Pomocy czy zdublowany kanal przeszkadza w polaczeniu?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomocy czy zdublowany kanal przeszkadza w polaczeniu?
Witam!
Dzis próbowałem podlaczyc sasiadke do mojego nadajnika wifi za pomoca karty + anteny panelowej w jej domu.
Wystawilem antene za okno na próbę i lapalo moja siec (sygnal 18-24%) i 3 sygnaly lokalnego operatora internetu radiowego.
Nie moglem natomiast polaczyc sie z moja siecia a gdy dawalem refresh to co
niektore sygnaly znikaly a przy ponownym refreshu sie pojawialy.
Sygnaly operatora radiowki byly na chanel 2,6,8 i moj acces point tez nadaje na kanale 6. Czy brak mozliwosci polaczenia moze byc spowodowany zdublowaniem
kanalu 6?? Czy moze bedzie dzialac kiedy antena bedzie solidnie umocowana? Czy moze przestawic moj Acces point na kanal 1?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-14, 20:36 ]
Poprawa pisowni.
Dzis próbowałem podlaczyc sasiadke do mojego nadajnika wifi za pomoca karty + anteny panelowej w jej domu.
Wystawilem antene za okno na próbę i lapalo moja siec (sygnal 18-24%) i 3 sygnaly lokalnego operatora internetu radiowego.
Nie moglem natomiast polaczyc sie z moja siecia a gdy dawalem refresh to co
Sygnaly operatora radiowki byly na chanel 2,6,8 i moj acces point tez nadaje na kanale 6. Czy brak mozliwosci polaczenia moze byc spowodowany zdublowaniem
kanalu 6?? Czy moze bedzie dzialac kiedy antena bedzie solidnie umocowana? Czy moze przestawic moj Acces point na kanal 1?
Z gory dziekuje za odpowiedz.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-14, 20:36 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wyjatek, łącznie zmieniany 2 razy.
pozdr.
Wyjatek
Wyjatek
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomocy czy zdublowany kanal przeszkadza w polaczeniu?
Raczej tylko w ekstremalnych warunkach (czyli przy bardzo slabym sygnale)wyjatek pisze:Czy brak mozliwosci polaczenia moze byc spowodowany zdublowaniem
kanalu 6??
A twoj znikal? Problemy moga wynikac albo z jakosci sygnalu (sila + szumy) albo z konfiguracji - o tej nic nie napisaleswyjatek pisze:Nie moglem natomiast polaczyc sie z moja siecia a gdy dawalem refresh to co
Operator zajal praktycznie cale pasmo, nie bardzo jest sie gdzie wstrzelic:wyjatek pisze:Czy moze przestawic moj Acces point na kanal 1?
http://www.dslreports.com/forum/r17857791-WiFi-Channels
http://img149.imageshack.us/my.php?imag ... artga7.gif
-
- Początkujący użytkownik forum
24% to slaby sygnal? kiedys mialem taki i spokojnie starczalo? ap dzieli od anteny dach i ok 10m.
Czasem i moj znikal, ale przewaznie zostawal przy odswiezaniu, ale komp nawet nie próbował laczyc
Konfiguracja- adresy przypisuje dhcp w modem/router/switsch. na laptopach w domu dziala wysmienicie. Na innym forum ktos zasugerowal przestawienie na kanal 10 lub 11 czy to ma sens? Sila wszystkich sygnalow jest podobna
Raczej tylko w ekstremalnych warunkach (czyli przy bardzo slabym sygnale)
A twoj znikal? Problemy moga wynikac albo z jakosci sygnalu (sila + szumy) albo z konfiguracji - o tej nic nie napisales
Operator zajal praktycznie cale pasmo, nie bardzo jest sie gdzie wstrzelic:
http://img149.imageshack.us/my.php?imag ... artga7.gif[/quote]
Czasem i moj znikal, ale przewaznie zostawal przy odswiezaniu, ale komp nawet nie próbował laczyc

