Przy B818+504 o 4:49 czasami miałem bardzo wolne prędkości gdy SINR podskakiwał do około 20, przy ponownym połaczniu do BTSa (szare kropki na grafie Mbits/s) i spadku SINR do 10-15, puściło mnie pełną prędkością ~360mbps

Moderator: Moderatorzy
Odwaliłeś kawał dobrej roboty - szacun. I teraz stała się jasność.vyrex pisze:Proszę, sprawdzenie prędkości na poszczególnych pasmach.
Zostałbym przy antenach, choć po prawdzie, czy 230Mbps, czy 330Mbps, to już dla mnie niewielka różnica. Ale jednak z antenami masz zdecydowanie większą szansę na stabilność i odskok od możliwych chwilowych spadków prędkości.vyrex pisze:W poniedziałek chyba kupię puszkę hermetyczną i dam router na maszt zamiast anten i zaoszczędzę 330zł na 504
Do zależności wskazań parametrów sygnałów pokazywanych przez routery oraz prędkości warto podchodzić z dużym dystansem. Bywają bardzo mylące. Jedynie prędkości weryfikują prawdę o połączeniu.vyrex pisze:Przy B818+504 o 4:49 czasami miałem bardzo wolne prędkości gdy SINR podskakiwał do około 20, przy ponownym połaczniu do BTSa (szare kropki na grafie Mbits/s) i spadku SINR do 10-15, puściło mnie pełną prędkością ~360mbps
Jak sam powiedziałeś, niewielka różnica. Antena pingów mi nie zmniejszy a prędkość internetu i tak jest o wiele wyższa niż to co miałem wcześniej (60/30). Plus podejrzewam że jak router będzie wyżej, tj w miejscu którym były anteny i nie będzie przy metalowej rurze to może sygnał się ustabilizuje i będzie te 250-300 utrzymywał._cheetah_ pisze:Zostałbym przy antenach, choć po prawdzie, czy 230Mbps, czy 330Mbps, to już dla mnie niewielka różnica. Ale jednak z antenami masz zdecydowanie większą szansę na stabilność i odskok od możliwych chwilowych spadków prędkości.
Najwyższym punktem na dachu jest piorunochron, maszt jest uziemiony do piorunochronu a skrzynka hermetyczna będzie przyczepiona do drewna i dopiero potem do masztu. No i zawsze jest ubezpieczenie ;P_cheetah_ pisze:Poza tym, jeśliby bogowie niebios zdecydowali się przywalić ci w dach (odpukać), to na antenach masz trochę większą szanse na przeżycie routera, a jak go wyciągniesz na dach, to prawie że kaplica gwarantowana.
Wiem to oczywiście, ale mniej więcej się to pokrywało z wynikami speedtestu także screenshota wrzuciłem._cheetah_ pisze:Do zależności wskazań parametrów sygnałów pokazywanych przez routery oraz prędkości warto podchodzić z dużym dystansem. Bywają bardzo mylące. Jedynie prędkości weryfikują prawdę o połączeniu.
Tak, warto sprawdzić jak się sygnały zachowują w pionie. Zwykle poziomy rosną wraz ze wzrostem wysokości, ale nie zawsze...vyrex pisze:Plus podejrzewam że jak router będzie wyżej, tj w miejscu którym były anteny i nie będzie przy metalowej rurze to może sygnał się ustabilizuje i będzie te 250-300 utrzymywał.
Fajnie. TAk z ciekawości - anteny masz w sferze 45°od czubka szpicy piorunochronu?vyrex pisze:Najwyższym punktem na dachu jest piorunochron, maszt jest uziemiony do piorunochronu
Coś to daje?vyrex pisze:a skrzynka hermetyczna będzie przyczepiona do drewna
O, i to jest BINGOvyrex pisze:No i zawsze jest ubezpieczenie ;P
Jak wytrwasz, to ciekawe to będzie bardzo. Czyli - wytrwałości...vyrex pisze:Jak wszystko ogarnę I poustawiam to wrzucę tutaj update po jakimś tygodniu ze średnimi prędkościami speedtestu sprawdzane co 15 minut.
Troszeczkę nie rozumiem pytania. Chodzi o to czy maszt antenowy jest w sferze rzucanej przez czubek piorunochronu 45 stopni dookoła w dół?_cheetah_ pisze:Fajnie. TAk z ciekawości - anteny masz w sferze 45°od czubka szpicy piorunochronu?
Skrzynka raczej jest z plastiku także to tylko dodatkowe zabezpieczenie._cheetah_ pisze:Coś to daje?
