Dobór operatora, modemu/routera + anteny zewnętrznej

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Marius000
Początkujący użytkownik forum

Dobór operatora, modemu/routera + anteny zewnętrznej

Post autor: Marius000 »

Witam ! ;)
Na wstępie chciałbym powiedzieć ,że jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi szczegółową wiedzę na temat działania internetu mobilnego , nadajników ,parametrów itp....do próby zgłębienia tematu zmusza mnie podejście naszych kochanych rodzimych operatorów telefonii komórkowej do jakości świadczonych przez nich usług . Mianowicie gdy w którymkolwiek salonie (Play ,Plus , T-mobile , Orange ) mówię , że zależy mi na możliwie najszybszym, najstabilniejszym połączeniu internetowym to traktują mnie po macoszemu, wlepiają ten sam przestarzały sprzęt i obiecują świetne działanie gdziekolwiek bym nie mieszkał . Dwa lata temu po takiej wycieczce po salonach (droga przez mękę ) postanowiłem skorzystać z oferty PLAY mianowicie netbox 3.0 ZTE WF830 . Przyjechał pan instalator , zamontował antenę na kominie ,wszystko skonfigurował po czym ze zdziwieniem stwierdził : "działa lepiej niż myślałem" :D Swoją drogą to dość ciekawe jak rozbieżne stanowiska na temat usługi przyjmuje osoba która ją montuję ,a osoba która ją sprzedaje ^^ . Trzeba jednak przyznać ,że internet działał ( i działa do tej pory ) przyzwoicie osiągając ok. 50Mb's pobierania ,ok 20 Mb's wysyłania i 20 ping . Teraz jednak kończy mi się abonament i wydaje mi się ,że mógłbym mieć lepsze łącze internetowe . Taki optymistyczny wniosek wysnułem po tym jak z ciekawości odpaliłem SPEEDtest na telefonie służbowym z PLUSA , kopara mi opadła gdy zobaczyłem prędkości pobierania rzędu 130 Mb's a nawet podchodzące do 170 Mb's i to w środku domu gdzie od nadajnika musiało mnie dzielić kilka grubych ścian . Chciałbym teraz dobrać najlepszą ofertę i urządzenia by cieszyć się możliwie najlepszym połączeniem . Teraz pytanie : jaki sprzęt powinienem wybrać ? to co oferują w salonach ( zwłaszcza plus ) zdaję się być przestarzałe i kiepskiej jakości . Myślałem nad ZTE NETBOX MF-258K , ale w sumie nie wiem czy to odpowiednie urządzenie w mojej sytuacji . Załączam screeny z netmonster odczyt przed domem ( dual sim z PLUS i PLAY ), lokalizacje i zdjęcie aktualnie zamontowanej anteny ( być może nowe urządzenie mógłbym zamontować na tym samym maszcie co stary WF830 ? )

Moja lokalizacja : https://goo.gl/maps/rUHob2Exj5bXjL2t9

Zdjęcie aktualnej instalacji od PLAY : https://imgupload.pl/images/2022/03/01/antena-komin.jpg

Netmonster : https://imgupload.pl/images/2022/03/01/ ... -domem.jpg

Mam nadzieję ,że zawarłem tu choć część niezbędnych informacji ...Z góry dziękuję za jakąkolwiek odpowiedź ,
Pozdrawiam ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Dobór operatora, modemu/routera + anteny zewnętrznej

Post autor: matek451 »

