ZTE MF258K - następca WF830 w Play
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: ZTE MF258K - następca WF830 w Play
Faktem jest że antena bierze z każdego kierunku ale z moim subiektywnych doświadczeń wynika że jak skierujemy antenę we właściwą stronę to parametry sygnału ulegną poprawie. Mam natomiast spostrzeżenia co do wartości działania funkcji blokowania pasma. W moim konkretnym przykładzie gdy jest zablokowane pasmo 7 i jest złapany sygnał to parametry internetu są lepiej niż zadowalające. Wszystko działa poprawnie do północy gdy pasmo chyba jest wyłączane. Obecnie jest mam zrobiony harmonogram codziennego resetu o 5.30. W teorii gdy włącza pasmo ponownie o poranku, liczyłem że modem znajdzie i ustali sobie ponowne połączenie. Niestety tego nie potrafi zrobić, albo ja nie umiem go do tego zmusić. Gdy podczas sprawdzania połączenia mam słaby internet to zaglądam w parametry a tam internet jest na paśmie 1800 i to nadajnika będącego niejako na przedłużeniu Włosnowic. Wystarczy że nie zmieniając wyboru, bo wybrane jest pasmo 7 kliknę zatwierdź i wtedy wszystko wraca do normy mam złapane 2600 z Włosnowic. Być może winę za to ponosi, mój harmonogram resetowania codziennego, z ciekawości spróbuję go wyłączyć i sprawdzić jak się będzie zachowywał w praktyce.
-
- Użytkownik forum
Powiedzcie, czy jest opcja zblokowania modemu na konkretną wieżę BTS?
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie ma znaczenia czy wykonamy restart, urządzenie z niewiadomych powodów nie jest w stanie przywrócić połączenia z pasmem 2600, przy zablokowanym paśmie 7 łączy się z tym dalszym nadajnikiem na paśmie 1800 które też ma szerokość 15 Hz. Dopiero zatwierdzenie wyboru przywraca pasmo 2600
-
- Użytkownik forum
A ja walczę... kolejne telefony do PLAY i kolejne nic...
Postanowiłem wymienić kartę SIM ale... NIE MOGĘ ZDJĄĆ ANTENY bo musiałbym uciąć maszt (długa historia) - lód i mróz nie pomagają...
Zauważyłem, że co chwila DL MCS spada mi do zera, mimo że mam pełny zasięg... o co chodzi?
Postanowiłem wymienić kartę SIM ale... NIE MOGĘ ZDJĄĆ ANTENY bo musiałbym uciąć maszt (długa historia) - lód i mróz nie pomagają...
Zauważyłem, że co chwila DL MCS spada mi do zera, mimo że mam pełny zasięg... o co chodzi?
-
- Guru bezprzewodowy
A co da wymiana karty skoro to jest problem softu w MF258k, ten z Play jest skopany, operator nic z tym nie robi.
-
- Użytkownik forum
Nie wiem co da, ja już brzytwy się czepiam. Płacę za półprodukt.
A soft mam odbrandowany na B08.
A soft mam odbrandowany na B08.
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy jest jakiś sposób żeby wymusić aktualizację ?
Sprzęt z T-Mobile, aktualnie fw B04, przy każdej próbie aktualizacji wyskakuje błąd.
Sprzęt z T-Mobile, aktualnie fw B04, przy każdej próbie aktualizacji wyskakuje błąd.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
Trzeba uzbroić się w cierpliwość... Kilka lub kilkanaście dni i będziepuniya pisze:Czy jest jakiś sposób żeby wymusić aktualizację ?

ZTE MF258 Pro
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
Mam czas do poniedziałku, potem zostaje bez alternatywnego internetu. A stały adres jest niestety wymagany do pracy.zurek pisze:Trzeba uzbroić się w cierpliwość... Kilka lub kilkanaście dni i będziepuniya pisze:Czy jest jakiś sposób żeby wymusić aktualizację ?
Sprzęt z T-Mobile, aktualnie fw B04, przy każdej próbie aktualizacji wyskakuje błąd.![]()
![]()
Gdyby to nie wskoczyło do piątku - jaki sprzęt polecicie z zewnętrzną anteną dostępna od ręki w podobnej cenie ? I najlepiej jakby działał tryb "Bridge", bo w tym modelu to czytam że niekoniecznie tak jest.
-
Dobry Wieczór,shpak pisze:Na stronie reklamują odległość ODU od modemu 90m, w instrukcji napisali 50m, zasilanie 24 V czyli połowa standardu tak więc na dwoje babka wróżyła, w sobotę test
Pozdrawiam
Michał
wracając do poprzednich moich postów, kabel kat 6e, 86.5m antena na rogu działki, łapie 3 pasma, ogólnie wifi w tym routerze jest słabe, na kablu działa lepiej, ale rzeczywiście pewne zwiechy ma. Wrzuciłem DNS google i cloudflare wg mnie jest lepiej jak na play.