Tak.vyrex pisze:Chodzi o to czy maszt antenowy jest w sferze rzucanej przez czubek piorunochronu 45 stopni dookoła w dół?
Tak czy inaczej pewnie bez większego znaczenia, jeśli walnie. Wentylacja w skrzynce za to bardzo ważna.vyrex pisze:Skrzynka raczej jest z plastiku także to tylko dodatkowe zabezpieczenie.
Ja bym powiedział, że bardzo OK.vyrex pisze:Patrząc na prędkości osiągane bez anten w nocy z punktu nie na dachu, "z okienka" gdzie kiedyś był b529 i bez pełnej widoczności nadajnika to całkiem fajne prędkości osiągam. Po 6:30 prędkości spadają do 200-250 pewnie dlatego że obciążenie nadajnika się zwiększa.
Tak, jest istotna.G.Moore pisze:W niektórych miejscach dla takich anten (chyba tych dipola) piszą, że minimalna odległość anten między sobą to 37 cm. (...)yt bliskiego
Czy ta odległość jest ważna? Wynika to jakoś z fizyki działania anten? Jeśli tak to jaka jest optymalna?
I taki jest właśnie skutek niejednorodności pola elektrycznego.G.Moore pisze:ze w jednym pokoju na jednym dużym biurku (dwa jego krańce) była róznica w poziomie mocy sygnału 6-8 dBi (na WiFi 2.4),
Jeszcze nie wiem. Mam ochotę pobawić się i poeksperymentować.matek451 pisze:A co chcesz choinkę z antem zrobić, no i co to ma być za operator i stacja bazowa z której chcesz skorzystać?
Cztery wystarczy. Ale jak to się okaże całkowicie bez sensu to może tylko dwie, ale np. z połączania dwóch złącz na modemie (2 złącza=1 antena). Nie śpieszę się z tym.wojteks pisze:Chce 4 albo nawet 5 log-period do MF286D podłączyć.
Tak wiem, że może być trudno czy nawet bez sensu. Być może skończy się na czymś innym niż mf286d. Po to otwieram te dyskusje, bo decyzja jeszcze nie podjęta. Anteny to 6-7 stówek.matek451 pisze:No to 8-10 stówek na anteny , do tego MF286d z 4 i powodzenia mu zyczę z MIMO4X4, ja mam na 2CC B7+B1 przy MIMO4X4 na MC7010 320Mb/s, przy 3 pasmach pojemnościwoych się nie załaczyło , no i stacja raczej 4x4 na pewno ma tylko na LTE2600 bo sprawdzałem na WF860. Ogólnie 4x4 to nie jest prosta sprawa. MF286d wg specyfikacji zadziała co najwyzej 4+2 na B3+B1 lub 2+4 na B7+B3 lub B7+B3 wg. specyfikacji z wymienionej strony. Pytanie czy gra warta świeczki.
Też tak na to patrzę. Raz, że zabawa a dwa może komuś się to przydać i skorzysta. Ja sporo skorzystałem na tym forum.wojteks pisze:Skoro chce/lubi eksperymentować to może tu opisze wyniki.
Może skończy się na dwóch antenach, żeby w tym sprzęcie "odpalić" jakiekolwiek MIMO na antenach zewnętrznych to i tak trzeba je wyprowadzić po swojemu, więc może być wystarczające na zabawę i eksperymenty.matek451 pisze:Ale niech eksperymentuje, jak dla mnie przy 6 strumieniach na MF286d nie widze potrzeby zakupu tylu anten, MIMO2X2 QAM256 3CC w Play w teorii da lepsze wyniki niż B7+B3/B1 na 2+4 strumienie bo to MIMO2X2 na B7+MIMO4X4 na B1 lub B3.
Jak znajdę za 4-5 stówek coś wyraźnie lepszego to czemu niematek451 pisze:Do zabaw z MIMO4X4 , X16 w specyfikacji z https://cacombos.com/device/MF286D jest za słaby.
Może być jedna https://www.wisp.pl/p8826,qupanel-5g-lt ... ap5g4.html, zamawiasz przez net/testujesz nie jesteś zadowolony oddajesz.G.Moore pisze: Może skończy się na dwóch antenach, żeby w tym sprzęcie "odpalić" jakiekolwiek MIMO na antenach zewnętrznych to i tak trzeba je wyprowadzić po swojemu, więc może być wystarczające na zabawę i eksperymenty.
Wiem, znam, widziałem.jfk pisze:Może być jedna https://www.wisp.pl/p8826,qupanel-5g-lt ... ap5g4.html, zamawiasz przez net/testujesz nie jesteś zadowolony oddajesz.