Dobór anten do huawei B818

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Krzysiek
Początkujący użytkownik forum

Dobór anten do huawei B818

Post autor: Krzysiek »

Witam, potrzebuje kupić antenę zewnętrzną, BTS oddalony o 2km od domu. Obsługuje pasma 800,1800,2100,2600. Router na dachu na paśmie 2600 MHz ma parametry: RSSI >=-51, RSRQ -15dB, RSRP -75dBm, SINR 0dB. Co polecacie? Chciałbym jak najbardziej wzmocnić SINR.
Marek7536
Stały użytkownik forum

Re: Dobór anten do huawei B818

Post autor: Marek7536 »

Najpierw podaj z jakiego operatora będziesz korzystał?
Krzysiek

Orange
G.Moore
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: G.Moore »

Antena zewnętrzna może tego nie zapewnić w końcu mówimy o parametrze, który zależy od sygnału pożądanego i zakłóceń. Antena wzmocni oba. Chyba, że BTS-y zakłócające nie "wpadną" w obszar solidnie kierunkowej anteny. Ja i tak bym zaczął od poniższego.
Krzysiek pisze:Chciałbym jak najbardziej wzmocnić SINR.
To spróbuj dać router na strych (część nieocieplona jak masz), blisko poszycia dachowego od strony BTS-a i wtedy sprawdź jak to wpłynie na RSRP i SINR.
Krzysiek

Krzysiek pisze:Chciałbym jak najbardziej wzmocnić SINR.
To spróbuj dać router na strych (część nieocieplona jak masz), blisko poszycia dachowego od strony BTS-a i wtedy sprawdź jak to wpłynie na RSRP i SINR.[/quote]

RSRP -99dBm
SINR -1dBm
RSRQ -16dBm
G.Moore

Krzysiek pisze: RSRP -99dBm
SINR -1dBm
RSRQ -16dBm
Albo u ciebie nie zadziałało to co u mnie albo za mało testów i poszukiwań wykonałeś. Ktoś się pewnie pojawi i doradzi w sprawie anten (ja się nie znam).
Wcześniejsze poradziłem na podstawie własnych "podróży z routerem" (które kiedyś muszę tu zebrać w zwięzły opis).
W zależności od miejsca gdzie stanąłem na strychu SINR potrafił się zmieniać z okolic zera do +(9-11) a download rósł o ponad 100%.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Fala o długości około 10cm, czasami zmiana położenia o centymetry robi różnicę.
Nie pomagam na PW!
G.Moore

wojteks pisze:Fala o długości około 10cm, czasami zmiana położenia o centymetry robi różnicę.
Warto też obracać router wokół własnej osi to często kilka decybeli w SINR i dziesiątki % w speedteście.
Dlatego na każdym kroku namawiam do spacerów z routerem. Początkowo z telefonem, którym szybciej i łatwiej wykonać kilkadziesiąt testów a wyznaczone najlepsze obszary doprecyzować routerem. Mnie to łącznie zajęło wiele godzin, ale ostateczne wybrane miejsce utrzymuje bardzo dobre i stałe parametry. Jak zakupię router docelowy to pobawię się jeszcze i poprawię jego warunki bytowe.
_cheetah_

Post autor: _cheetah_ »

Krzysiek pisze:Router na dachu na paśmie 2600 MHz ma parametry: RSSI >=-51, RSRQ -15dB, RSRP -75dBm, SINR 0dB. Co polecacie? Chciałbym jak najbardziej wzmocnić SINR.
W takiej trudnej sytuacji, gdzie masz duże zakłócenia od sąsiednich masztów, antena zewnętrzna może pomóc albo wręcz przeciwnie. I jeszcze zależnie od pasma. Tylko próba coś może pokazać. Możesz spróbować z jakimiś logami bez złącz przy antenie.
ODPOWIEDZ