Problem z prędkością net na sieci Wifi deco.
Internet mobilny z prędkościami D:~40Mb/s, U:~30Mb/s z rutera Huawei B818. Prędkości osiągane w speed testach na laptopie podłączonym do rutera po kablu i wifi. W momencie gdy wpinam urządzenia deco do rutera prędkość z sieci wifi deco spada do następujących wartości: D:~20Mb/s, U:~2Mb/s, przy czym w tym samym momencie internet na sieci wifi rutera działa dużo szybciej.
Co więcej spadek jest zauważalny nie na urządzeniach z dala od głównego rutera, tylko na urządzeniu (główne deco), które ulokowane jest tuż obok rutera głównego.
Jakieś pomysły co może być problemem? Może wadliwe urządzenie deco?
Huawei B818 + TPLink Deco M5 - słabe parametry wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Huawei B818 + TPLink Deco M5 - słabe parametry wifi
Może urządzenia są za blisko? Może kabel uszkodzony ...... W jakim trybie pracują deco?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Sprawdzałem trzy różne kable i za każdym razem te sam efekt.
Wyłączyłem wifi na ruterze Huawei i również 0 poprawy.
Zresetowałem wszystkie urządzenia Deco do ustawień fabrycznych i zestawiłem sieć od 0, ale konfiguracja taka jak poprzednio. Efekt? Pomogło - teraz parametry sieci z Deco i rutera są zbliżone.
Nie mam pojęcia co mogło być przyczyną tych problemów.
Wyłączyłem wifi na ruterze Huawei i również 0 poprawy.
Zresetowałem wszystkie urządzenia Deco do ustawień fabrycznych i zestawiłem sieć od 0, ale konfiguracja taka jak poprzednio. Efekt? Pomogło - teraz parametry sieci z Deco i rutera są zbliżone.
Nie mam pojęcia co mogło być przyczyną tych problemów.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
zastanów się czy nie przełączyć Deco w tryb Punk dostępowy, unikniesz problemów z podwójnym NAT jeśli B818 pracuje w trybie routera