Zmiana mieszkania, dobór sprzętu do pokoju na parterze

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
agaciupaga
Początkujący użytkownik forum

Zmiana mieszkania, dobór sprzętu do pokoju na parterze

Post autor: agaciupaga »

Witam, przedstawię poniżej jaki mam sprzęt oraz problem, który się pojawił po przeprowadzce do nowego mieszkania.

Router: D-link DWR-921
Internet: Play Internet 5G (do routera, router ma max 4G), Internet w komórce z taryfy Play na Kartę
Lokalizacja: Warszawa, Targówek/Zacisze (blisko ul. Radzymińskiej)
Lokalizacja pokoju: parter w bloku 4 pietrowym na osiedlu

Problem: Odkąd się przeprowadziłam strasznie słabo działa mi w pokoju internet- nieważne, czy korzystam z routera czy internetu w komórce, czy też tego, który był już w mieszkaniu w cenie czynszu z Vectry. Wcześniej mieszkałam na Bemowie na 7 piętrze i internet działał całkiem spoko przy oglądaniu filmików na YT czy streamów (czasami buforował ale nie było to bardzo uciążliwe). Teraz mam problem przy załadowaniu zwykłej strony czy łączeniu się z Microsoft Teams, często mnie rozłącza z Wifi. Współlokator też się skarżył na złą łączność na Teams, ale słyszę że tam sobie coś często ogląda, więc chyba korzysta z Vectry, z którą często nie mogę się połączyć. Najlepiej działa mi internet z routera DWR-921, który muszę położyć blisko laptopa, z którego korzystam, jeśli chcę sensownie z niego korzystać.

Pytanie w związku z problemem: Jakie mogę mieć opcje poprawy działania internetu (poza przeprowadzką :D) i co może być główną przyczyną słabego internetu w tym przypadku? Chcę dokupić kabel Ethernet do routera, bo gdzieś mi się zapodział w przeprowadzce. Oprócz tego zastanawiam się nad modemem bezpośrednio do laptopa, albo jakimś wzmacniaczem sygnału Wifi, ale nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto.

Jeśli potrzeba więcej informacji to poproszę o taką wiadomość.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Zmiana mieszkania, dobór sprzętu do pokoju na parterze

Post autor: tomekwwa »

Ten elektrozłom d-linka ma bardzo słaby modem LTE i do tego jeszcze fatalne wifi. Zarówno modem wpinany do laptopa, jak i wzmacniacz wifi nic tu nie zmieni. Modemów do laptopów współcześnie już w zasadzie się nie produkuje, bo LTE wymaga anten konkretnej budowy i nie da się ich w takim patyku zmieścić. Do tego router by uzyskać właściwe parametry najczęściej należy umieścić na oknie, w mieście to powinno wystarczyć by uzyskiwać prędkości rzędu 100-200 Mbps, a nie jest normalne, że buforują się jakieś filmiki z YT. W normalnym routerze nie ma też problemów z rozłączaniem wifi co jest cechą routera który posiadasz. Dziwi mnie tylko, że tak słabo działa to też z telefonu. Co to za telefon?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zmiana mieszkania, dobór sprzętu do pokoju na parterze

Post autor: wojteks »

Obrazki z telefonu z aplikacji netmonster tutaj wstaw i speedtest zrobiony w tym samym czasie.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