zaś Tende przełączyłem w BRIDGE (ktoś gdzieś napisał że działa wtedy jak access point). Od wczoraj, odpukać, wszystko działa poprawnie, 20 urządzeń łączy się z różnymi punktami Tendy i jest ok i nie było zaników połączenia jak się zdarzało w konfiguracji gdzie Tenda była drugim routerem.