połaczenie poprzez vowifi a zerwanie zasięgu z routerem
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
połaczenie poprzez vowifi a zerwanie zasięgu z routerem
Witam.
Mam usługe telefoniczną prepaid w Tmobile, która wspiera vowifi, volte oraz internet domowy lte w tmobile bez limitu (ta pierwsza lepsza oferta). Jeśli mam połaczenie poprzez vowifi i wyjdę poza zasięg wifi to mi połaczenie zerwie czy przełączy na volte, 3G, 2G? Lokalne połaczenie na terenie polski przy założeniu że tel ma wymuszone połączenie poprzez :
4G
lub 3G?
Mam usługe telefoniczną prepaid w Tmobile, która wspiera vowifi, volte oraz internet domowy lte w tmobile bez limitu (ta pierwsza lepsza oferta). Jeśli mam połaczenie poprzez vowifi i wyjdę poza zasięg wifi to mi połaczenie zerwie czy przełączy na volte, 3G, 2G? Lokalne połaczenie na terenie polski przy założeniu że tel ma wymuszone połączenie poprzez :
4G
lub 3G?
-
- Guru bezprzewodowy
-
- Stały użytkownik forum
Re: połaczenie poprzez vowifi a zerwanie zasięgu z routerem
Czyli nie przełączy płynnie nawet na to volte?
-
- Guru bezprzewodowy
To w końcu zerwanie czy zasięg zaniknie WiFi? To dwie różne rzeczy.
Przy zaniknięciu WiFi powinno przełączyć na LTE. Na 3G nie da rady.
Przy zaniknięciu WiFi powinno przełączyć na LTE. Na 3G nie da rady.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Przy zaniknięciu WiFi gdy rozmawiasz przez vowifi (czy WiFi calling) połączenie zostanie zerwane, bo rozłącza przecież z punktem "pośredniczącym" (routerem), który to punkt nie ma możliwości przełączania telefonu płynnie na nadajnik.
-
- Guru bezprzewodowy
A nie możesz sprawdzić ?
To zależy głównie od telefonu, jedne mają tryb "podwójny" ( słabe wifi - automatyczne przełączenie na LTE) a inne nie , inne wspierają Fast Transition a inne nie(choć to jest płynne przełączanie pomiedzy wifi i z tym przypadkiem nie ma nic wspólnego).
To zależy głównie od telefonu, jedne mają tryb "podwójny" ( słabe wifi - automatyczne przełączenie na LTE) a inne nie , inne wspierają Fast Transition a inne nie(choć to jest płynne przełączanie pomiedzy wifi i z tym przypadkiem nie ma nic wspólnego).
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
ponieważ od ponad 2 lat korzystam w sposób ciągły z VoWifi to mogę powiedzieć jak działa w Orange, tak jak napisane na stronie Orange
"W przypadku, gdy znajdziesz się na granicy dostępu do sygnału Wi-Fi a:
- istnieje w tym miejscu sieć LTE Orange – nastąpi przełączenie do sieci komórkowej Orange bez przerywania połączenia,
- nie będzie wokół sieci Orange, bądź będzie jedynie zasięg 2G/3G – połączenie Wi-Fi Calling zostanie przerwane."
https://www.orange.pl/omnibook/wi-fi-calling-w-orange#
Przypuszczam, że tak jest w przypadku innych operatorów bo to pewien standard....mam spore doświadczenie z Wifi Calling zwłaszcza w sieci Mesh
"W przypadku, gdy znajdziesz się na granicy dostępu do sygnału Wi-Fi a:
- istnieje w tym miejscu sieć LTE Orange – nastąpi przełączenie do sieci komórkowej Orange bez przerywania połączenia,
- nie będzie wokół sieci Orange, bądź będzie jedynie zasięg 2G/3G – połączenie Wi-Fi Calling zostanie przerwane."
https://www.orange.pl/omnibook/wi-fi-calling-w-orange#
Przypuszczam, że tak jest w przypadku innych operatorów bo to pewien standard....mam spore doświadczenie z Wifi Calling zwłaszcza w sieci Mesh