Sprzęt LTE do domu na wsi daleko od nadajników

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Vicktor
Początkujący użytkownik forum

Sprzęt LTE do domu na wsi daleko od nadajników

Post autor: Vicktor »

Witam,

Potrzebuje do domu jednorodzinnego na wsi kupić jakiś sprzęt do internetu LTE.
W domu będzie rozprowadzona cała wewnętrzna sieć z APkami itp. więc sprzęt nie musi być mega rozbudowany w wifi, VPN itp.
Docelowo będzie podłączony internet światłowodowy, ale do tego czasu potrzebuję czegoś "na przetrwanie". Po zamontowaniu światłowodu łącze LTE będzie jako zapasowe.
W najbliższym czasie będę montował anteny telewizyjne i chciałbym w tym samym czasie zamontować osprzęt LTE.
Nie wiem jeszcze z jakiej sieci będę korzystał (Pewnie będzie to Orange bo mam gdzieś dodaną do abonamentu a nie używaną kartę SIM ale równie dobrze może to być inna sieć w ofercie na kartę. Nie chcę na razie wiązać się abonamentem a sprzęt bym chciał swój bez rat itp.)
Nadajniki wszystkich sieci są mniej więcej w tym samym kierunku więc mogę urządzenie skierować niezależnie od sieci ale oddalone około 3.5-4km
Jakie urządzenie będzie się lepiej sprawdzać na takiej odległości? Modem zewnętrzny typu ZTE MF258k lub D-Link DWP-812KT? Czy jakiś sprzęt wewnętrzny + antena? Nie łudzę się że osiągnę jakieś ogromne prędkości ale zależy mi na stabilności działania na tej odległości.
Dokladnia lokalizacja to:
https://maps.app.goo.gl/WR1mXqxaFmcYGYwJA
A nadajniki są w miejscowości Dąbie
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Sprzęt LTE do domu na wsi daleko od nadajników

Post autor: matek451 »

Walisz sobie samobója z tym Orange, do ich nędzy z golcami only 800/900MHz to wystarczy router za 50-100 zł i masz internet kilka Mb/s, wyrzuć tam karty Orange do śmietnika. Zrób testy PLAY i Plusa i opiero wybierz operatora i sprzęt a jak pre-paid to stawiaj na PLAY.
Vicktor
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Vicktor »

Do operatora jeśli chodzi o internet nie jestem specjalnie przywiązany.
Telefony mam w Orange ze względu na nielimitowany roaming i rozmowy międzynarodowe.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

No to sobie nie poszalejesz , co najwyżej pogadasz , sprawdzałeś chociaż to? NetWorks na tym terenie praktycznie nie występuje, to ogromny obszar gdzie stacje działają tylko na LTE800, Orange i T-mobile z takich to dramat. Testuj Play i Plusa.
ODPOWIEDZ