Modem do Orange LTE + antena
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem do Orange LTE + antena
Witam
Niestety światłowodu jak się ostatnio dowiedziałem, nie będę miał przez dłuższy czas, więc muszę jednak spróbować poprawić LTE. Na chwilę obecną mam B528-23a i na nim osiągam w budynku DL ok. 50mbps i UL ok. 10mbps oczywiście zależne od godziny. Na to niestety wpływu nie mam, więc chciałbym zwiększyć prędkość. Myślałem wcześniej o Huawei B818, ale w trakcie przekopywania internetu trafiłem jeszcze na Netgear LBR20. Potrzebowałbym porady, w co warto zainwestować w mojej lokalizacji (Chocianów, ul. Górnicza). Mam dwa nadajniki w odległości ok. 1km więc nie jest całkiem źle.
Wieczorem zrobię testy sygnału, ale na co mam zwrócić uwagę, ewentualnie jak to zrobić, żeby było jak najbardziej czytelne.
NetMonster + Speedtest wystarczy?
Dzięki za pomoc.
Niestety światłowodu jak się ostatnio dowiedziałem, nie będę miał przez dłuższy czas, więc muszę jednak spróbować poprawić LTE. Na chwilę obecną mam B528-23a i na nim osiągam w budynku DL ok. 50mbps i UL ok. 10mbps oczywiście zależne od godziny. Na to niestety wpływu nie mam, więc chciałbym zwiększyć prędkość. Myślałem wcześniej o Huawei B818, ale w trakcie przekopywania internetu trafiłem jeszcze na Netgear LBR20. Potrzebowałbym porady, w co warto zainwestować w mojej lokalizacji (Chocianów, ul. Górnicza). Mam dwa nadajniki w odległości ok. 1km więc nie jest całkiem źle.
Wieczorem zrobię testy sygnału, ale na co mam zwrócić uwagę, ewentualnie jak to zrobić, żeby było jak najbardziej czytelne.
NetMonster + Speedtest wystarczy?
Dzięki za pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Modem do Orange LTE + antena
Pokaż testy z routera dla każdego pasma osobno i speedtest do tego, router najlepiej na dachu/balkonie
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
NetWorks w twojej miejscowości posiada 2 stacje bazowe, pierwsza na maszcie PLUSA przy Zacisze 28, to pozwolenie T-mobile, dosył radiolinią 500Mb/s z BTS- węzłowego na kominie EC2 w Polkowicach, na nim agregacja LTE2100+1800+800 dla Orange i T-mobile.
Druga stacja to pozwolenie Orange, dosył światłowodem i agregacja LTE2600+2100+1800+800, zrób test na zewnątrz na karcie Orange i pokaż zakładkę Live z NetMonstera i speedtesty. Lokalizacja jest dziwna, jesteś na skraju zasięgu z tych BTS-ów i sądze ze antena zewnętrzna będzie konieczna
Druga stacja to pozwolenie Orange, dosył światłowodem i agregacja LTE2600+2100+1800+800, zrób test na zewnątrz na karcie Orange i pokaż zakładkę Live z NetMonstera i speedtesty. Lokalizacja jest dziwna, jesteś na skraju zasięgu z tych BTS-ów i sądze ze antena zewnętrzna będzie konieczna
-
Zrobiłem parę testów. Jeżeli to nie problem wrzuciłem na dysk Google bo tak mi jest zdecydowanie wygodniej.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
W telefonie ziemia to poziom gruntu przed drzwiami. Wszystkie testy z routera był robione w tym miejscu.
Strych przy oknie na dach to najwyższe miejsce, na które obecnie jestem w stanie się dostać.
Telefon to POCO F3 jeżeli jest to potrzebne.
W telefonie ziemia to poziom gruntu przed drzwiami. Wszystkie testy z routera był robione w tym miejscu.
Strych przy oknie na dach to najwyższe miejsce, na które obecnie jestem w stanie się dostać.
Telefon to POCO F3 jeżeli jest to potrzebne.
-
- Guru bezprzewodowy
Masz zasięg z BTS-a na wieży ciśnień przy Głogowskiej 14, router pokzauje dostateczny sygnał na LTE800, podobny na LTE1800, nieco gorzej na LTE2100 a najsłabszy na LTE2600 przy czym najbardziej obciązone LTE800.
Telefon to gorsze parametry sygnału i bez LTE2100. Ogólnie agregacją 3/4 pasm w modulacji QAM256 i poprawa sygnału w zakresie 1800-2600MHz powinna dać dobre rezultaty, telefon bez LTE na strychu w agregacji 3 pasm bez LTE pokazła mozliwości stacji. Zrób test tylko na karcie Orange wyłacz na ten czas tą z T-mobile i wystaw telefon ze strychu przez okno jeśli możesz i zrób ostateczny test. Stacja na Głógowskiej ma dużo lepszy zasięg a drugi sektor z którego korzystasz jest na twoim kierunku.
Telefon to gorsze parametry sygnału i bez LTE2100. Ogólnie agregacją 3/4 pasm w modulacji QAM256 i poprawa sygnału w zakresie 1800-2600MHz powinna dać dobre rezultaty, telefon bez LTE na strychu w agregacji 3 pasm bez LTE pokazła mozliwości stacji. Zrób test tylko na karcie Orange wyłacz na ten czas tą z T-mobile i wystaw telefon ze strychu przez okno jeśli możesz i zrób ostateczny test. Stacja na Głógowskiej ma dużo lepszy zasięg a drugi sektor z którego korzystasz jest na twoim kierunku.
-
Zaktualizowałem dysk o pomiary z dachu. Udało mi się również wejść na górę z routerem.
Niestety nadajniki dzisiaj pełne.
Niestety nadajniki dzisiaj pełne.
-
- Guru bezprzewodowy
Dramatu nie ma , telefon w agregacji 3 pasm LTE bez LTE2600 pokazał niezłe wyniki, natomiast router na LTE2600 pokazał ze to pasmo ma potencjał. W agregacji wszystkich 4 nie powinno być jakiejś niemiłej niespodzianki. Poprawa parametrów sygnału też zrobi swoje.
-
Dzięki za pomoc. Czyli na pewno antena, ale jaki router do tego wszystkiego? Szukać B818 czy może LBR20? Ewentualnie może coś innego będzie w moim przypadku lepsze?
Nie ukrywam, w LBR20 podoba mi się, że poza modemem jest całkiem fajny router. Ze dwie satelity i rozwiązałbym problemy z zasięgiem w domu.
Nie ukrywam, w LBR20 podoba mi się, że poza modemem jest całkiem fajny router. Ze dwie satelity i rozwiązałbym problemy z zasięgiem w domu.
-
- Guru bezprzewodowy
Wybór ogranicza się do wymienionych routerów a jako budżetowy z 3CC CA MF286d ale z zasięgiem w domu na pasmach pojemnościowych LTE moze być kiepsko a póki co nadal nie wiemy jak faktycznie działaja złącza anten zew. w tym routerze, wg. opisu ZTE w SISO 1X1.
Jak duzy dom, LBR20 ma dobre WiFi, u mnie działa z jednym RBS20 a drugi ustawiony jest w garażu oddalonym ok. 15m i dziala OK. Często wystarczy na dom zestaw LBR20+RBS20/RBS50.
Jak duzy dom, LBR20 ma dobre WiFi, u mnie działa z jednym RBS20 a drugi ustawiony jest w garażu oddalonym ok. 15m i dziala OK. Często wystarczy na dom zestaw LBR20+RBS20/RBS50.
-
Kawałek domu mam do pokrycia. Niestety lata 80 więc żelbet dość mocno tłumi.
W takim razie będę zaglądał za Netgear'em. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego routera. Na aukcjach jest dość sporo uszkodzonych. Model ma jakąś większą wadę?
W takim razie będę zaglądał za Netgear'em. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego routera. Na aukcjach jest dość sporo uszkodzonych. Model ma jakąś większą wadę?
-
- Stały użytkownik forum
Mi fajnie działa LBR20 + 1xRBS20. Ps. mam go od matek451