Mobilny zestaw LTE z anteną zewnętrzną
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mobilny zestaw LTE z anteną zewnętrzną
Cześć wszystkim. Przekopałem trochę internetu, ale nie znalazłem konkretnie tego czego szukam.
Potrzebuję zaopatrzyć się w router, którego będę używał w różnych miejscach w Polsce. Zwykle w kontenerach (strasznie tłumią zasięg - do środka naprawdę mało co dociera) i zwykle na największych <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>, zdala od miast (tutaj podobno lepiej celować w LTE bo ma lepszy zasięg, jeśli dobrze się zorientowałem). Różne miejsca, w różnych województwach, na terenie całego kraju.
Mój wymarzony router:
- możliwość podłączenia anteny zewnetrznej (antena na dach, router w środku)
- możliwie mobilny tj z baterią i możliwością ładowania powerbankiem (prąd w gniazdkach zwykle jest dostępny, ale możliwe są przerwy)
- możliwie mały
Jeśli chodzi o operatora, to czy najlepszy będzie Plus? Chodzi o pokrycie zasięgiem. Nie wymagam dużych prędkości, tylko stabilności połączenia.
Obecnie do dyspozycji mam huawei b525 i kartę z Playa, ale być może da się lepiej?
Potrzebuję zaopatrzyć się w router, którego będę używał w różnych miejscach w Polsce. Zwykle w kontenerach (strasznie tłumią zasięg - do środka naprawdę mało co dociera) i zwykle na największych <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>, zdala od miast (tutaj podobno lepiej celować w LTE bo ma lepszy zasięg, jeśli dobrze się zorientowałem). Różne miejsca, w różnych województwach, na terenie całego kraju.
Mój wymarzony router:
- możliwość podłączenia anteny zewnetrznej (antena na dach, router w środku)
- możliwie mobilny tj z baterią i możliwością ładowania powerbankiem (prąd w gniazdkach zwykle jest dostępny, ale możliwe są przerwy)
- możliwie mały
Jeśli chodzi o operatora, to czy najlepszy będzie Plus? Chodzi o pokrycie zasięgiem. Nie wymagam dużych prędkości, tylko stabilności połączenia.
Obecnie do dyspozycji mam huawei b525 i kartę z Playa, ale być może da się lepiej?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Mobilny zestaw LTE z anteną zewnętrzną
Mobilny routerek MifI ze złaczami anten zew. TS9 i agregacja 2 pasm LTE, posiada baterię, z reguły brak złacza LAN korzystasz z niego po WiFi lub USB. Oczywiście tylko LTE bo w Polsce 3G w praktyce już nie istnieje, no i Plus to jak ktoś jest desperatem i samobójca internetowym.
-
Jakiego operatora polecasz w takiej sytuacji?
- wojteks
- *** Administrator ***
Może być za każdym razem inny, są promocje na prepaidach (Plush, Play na dziś) bo abonamentem raczej nie warto się wiązać.
Też realia kontenerowe znam, czasami pracodawca światełko tymczasowo podpina więc każde miejsce/sytuacja jest inna.
Też realia kontenerowe znam, czasami pracodawca światełko tymczasowo podpina więc każde miejsce/sytuacja jest inna.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Na pewno nie Plusa, najlepszy zasięg ma sieć NetWorks czyli Orange i T-mobile, PLAY ich intensywnie goni a Plus ma najmniej stacji bazowych z LTE i praktycznie nic juz z tym nie robi. W przypadku operatorów NW istotny jest te fakt ze na pasmie zasięgowym LTE800 mają po 10MH a PLAY 5MHz a Plus na LTE900 te 5MHz. Z pre-paid dobry pomysł ale najpierw sprzet i antena a potem karty operatorów.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak nie ma nic na "peryferiach" cywilizacji to i Plus z jego 5MHz jest przydatny. Jak pisałem każde miejsce jest inne i w zależności od niego trzeba wybrać dostawcę.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Opcja z Plusa jako internet ostatniego wyboru i pre-paid tego operatora ale nie jako podstawowy dostęp z wykupionego abonamentu. Do tego z reguły w takiej formie korzystania są miejsca gdzie przebywasz częściej, dłużej i przy wyborze operatora warto to brać pod uwagę.
-
Dziękuję za wyjaśnienie z NetWorks. Zestaw kart prepaid wydaje się dobrym pomysłem - w dzisiejszych czasach długo zachowują ważność, jeśli dobrze pamiętam.
Czy mogę prosić o polecenie przykładowego routera mifi z agregacją pasm i gniazdem anteny ts9? W sklepach informacja o agregacji pasm nie jest chętnie podawana, a ja nie wiem gdzie zacząć
Czy mogę prosić o polecenie przykładowego routera mifi z agregacją pasm i gniazdem anteny ts9? W sklepach informacja o agregacji pasm nie jest chętnie podawana, a ja nie wiem gdzie zacząć
-
- Guru bezprzewodowy
MF971r ma złacza TS9 i agreguje 2 pasma LTE, TYLKO NIE WERSJA mf971v bo ta złacz nie posiada.
-
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam