Z eksperymentów wyszło mi, że najlepszą opcją w mojej lokalizacji jest Play. Obecnie posiadam niesławnego Mikrotika RBLHGR&R11e-LTE. Celuję w usługę dla domu, pracy zdalnej i działalności, po zbadaniu swojego zapotrzebowania wyszło mi, że od 500GB w górę powinno zaspokoić nasze potrzeby w perspektywie dwóch lat.
Łącząc się z https://www.google.com/maps/place/49°58 ... 20.4707638 do BTS w Proszówkach mam RSRP -72, RSRQ -8.5 SINR 7.0 z agregacją B7 i B3. Dość stabilnie wyciąga 70-80 Mbps. Reszta operatorów nie ma startu do tych wyników, więc póki co na placu boju zostaje Play.
Przeglądam ofertę operatora i widzę, że ofercie byłyby takie opcje:
1. Net Box mamy tam 500GB w
- ZTE NETBOX MF-258K kat. 15
- ZTE NETBOX 5G MC7010 + MF18A
Tutaj dobrze wygląda też możliwość dorzucenia 100GB za dodatkowe 20PLN.
2. Jest też opcja internetu bezprzewodowego z pakietem 500GB i Huawei 4G CPE Pro 2 (B628-265). Orientuje się ktoś czy tutaj też można dokupić GB?
3. Czy ja jestem jakiś nieprzeciętnie ślepy czy zwyczajnie nie istnieje oferta na 500GB/100GB bez żadnych urządzeń?
4. Liczyłem sobie też opcję z prepaidami i nie widzę opcji żebym bez wychodzenia na dach i wymian karty w antenie był w stanie osiągnąć porównywalny pakiet danych w podobnej cenie.
W dyskusji o sprzęcie MF258k odradzono mi ze względu na słaby soft i dookólną antenę.
Z tego co radzili matek451 i wojteks
Czy zatem wariantOptymalny sprzet to router z agregacja 3/4 pasm LTE w modulacji QAM256 i do niego antena kierunkowa Dual LTE1800-2600MHz
i dokupiona oddzielnie do niego antena miałby tu sens? A może ten ODU z500GB i Huawei 4G CPE Pro 2 (B628-265)
ogarnie?ZTE NETBOX 5G MC7010 + MF18A
Nie ukrywam, że najchętniej poszedłbym w opcję bez żadnego sprzętu od operatora, poużywał tego co mam i na spokojnie dobrał coś z rynku, ale z tego co widzę to niezbyt realny wariant, więc próbuję najlepiej wybrać z tego co dostępne. Mogę prosić o jakieś rekomendacje? Da się coś z tego wybrać żeby było lepiej niż jest?
A może mamy tu kogoś kto handluje Playem i jest w stanie coś jeszcze innego doradzić i przy okazji na tym zarobi? Oferta może być na firmę, może być indywidualna.