Huawei B535 - dostęp zdalny
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Huawei B535 - dostęp zdalny
Cześć. Czy moglibyście podpowiedzieć czy posiadając router Huawei B535-232 i dowolnego dostawcę (Play, Plus, Orange) jestem w stanie dostać się na niego zdalnie poprzez np. VPN'a ? Pozdrawiam.
Hej Ho Let's GO !
-
Re: Huawei B535 - dostęp zdalny
Czy Orange VPN byłby dobrym rozwiązaniem przynajmniej dla uzyskania publicznego IP ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Potrzebuję się jedynie dostać na router i móc nim zarządzać zdalnie z zewnątrz. Nic więcej.wojteks pisze:Może, zależy co potrzebujesz.
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Czy router ma zarządzanie od strony WAN bo wiele nowych tego nie umożliwia a co za tym idzie trzeba wejść na urządzenie wewnątrz sieci i z niego się dopiero zalogować. Powiedzmy do tego wystarczy teamviewer i komputer w sieci wewnętrznej, nie trzeba do tego "zewnętrznego" publicznego IP.
Jeszcze pytanie dodatkowe co rozumiesz jako VPN?
Publiczny IP można wykupić w Orange, Plusie, TM tylko na firmę, w Play nie dostępny.
Publiczny IP można wykupić w Orange, Plusie, TM tylko na firmę, w Play nie dostępny.
Nie pomagam na PW!
-
A komputer (np. Raspberry pi) z zainstalowanym ZeroTierOne i przez niego dostęp do strony routera zdałby egzamin ?wojteks pisze:Czy router ma zarządzanie od strony WAN bo wiele nowych tego nie umożliwia a co za tym idzie trzeba wejść na urządzenie wewnątrz sieci i z niego się dopiero zalogować. Powiedzmy do tego wystarczy teamviewer i komputer w sieci wewnętrznej, nie trzeba do tego "zewnętrznego" publicznego IP.
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie używam rpi więc tu trudno mi się wypowiedzieć ale pewnie to by działało. To jednak wymaga publicznego stałego lub zmiennego IP.
Nie pomagam na PW!
-
Jesteś pewny, że adres publiczny uzyskam tylko w przypadku gdy posiadam firmę ? Na stronie Orange widnieje informacja o możliwości wykupienia adresu publicznego i nie ma wzmianki jakoby była to oferta wyłącznie dla firm.wojteks pisze:Nie używam rpi więc tu trudno mi się wypowiedzieć ale pewnie to by działało. To jednak wymaga publicznego stałego lub zmiennego IP.
https://www.orange.pl/view/vpn
Hej Ho Let's GO !
-
- Guru bezprzewodowy
Źle odczytałeś . Z operatorów mobilnych publiczne IP z dostepem z zewnątrz ma dla indywidualnych Orange, stałe koszt 20 zł/m-c https://www.orange.pl/view/vpn, dynamiczny 7 zł/m-c, do tego PLUS i stały IP za 15 zł netto, dynamiczny 5 zł netto https://www.plus.pl/documents/... Internetu z publicznym IP.pdf
Do tego MVNO na sieci Plusa czyli OTVARTA https://otvarta.pl/internet-stale-ip
W Play niedostepne , T-mobile tylko dla firm.
Do tego MVNO na sieci Plusa czyli OTVARTA https://otvarta.pl/internet-stale-ip
W Play niedostepne , T-mobile tylko dla firm.
- wojteks
- *** Administrator ***
Widać że nie czytasz co się do ciebie pisze, 2 posty wcześniej przeczytaj ze zrozumieniem.egon64 pisze:Na stronie Orange widnieje informacja o możliwości wykupienia adresu publicznego i nie ma wzmianki jakoby była to oferta wyłącznie dla firm.
TM to T-Mobile i tam nie ma dla prywatnych.
Nie pomagam na PW!
-
Czytam, ale jak widać potrafię też źle odczytać.wojteks pisze:egon64 pisze:Na stronie Orange widnieje informacja o możliwości wykupienia adresu publicznego i nie ma wzmianki jakoby była to oferta wyłącznie dla firm.
Widać że nie czytasz co się do ciebie pisze, 2 posty wcześniej przeczytaj ze zrozumieniem.
Ostatnio zmieniony 2022-02-01, 17:38 przez egon64, łącznie zmieniany 1 raz.
Hej Ho Let's GO !
-
ZeroTier lub Hamachi będę też wymagały publicznego IP ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli łączą się przez własny zewnętrzny serwer/chmurę to prawdopodobnie nie będą takiego IP potrzebować.
Nie pomagam na PW!
-
Tak właśnie podejrzewam. Mam ZeroTier, ale podpięte pod Neostradę i działa bardzo dobrze. Trochę później podłączę pod B535 z Orange lub Plusem i dam znać.wojteks pisze:Jeżeli łączą się przez własny zewnętrzny serwer/chmurę to prawdopodobnie nie będą takiego IP potrzebować.
Hej Ho Let's GO !
-
Sprawdziłem z kartą Plusa i nie chce mnie połączyć. Jutro zrobię test z Orange.egon64 pisze:Tak właśnie podejrzewam. Mam ZeroTier, ale podpięte pod Neostradę i działa bardzo dobrze. Trochę później podłączę pod B535 z Orange lub Plusem i dam znać.wojteks pisze:Jeżeli łączą się przez własny zewnętrzny serwer/chmurę to prawdopodobnie nie będą takiego IP potrzebować.
UPDATE: Podałem błędną bramę. Wszystko jest OK. ZeroTier działa na routerze B535, karta Plusa.
Hej Ho Let's GO !
-
Uruchomiłem RPi i na nim ZeroTier. Mam go wpiętego do routera. W jaki sposób teraz łącząc się z RPi mogę dostać się na router po www ? Powinienem wpisać w przeglądarce adres zewnętrzny routera ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro łączysz się do rpi to do routera połączysz się po jego IP LAN czyli 192.168.x.1 zwykle. To pewnie zależy od konfiguracji ZeroTier.
Nie pomagam na PW!
-
No właśnie ten sposób nie działa. Mogę się dostać po putty na RPi. Pinguję adres routera, ale gdy wpisuję w przeglądarce telefonu gdzie mam klienta ZeroTier adres lokalny routera to nic się nie dzieje. Może sam router blokuje dostęp ?wojteks pisze:Skoro łączysz się do rpi to do routera połączysz się po jego IP LAN czyli 192.168.x.1 zwykle. To pewnie zależy od konfiguracji ZeroTier.
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Potrzebujesz zdalnego pulpitu (VNC czy coś podobnego) żeby uruchomić przeglądarkę w rpi z której wejdziesz na router.
Lub też innej konfiguracji ZeroTier żeby telefon myślał że jest w sieci wewnętrznej b535 a nie tylko połączony z rpi.
Lub też innej konfiguracji ZeroTier żeby telefon myślał że jest w sieci wewnętrznej b535 a nie tylko połączony z rpi.
Nie pomagam na PW!
-
VNC jak najbardziej, ale wolałbym jednak bezpośrednio łączyć się z routerem. Nie wiem za bardzo jak skonfigurować ZeroTier, żeby to umożliwiał. Muszę pogrzebać w dokumentacji.wojteks pisze:Potrzebujesz zdalnego pulpitu (VNC czy coś podobnego) żeby uruchomić przeglądarkę w rpi z której wejdziesz na router.
Hej Ho Let's GO !