Tani używany router

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
superkwas
Użytkownik forum

Tani używany router

Post autor: superkwas »

Witam serdecznie. Chciałbym zakupić jakiś najtańszy sprzęt, ale wart uwagi. Obecnie posiadam huawei e5377 i ogólnie działa dobrze, tylko potrafi w ciągu dnia czasem zerwać mi połączenie i wtedy muszę go restartować. Ale nie wiem do końca gdzie leży problem. Obecnie mieszkam w terenach leśnych, korzystam z anteny ATK-20 (na razie zamontowana jest jedna, ale planuje drugą). Internet to T-mobile domowy bez limitu danych prędkość do 20MB/s. Chodź co do tego czy zostanę w t-mobile czy może zmienie, albo czy zmienie mój plan bo mogę zmienić prędkość do 60MB/s to jeszcze nie wiem, ale obecnie zależy mi na stabilności połączenia i niskim pingu (praca + gry online). Widzę tutaj wiele tematów na temat B525s i akurat właśnie szukał bym czegoś w tej cenie około 100 zł. Czy jest on wart uwagi lub może coś innego? Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Tani używany router

Post autor: wojteks »

Pokaż obrazek z parametrami połączenia.

Jedyny tani wart uwago to B535.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A na który BTS NetWorks ustawiona antena, Wólka czy Ruski Bród i jakie parametry sygnału na E5377 na LTE800? No i nie myśl o zmianir planu, 60Mb/s na LTE800 w takich warunkach to kiepski żart.
superkwas
Użytkownik forum

Post autor: superkwas »

Oto parametry na jednej ATK-20 (tylko dzisiaj jest duża wichura, nie wiem czy to ma wpływ na parametry), do zamontowania mam jeszcze drugą, ewentualnie tą pierwszą też mogę jeszcze dać ciut wyżej, jeżeli miało by to coś dać na plus. Moja lokalizacja:
51°15'11.5"N 20°36'22.9"E
51.253193, 20.606346
Tereny leśne, 3 km od nadajnika, nadajnik skierowany na Wólkę.
Hmm ok, w sumie racja 60mb/s nawet mi nie potrzebne, ale czy da się coś zrobić aby połączenie było stabilne i najważniejsze aby ping był niski i stały? Jak dodam drugą atk-20 to wysyłanie też powinno wzrosnąć?

Ok, czyli b535 i to jedyna tania i w miarę dobra opcja?
Czy zmiana ewentualnie na play gdzie jest nadajnik w Wólce [LTE1800 LTE2100 LTE2600] by pomogła w kwestii stabilności i niskiego pingu, czy może wręcz przeciwnie?

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Weź smartfona z kartą TM, wyjdź na dach, pokaż parametry z programu Netmonster, to samo zrób dla Play.

Do LTE900 to równie dobrze może być B525 skoro nie będzie agregacji.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Parametry sygnału jak na warunki z ATK-20 nawet przyzwoite ale dalekie od poprawnycha ale z tym wiele nie zrobisz. Speedtest pewnie niedziela rano więc bardzo dobry, w T-mobile na MIMO2X2 na tych 10MHz pasma z Wólki za dużo nie uzyskasz, chyba ze sektor numer1 z którego korzystasz jest nieobciążony, stabilność. B535 oczywiście do takiej stacji wystarczy ale stabilność , ping zalezy od kilku czynników , akurat E5377 nie jest winowajcą. Play mozna było juz dawno przetestować , 100GB na pre-paqidzie a 3,5-5 zł to nie jest wielki wydatek. Ja już się na temat tego operatora dawno wypowiediałem.
ODPOWIEDZ