Pozdro
Michał
-
- Użytkownik forum
A u mnie dzisiaj od rana, non stop śmiga bez zająknięcia PLAY LTE na MF258...
W nocy była burza i kilka razy zbrakło prądu... ciekawe czy to miało jakiś wpływ.
Spadła mi prędkość znacznie, ze 130 do 50 DL ale jest mega stabilnie.
W nocy była burza i kilka razy zbrakło prądu... ciekawe czy to miało jakiś wpływ.
Spadła mi prędkość znacznie, ze 130 do 50 DL ale jest mega stabilnie.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
Widzę że ten router jest dostępny w Orange... Ciekawe czy tak samo jak w Play ma zablokowany wybór pasm...
ZTE MF258 Pro
PLAY Internet Domowy
PLAY Internet Domowy
-
Kupiłem ostatnio FW do rutera na allegro, w opisie aukcji jest napisane aby podać ostatnie 4 cyfry adresu MAC aby zachować zgodność oprogramowania ze sprzętem, natomiast po sprawdzeniu plików w programie HxD nigdzie nie ma zawartych numerów MAC, w ramach testu zakupiłem drugi raz oprogramowanie z podanymi innymi numerami MAC, porównując oba pliki aktualizacji w HxD program zwraca, że pliki są identyczne adres MAC znajduje się tylko w nazwie plików, na chłopski rozum, jeżeli zmienimy numerki tylko w nazwie plików (możliwe ze w tym miejscu zachodzi weryfikacja zgodności oprogramowania jeżeli jakakolwiek istnieje) powinno działać. Jeżeli ktoś byłby chętny aby przetestować to na swoim ruterze, chętnie podzielę się plikami.
-
Siemano, witam kolegów. To mój pierwszy post, założyłem tutaj sobie konto bo zaciekawił mnie ten temat. Mam 258K z dystrybucji Play, fabrycznie był z tym lichym brandowanym softem, parę dni temu wrzuciłem mu ten soft z allegro. Zdaje się że jest tak jak pisze kolega wyżej, soft jest w każdym wypadku taki sam. Żeby nie tracić klientów to wymyślił tą bajeczkę z adresem mac.
Co do samego urządzenia, antenę zewnętrzną mam skierowane idealnie na nadajnik T-Mobile (taka mam sim w środku), bts oddalony o około 1.5km z idealna widocznością. Problem jest taki że potrafi nieraz łapać sygnał z wieży która jest tak jakby z tyłu anteny, wtedy transfery są marne. Pasma poblokowane na 2100 i 1800. Wiecie w jaki sposób ustawić pobieranie sygnału z konkretnej wieży?
Co do samego urządzenia, antenę zewnętrzną mam skierowane idealnie na nadajnik T-Mobile (taka mam sim w środku), bts oddalony o około 1.5km z idealna widocznością. Problem jest taki że potrafi nieraz łapać sygnał z wieży która jest tak jakby z tyłu anteny, wtedy transfery są marne. Pasma poblokowane na 2100 i 1800. Wiecie w jaki sposób ustawić pobieranie sygnału z konkretnej wieży?
-
- Guru bezprzewodowy
Jest tam opcja blokowania EAFRN i PCI , trzeba mieć te parametry ,pewnie najlepiej ze wszystkich częstotliwości ,z tego preferowanego btsa , i wpisać w odpowiednie miejsce.
- zurek
- Mistrz bezprzewodowy
-
Mam zrzuty z info btsa który mnie interesuje, podpowiecie tylko jak wstawić tutaj załącznik?
Głupie pytanie ale nie korzystałem wcześniej z tego forum 

-
PCI pokazuje ładnie w opcjach routera ale EAFRN też trzeba podać przy blokowaniu a nie mogę go tam znaleźć. Gdzie można to szukać?
-
- Guru bezprzewodowy
Dla T-mobile LTE2100 nośna to 227 , dla LTE1800 to 1599 a dla LTE2600 to 3175
-
- Użytkownik forum
U mnie od 2 dni łącze jest stabilne. Nawet nie muszę wyłączać pasma 800.
Stało się tak po burzy, kiedy to o 4 nad ranem padło zasilanie w okolicy (pewine w BTS też).
Ktoś wytłumaczy czemu po zaniku zasilania wszystko śmiga? Mam tak już drugi raz od czerwca...
Stało się tak po burzy, kiedy to o 4 nad ranem padło zasilanie w okolicy (pewine w BTS też).
