Witam serdecznie,
proszę o pomoc we wzmocnieniu sygnału routera B535-232.
Sprawa wygląda tak, że ze względu na beznadziejną jakość sygnału, zakupiłem (z pomocą członka innego forum dot. elektroniki) antenę Cybertech lte17duo-SMA biała, korzystam głównie z pasma 1800-2100.
Jednak ze względu na użycie anteny zewnętrznej (chciałem jak najkrótszy kabel tj. 5m) router stoi teraz w centrum domu, na poddaszu, pod nim karton-gips, piętro i parter. Po tej modyfikacji (wcześniej router także stał na poddaszu, bliżej salonu w pionie) mam dużo słabszy sygnał w salonie, gdzie jest podłączony telewizor, czasami w ogóle nie łapie. Mam w salonie gniazdko na kabel RJ jednak jest po drugiej stronie, a na razie nie ma możliwości wykucia ściany, aby doprowadzić gniazdko w miejsce gdzie aktualnie znajduje się telewizor. Czy istnieją jakieś urządzenia takie jak np. repeatery, które bedą w stanie pomóc mi w zaistniałym problemie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
P.S
poza tym, często, czasami nawet 1-2 razy dziennie, na routerze zapalają się wszystkie diody i wtedy router jest niewidoczny dla urządzeń. Jedyne co wtedy pomaga to odłączenie routera od zasilania i ponownie uruchomienie. Czy jest to usterka sprzętowa i należy oddać router na gwarancji czy jakaś aktualizacja oprogramowania może tutaj pomóc? (działo się tak także przed podłączeniem anteny zewnętrznej).
Repeater do routera b535-232
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Repeater do routera b535-232
Skoro masz gniazdko rj45 i możesz tam kabel od routera podłączyć to dokup AP dwu pasmowy (2.4 i 5GHz) a nie baw się w jakieś repeatery.
Jeżeli jest na gwarancji to odsyłaj na gwarancję, jeżeli po to raczej trzeba nowy/inny.
Jeżeli jest na gwarancji to odsyłaj na gwarancję, jeżeli po to raczej trzeba nowy/inny.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Jako AP można uzyć router z AC1200 i portami LAN Gigabit Ethernet, wpinasz do tego gniazda RJ45 po LAN a na poddaszu łaczysz do LAN w B535, masz w ten sposób AP WiFi na dole i jeszcze 3xLAN do dyspozycji. Router konfigurujesz jako AP w sieci B535.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dzieki bardzo za pomoc, zrobilem jak mowiliscie i internet smiga teraz elegancko, zasieg na max.
Uzylem do tego routera, który mi został po starym internecie domowym tj. wr841n, zabytek, ale leżał nowy nieodpakowany to żal było niewykorzystać.
Dla innych osób, które być może będą szukały tu odpowiedzi na pytania dot. Access Pointa, wklejam link, który pomógł mi skonfigurować router.
https://hanzo.com.pl/pl/n/Router-bezprz ... -Point/242
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Uzylem do tego routera, który mi został po starym internecie domowym tj. wr841n, zabytek, ale leżał nowy nieodpakowany to żal było niewykorzystać.
Dla innych osób, które być może będą szukały tu odpowiedzi na pytania dot. Access Pointa, wklejam link, który pomógł mi skonfigurować router.
https://hanzo.com.pl/pl/n/Router-bezprz ... -Point/242
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.