Prośba o dobór sprzętu, BTS, oraz operatora

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mianownik
Początkujący użytkownik forum

Prośba o dobór sprzętu, BTS, oraz operatora

Post autor: mianownik »

Cześć,

Przeprowadzam się na wieś, mniej więcej w to miejsce:
https://www.google.com/maps/place/Osied ... d18.248435

Widzę, że najbliżej jest BTS Playa
Obrazek
Obrazek

Wziąłem wstępnie NETBOX z Router ZTE NETBOX MF-258K.
Chciałem wziąć NETBOX 5G z ZTE 5G MC7010 + MF18A ale ciągle system wyrzucał odmowy (nie wiem o co chodzi, ale nie dało się zamówić, ani ja nie mogłem ani sprzedawca).

Chciałbym poprosić was doświadczonych w sieciach 4G/5G o doradztwo, jaki sprzęt, operatora oraz bts dobrać by łącze było stabilne, i miało w miarę parametry. Nie wiem jakich parametrów się spodziewać na ZTE NETBOX MF-258K, dojdzie jutro, a test zrobię dopiero w sobotę.

Powiedzmy, że budżet to 1k-2k na sprzęt. Co byście wybrali? Czy warto wybrać jakąś antenę zewnętrzną i wziąć 5G 2100 MHz?

W odległości ok. 2-2.5km jest też BTS Plusa na 5g 2600 MHz - ale to już chyba sporo za daleko co?

Każdą opinię i radę docenię.
Z góry dzięki,
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Prośba o dobór sprzętu, BTS, oraz operatora

Post autor: matek451 »

Test na karcie Play i telefonie na zewnatrz i screen z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl i speedtest
mianownik

@matek - dzięki za odpowiedź.

Dziś w nocy się przeprowadzilem. Daję screenshot speedtest oraz netmonster z przed domu.

Obrazek
Obrazek

Test reobiony w niedzielę o 7 rano.

Dodam, że w mieszkaniu jest 0,2Mb - 5Mb. Wczoraj miałem lepszy wynik na 3G niż na LTE. Telefon łączy na LTE 800 w budynku.

Teraz ustawiłem prowizorycznie ZTE mf-258 k z Playa na ogrodzeniu i mam 20Mb/s-80Mb/s
Obrazek

Nie wiem jak będzie wieczorem...
Chyba zostawię tak ten modem na ogrodzeniu na parę dni, i zobaczę jak działa jutro/pojutrze.
matek451
Guru bezprzewodowy

Telefon łaczy się w agregacji pasm LTE z LTE2100 jako pasmo podstawowe, parametry dostateczne ale słaby SINR , na MF258k te LTE2100 jako podstawowe i duzo gorsze parametry ale lepszy SINR, postaraj się zamontować gdzieś wyzej ale na tym sprzęcie za duzo raczej nie uzyskasz. Zrób przy okazji test w poblizu BTS-a na telefonie , ustaw sie tak aby korzystać z 2 sektora czyli tego na twoim kierunku, zrób speedtest.
mianownik

Parametry pod nadajnikiem w Kielpinie
Obrazek

Obrazek

Czy te parametry mówią, że bts jest przeciążony?

Szukałem innego BTS, i znalazłem takie coś:
Obrazek
Obrazek
Ten BTS może być z 4 km oddalony od mojego domu, czy da się połączyć z tym BTS? zachowując sensowne parametry. Nie wiem również, gdzie konkretnie on się znajduje, bo appka nie pokazała mapki.
mianownik

Proszę o pomoc
matek451
Guru bezprzewodowy

To BTS Borcz, dostał komplet pasm LTE i agreguje LTE2600+2100+1800+800, dosył radiolinią 1107Mb/s. Paramery sygnału na LTE2600 jak na warunki niezłe no i 3 sektor z którego korzystasz wydaje się być nieprzeciązony a Kiełpino pod BTS-em po południu to dramat i tragiczny SINR.
Antena kierunkową Dual LTE1800-2600MHz mozna wymusić połaczenie z tym BTS-em
mianownik

Dziękuję bardzo matek451! wielki kudos.
A jaki modem dobrać do takiej anteny? Jaki zestaw antena + modem polecasz?
Taka antena byłaby OK? https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html

Sprawdziłem na geoportalu wysokość terenu, dom jest na 188m n.p.m. BTS posadowiony na 198m n.p.m., ale po drodze górka do 217m n.p.m. zgodnie z wykresem z geoportalu:
Obrazek

Jest szansa złapać LTE?

Antena by mogła być zamontowana ok 8m od poziomu 0 budynku, czyli pewnie 196 m n.p.m. Ciekawe jak wysoki jest BTS. Można to sprawdzić w jakimś pozwoleniu czy trzeba wyliczyć?

EDIT: Znalazłem na GUNB. Wysokość masztu tu ponad 50m. Powinna być widoczność z dachu. a i pewnie nawet z ziemii.
https://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/
Obrazek
mianownik

BTS Borcz ma dosył tylko 1107Mb? to brzmi na bardzo mało.
ODPOWIEDZ