Router Antena LTE mozliwie wysokie i stabilne osiągi w różnych miejscach

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cybul88
Początkujący użytkownik forum

Router Antena LTE mozliwie wysokie i stabilne osiągi w różnych miejscach

Post autor: cybul88 »

Dzień dobry,
Prosze o pomoc w doborze sprzętu;
Potrzebuję rozwiązania możliwie mobilnego zapewniającego możliwie maksymalne i stabilne prędkości.
Różne miejsca w Polsce, Operartorzy Orange i T-mobile, sprzęt wieszany na kilka dni więc musi być w miarę łatwy nieinwazyjny montaż a do tego na pewno będą mocno ograniczone możliwości wyboru miejsca montażu (najczęściej zastana na miejscu infrastruktura, a czasami można będzie to tylko "wystawić za okno ")
Myślę że najłatwiej by było mieć dwie RouteroAnteny po jednej dla każdej karty SIM, np MICROTIK LHGG z zasilaniuem POE.
Pytanie czy Wspomniany Mikrotik LHGG będzie względnie dobrym rozwiązaniem czy istnieje na rynku lepszy sprzęt?
cybul88

Re: Router Antena LTE mozliwie wysokie i stabilne osiągi w różnych miejscach

Czy warto rozważyć ZTE MC7010 ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Warto ale cena około 2tysiace za zestaw z MF18a, na dziś w Orange/T-mobile 5G2100 jest w ramach DSS z LTE2100, pasmo 2100MHz jest dzielone dynamicznie pomiędzy te technologie. Jesli chodzi o LHGG to ma antenę o duzym zysku i RouterOS ale niestety modem LTE 6 KAT, na dodatek stary bez agregacji LTE2600+2100 i LTE2100+1800 a często te agregacje przydają się, szczególnie na stacjach NetWorks bez LTE2600 a z działajacym LTE2100+1800+800
cybul88

Infrastrukturę wewnętrzna już mam, więc ten mf18a chyba będzie zbedny. Choć szukam po sklepach to sam ZTE MC7010 kosztuje 2k najtaniej.
Myślę że częściej będziemy korzystać z 4G niż z 5G ( na razie pokrycie 5G w PL jest niewielkie )
Cena 2k za sztukę, jeśli trzeba to jest do przyjęcia.

Co do LHGG jest tam możliwość wymiany routera na lepszy?
cybul88

Mam już/dopiero ZTE MC7010 i jestem pod wrażeniem, sprawdzone w kilku miejscach i jest całkiem fajnie, kierunek "patrzenia" routera jest istotny ale to nie problem się zalogowac i znaleźć położenie z największym SINR . Nie chwalę się osiągami bo to nie ma sensu ponieważ do testów to ZTE było wystawiane tylko za okno. Połączenia są stabilne, prędkości w tym przypadku były wystarczające dla projektu, co ciekawe to tam gdzie słabo ma T-mobile, lepiej ma Orange i na odwrót. (pozostali operatorzy odpadają z różnych względów i jest to narzucone z góry)

Aktualnie mam go testowo zawieszonego na maszcie ponad dachem domu, nie wiem czemu urządzenie łączy sie nie z tym BTS na który jest skierowane.
Pytanie do znawców: są jakieś możliwości wybrania konkretnego BTS na tym ZTE? Urządzenie skierowane przodem do BTS najbliższego a łączy się z BTS-em stojącym dwa razy dalej mocno z prwej strony urządzenia. ( sprawdzone według mapy BTsearch )

Z ZTE MC7010 Jest nieźle, ale to nie znaczy że nie może być lepiej, zna ktoś podobne urządzenie ale z anteną o większym zysku?
Nie wiem jak będzie z rozwojem 5g W PL ale na dzien dzisiejszy skupiłbym się na LTE 4G z agregacją.
ODPOWIEDZ