A mnie ciekawi na poczatek jedno czyli jak wygląda zakładka Ustawienia LTE po zalogowaniu się w przegladarce na WF830 i adres 102.168.1.1
Na zdjęciu pokazałeś gdzie jest stacja bazowa Plusa Wielkie Gowino, za nią w odległości około 1 km jest stacja Play z agregacją 4 pasm LTE.
Pseudo fachowiec z PLAY ustawił antenę WF830 na zupełnie inny kierunek.
A co do PLUSA to BTS jest po modernizacji, dostał LTE2600 oraz 5G2600, dziala w agregacji LTE2600+1800+900, dosył radiolinią 1172Mb/s z węzła światłowodowego Nowe Kłębowo. Test Plusa na LTE2600 , sygnał dostateczny wewnatrz domu, warto zastanowić się nad ofertą z dostępem do 5G oraz routerem w tej technologii, abonament w PLUSIE tani nie jest a sprzęt do 5G czyli routery bez mozliwośći podpięcia anten zew. drozsze u Zygmunta niż na wolnym rynku.
Play agregacja 4 pasm LTE, parametry sygnału na paśmie podstawowym LTE2100 słabe i dużo gorsze niż na LTE2600 Plusa ale to nie dziwi biorąc pod uwagę większą odległość od BTS-a. WF830 do Play od poczatku był za słaby, stacja z 4 CC CA qam256 i mająca dosył radiolinią 1107Mb/s z Gościnna wymagała lepszego sprzętu a przede wszystkim anteny zew. Dual LTE1800-2600MHz ustawionej na BTS GOWINO.
Marius000
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Marius000 »

Dzięki za zainteresowanie moim kłopotem ^^
Załączam screen zakładki o której mówiłeś : https://imgupload.pl/images/2022/03/02/ ... ia-LTE.jpg
5G brzmi interesująco , ale bez anteny zewnętrznej to raczej lipa, a znalezienie w PL jakiegoś modemu/routera 5G z anteną zewnętrzną to jak szukanie YETI :D jedyną opcje jaką znalazłem to PLAY : Router ZTE NETBOX 5G MC7010 + MF18A .... Czy gdybym zakupił ten zestaw z PLAY , wsadził do niego kartę plusa i skierował antenę na ten najbliższy BTS to mogę liczyć na działające 5G ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Niestety ale WF830 łączy się tylko z LTE1800 z BTS-a Gowino, parametry sygnału są OK , uzyskiwane prędkości na tym paśmie też , ale to pokłosie niewłasciwego wyboru sprzętu i konfiguracji WF830, optymalna agregacja na nim z tej stacji to LTE2600+2100 lub LTE2600+1800, do zarzadzania pasmami należało korzystać z konta smartadmin, dostęp do hasła był mozliwy przez kontakt z ZTE Polska na Mesengerze, podawało się numer seryjny WF830 i w zamian dostawało hasło. Po zalogowaniu na to konto pojawia się w ustawieniach zakladka Wybór sieci gdzie mozna samemu wymusić pasma do agregacji . Sposób znany od lat ale nie takim jak ten co to montował.
Jeśli stacja daje na samym LTE1800 DL na poziomie 50Mb/s to sprzęt z agregacją 3/4 pasm LTE w QAM256 spokojnie pozwalał na prędkości ponad 200Mb/s, należało brać 2 lata temu B818 a nie WF830 i do niego antenę Dual LTE1800-2600MHz i korzystać z potencjału BTS-A w agregacji pasm pojemnościowych LTE. U mnie stacja z taka agregacja daje stabilne 250-350Mb/s na kilku róznych routerach z agregacją 3/4 pasm LTE QAM256.
5g Plusa powinno zadziałać bez anteny zew, bo tak jak pisałem test na telefonie w domu pokazał LTE2600 na dostatecznym sygnale, router postawiony na oknie od strony BTS-a pewnie dałby radę bo 5G2600 działa na 2600MHz jak LTE2600 więc parametry sygnału powinny być podobne.Inna sprawa e pewnie maksa nie uzyskasz.
MC7010 dziala z kartami wsystkich operatorów , obsługuje tez N41 czyli 5g2600 Plusa, koszt za zestaw około 200o zł.
Sam wziąłbym na próbę PLUSA z MC801a lub OPPO T1A i zrobił na nim testy tak jak napisałem , zawsze można oddać i kupić tylko abonament bez sprzętu a MC7010+mf18A kupić samemu.
No i nie przekreslalbym tak od razu PLAY, rób test na jego karcie na tym telefonie pokaz wyniki, dobry telefon z agregacja 4 pasm LTE pokaze jaki potencjał ma stacja Play.
ODPOWIEDZ