Konfiguracja- adresy przypisuje dhcp w modem/router/switsch. na laptopach w domu dziala wysmienicie. Na innym forum ktos zasugerowal przestawienie na kanal 10 lub 11 czy to ma sens? Sila wszystkich sygnalow jest podobna
Raczej tylko w ekstremalnych warunkach (czyli przy bardzo slabym sygnale)
A twoj znikal? Problemy moga wynikac albo z jakosci sygnalu (sila + szumy) albo z konfiguracji - o tej nic nie napisales
Operator zajal praktycznie cale pasmo, nie bardzo jest sie gdzie wstrzelic:
http://img149.imageshack.us/my.php?imag ... artga7.gif[/quote]
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez wyjatek, łącznie zmieniany 1 raz.
- morion
- Specjalista bezprzewodowy-senior
kolega jo_gurt raczy mijac sie z prawdą... skoro zajęte są kanały 2,6,8 to pasmo jest zajete do kanału 11, na 12 mozna probowac juz stawiac nadajnik, a najlepiej na 13:)
a swoją drogą jesli tamtejszy provider stawia sobie nadajniki na 6 i 8 kanale to gratuluje pomyslunku;)))
a swoją drogą jesli tamtejszy provider stawia sobie nadajniki na 6 i 8 kanale to gratuluje pomyslunku;)))
jutro to dzis... tyle że jutro 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Moze "mija sie z prawda" to za silne wyrazenie. Lepszym by bylo: nie opisal wszystkich mozliwoscikolega jo_gurt raczy mijac sie z prawdą... skoro zajęte są kanały 2,6,8 to pasmo jest zajete do kanału 11, na 12 mozna probowac juz stawiac nadajnik, a najlepiej na 13:)

- morion
no ale sa pewne standardy, i w Polsce zgodnie z prawem mozna sprzedawać urządzenia obsługujące 13 kanałów 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
no sa, owszem, nigdzie tez nie twierdzilem, ze nie mozna sprzedawac takich urzadzenmorion pisze:no ale sa pewne standardy, i w Polsce zgodnie z prawem mozna sprzedawać urządzenia obsługujące 13 kanałów

- morion
chyba sie nie rozumiemy... nie mowimy tu o allegro gdzie mozna kupic najwiekszy chlam na swiecie tylko o regularnej sprzedazy sklepowej... tak jak towar sprzedawany MUSI posiadac polska instrukcje tak towar sprzedawany MUSI spelniac norme standardu dla naszego kraju czyli nadawac na 13 kanałach.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
dlaczego? poza tym ogrom ludzi przywozi np laptopy z USA i to wcale nie jest jakis nedzny promilmorion pisze:nie mowimy tu o allegro

- morion
1. do kazdego laptopa z USA mozna wgrac soft dle UE i juz masz 13 kanalow:)Jo_gurt pisze: dlaczego? poza tym ogrom ludzi przywozi np laptopy z USA i to wcale nie jest jakis nedzny promilpoza tym ta norma w PL obowiazuje stosunkowo krotko (zdaje mi sie ze od wejscia do UE w 2004r - ale moge sie mylic)
2. wierzysz w to ze idac do sklepu kupisz Access Pointa z softem sprzed 2004?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Da sie, ale wiekszosc ludzi tego nie zrobi, bo ma pieknie ustawione recovery i ludzie sie bawia sterownikami dopiero jak cos nie dziala - doswiadczenie z <a href="http://forum-laptopy.info.pl/"><b>forum ... .pl</b></a>morion pisze:1. do kazdego laptopa z USA mozna wgrac soft dle UE i juz masz 13 kanalow:)
Wierze, ze jak ktos kupil sprzet wczesniej i jest z niego zadowolony to go nie zmieniamorion pisze:2. wierzysz w to ze idac do sklepu kupisz Access Pointa z softem sprzed 2004?)

Ale my tu ostro OT-ujemy

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 2 razy.
- morion
no cóż świata nie naprawimy;) rzeczywiście OT sie zrobił;)) to ja kończe;))

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jeżeli macie ochotę, to zaraz to wydzielimy i sobie podyskutujeciemorion pisze:rzeczywiście OT sie zrobił;)) to ja kończe;)

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.