Ktoś wytłumaczy czemu po zaniku zasilania wszystko śmiga? Mam tak już drugi raz od czerwca...
-
Dziękuję za pomoc, skonfigurowałem wg Waszych wskazówek. Może bedzie teraz lepiej 
Dzięki raz jeszcze.

Dzięki raz jeszcze.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ten router ma anteny dookólne więc to zupełnie normalne.ocip pisze: Problem jest taki że potrafi nieraz łapać sygnał z wieży która jest tak jakby z tyłu anteny
Nie pomagam na PW!
-
jeśli możesz to podeślij mi na [email protected] i dziękujęlazinafide pisze:Kupiłem ostatnio FW do rutera na allegro, w opisie aukcji jest napisane aby podać ostatnie 4 cyfry adresu MAC aby zachować zgodność oprogramowania ze sprzętem, natomiast po sprawdzeniu plików w programie HxD nigdzie nie ma zawartych numerów MAC, w ramach testu zakupiłem drugi raz oprogramowanie z podanymi innymi numerami MAC, porównując oba pliki aktualizacji w HxD program zwraca, że pliki są identyczne adres MAC znajduje się tylko w nazwie plików, na chłopski rozum, jeżeli zmienimy numerki tylko w nazwie plików (możliwe ze w tym miejscu zachodzi weryfikacja zgodności oprogramowania jeżeli jakakolwiek istnieje) powinno działać. Jeżeli ktoś byłby chętny aby przetestować to na swoim ruterze, chętnie podzielę się plikami.
-
Cześć wszystkim,
W mojej lokalizacji T-Mobile nie chce sprzedać internetu z normalnym routerem, tylko musi być z anteną zewnętrzną. D-Link był bardzo słaby (zero możliwości konfiguracyjnych), więc wymieniłem sprzęt na omawiany w wątku ZTE. Aby nie tracić czasu (14-dniowe testy), dostałem już używany sprzęt, który trafił do serwisu CTDi i wymienili go tam na nowy; z jakiegoś powodu jednak jest soft Play B06, oczywiście blokowany. Tak więc w punkcie T-Mobile kupiłem sprzęt z softem Playa...
Jeśli to nie problem, to i ja poproszę o soft koledzy @lazinafide i @ocip - to wytestuję tę "blokadę po nr MAC". Pisałem do ZTE, ale ci przerzucają odpowiedzialność na CTDi, a zanim mi oni coś zrobią/T-Mobile da nowy sprzęt to jeszcze trochę czasu minie, a czas leci... Dziękuję z góry.
W moim przypadku natomiast ciekawe jest działanie tego sprzętu - co kilka godzin (nieregularnie) zanika połączenie do 0.0 Mbps, choć antena jest w tym samym miejscu. Czasem połączenie jest przywrócone po minucie-dwóch, a czasem nawet WiFi siada (nie wysyłają się w żadną stronę dane) i trzeba całą jednostkę odpinać z prądu. Jestem ciekaw, czy wymiana softu ogarnie ten problem braku stabilności.
Mój casus jest ciekawy, bo choć daleko do nadajników nie mam, to ukształtowanie terenu robi swoje - mieszkam w dolinie. Są trzy nadajniki - jeden dwie górki dalej, na skraju osiedla na 30 tysięcy osób - i z nim np. telefon się próbuje łączyć; drugi - najbliżej mnie i mniej więcej na zbliżonej wysokości - wg informacji z T-Mobile jest przeciążony, a trzeci - widziałbym go z okna, gdyby nie szpaler zasłaniających drzew - choć byłby najlepszy, to usilnie nic nie chce się z nim łączyć. Obawiam się, że tylko soft z odpowiednimi ustawieniami agregacji i blokowania nadajników może mi pomóc, bo z sygnałem wiele nie zrobię, a tylko z T-Mobile mogę mieć internet ze względu na korzystną ofertę (duże ilośći danych; stabilna prędkość 35 Mbps jest dla mnie satysfakcjonująca)
W mojej lokalizacji T-Mobile nie chce sprzedać internetu z normalnym routerem, tylko musi być z anteną zewnętrzną. D-Link był bardzo słaby (zero możliwości konfiguracyjnych), więc wymieniłem sprzęt na omawiany w wątku ZTE. Aby nie tracić czasu (14-dniowe testy), dostałem już używany sprzęt, który trafił do serwisu CTDi i wymienili go tam na nowy; z jakiegoś powodu jednak jest soft Play B06, oczywiście blokowany. Tak więc w punkcie T-Mobile kupiłem sprzęt z softem Playa...
Jeśli to nie problem, to i ja poproszę o soft koledzy @lazinafide i @ocip - to wytestuję tę "blokadę po nr MAC". Pisałem do ZTE, ale ci przerzucają odpowiedzialność na CTDi, a zanim mi oni coś zrobią/T-Mobile da nowy sprzęt to jeszcze trochę czasu minie, a czas leci... Dziękuję z góry.
W moim przypadku natomiast ciekawe jest działanie tego sprzętu - co kilka godzin (nieregularnie) zanika połączenie do 0.0 Mbps, choć antena jest w tym samym miejscu. Czasem połączenie jest przywrócone po minucie-dwóch, a czasem nawet WiFi siada (nie wysyłają się w żadną stronę dane) i trzeba całą jednostkę odpinać z prądu. Jestem ciekaw, czy wymiana softu ogarnie ten problem braku stabilności.
Mój casus jest ciekawy, bo choć daleko do nadajników nie mam, to ukształtowanie terenu robi swoje - mieszkam w dolinie. Są trzy nadajniki - jeden dwie górki dalej, na skraju osiedla na 30 tysięcy osób - i z nim np. telefon się próbuje łączyć; drugi - najbliżej mnie i mniej więcej na zbliżonej wysokości - wg informacji z T-Mobile jest przeciążony, a trzeci - widziałbym go z okna, gdyby nie szpaler zasłaniających drzew - choć byłby najlepszy, to usilnie nic nie chce się z nim łączyć. Obawiam się, że tylko soft z odpowiednimi ustawieniami agregacji i blokowania nadajników może mi pomóc, bo z sygnałem wiele nie zrobię, a tylko z T-Mobile mogę mieć internet ze względu na korzystną ofertę (duże ilośći danych; stabilna prędkość 35 Mbps jest dla mnie satysfakcjonująca)
-
@seba823 @Ult1me, wysłałem wam już pliki do aktualizacji
-
U mnie też wszedłlazinafide pisze:@seba823 @Ult1me, wysłałem wam już pliki do aktualizacji
-
- Użytkownik forum
Te zaniki mam u siebie od początku (czerwiec 2021) i próbowałem już chyba wszystkiego.Ult1me pisze:Cześć wszystkim,
W mojej lokalizacji...
Lekarstwem okazuje się - zanik prądu w okolicy.
Dwa razy tak miałem i dwa razy po tym nie ma zaników, wszystko działa płynnie i stabilnie... zapewne przez jakiś czas tylko...
Nie wiem jak t-mobile ale play to goofno pierwszej kategorii... byle do wakacji - światłowód już w drodze.
-
Witam mogę też prosić o ten plik z góry dziękujeocip pisze:Siemano, witam kolegów. To mój pierwszy post, założyłem tutaj sobie konto bo zaciekawił mnie ten temat. Mam 258K z dystrybucji Play, fabrycznie był z tym lichym brandowanym softem, parę dni temu wrzuciłem mu ten soft z allegro. Zdaje się że jest tak jak pisze kolega wyżej, soft jest w każdym wypadku taki sam. Żeby nie tracić klientów to wymyślił tą bajeczkę z adresem mac.
[email protected]
-
w PW mam pustolazinafide pisze:@seba823 @Ult1me, wysłałem wam już pliki do aktualizacji
ale i tak T-Mobile mi powiedział, że muszę sprzęt wymienić, bo wgranie firmware na własną rękę zabierze mi gwarancję...
Jutro dostanę sprzęt - jeśli się jakoś da wyciągnąć firmware z niego to chętnie sprawdzę i porównam, czy jakkolwiek się rózni.
Mam podobnie. Łaczy się głównie z wieżą którą ma dokładnie za sobą i jest przeciążona. Czekam na wymianę jutro żeby poblokować nadajniki i porobić pomiary.Co do samego urządzenia, antenę zewnętrzną mam skierowane idealnie na nadajnik T-Mobile (taka mam sim w środku), bts oddalony o około 1.5km z idealna widocznością. Problem jest taki że potrafi nieraz łapać sygnał z wieży która jest tak jakby z tyłu anteny, wtedy transfery są marne. Pasma poblokowane na 2100 i 1800. Wiecie w jaki sposób ustawić pobieranie sygnału z konkretnej wieży?
na zestawie z D-Linka (T-Mobile) może nie miałem spadków do 0 Mbps, ale miałem wartości w kilobitach przez podobny czas. Jeśli ktokolwiek z Networks to czyta to halo, ogarnijcie co tam macie nie takGlacjozo pisze: Te zaniki mam u siebie od początku (czerwiec 2021) i próbowałem już chyba wszystkiego.
Lekarstwem okazuje się - zanik prądu w okolicy.
Dwa razy tak miałem i dwa razy po tym nie ma zaników, wszystko działa płynnie i stabilnie... zapewne przez jakiś czas tylko...