Jak sprawdzić dostepną agregacje pasma?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak sprawdzić dostepną agregacje pasma?
Witam, w jaki sposób można sprawdzić np za pomocą telefonu które pasma na aktualnym nadajniku pozwalają zrobić agregację?
Doczytałem że poprzez aplikację https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl jednak nie bardzo wiem na które parametry dokładnie zwracać uwagę.
Sprawa dotyczy tego że na routerze maksymalnie udaje się osiągnąć prędkość 2mbit a telefon położony obok ma już 14mbit i to najlepszy dowód że router kwalifikuje sie do wymiany. Niestety nie wiem jaki model wybrać i chciałbym najpierw sprawdzić z czym się łączy telefon i dopiero na tej podstawie dokupić właściwy router
Doczytałem że poprzez aplikację https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl jednak nie bardzo wiem na które parametry dokładnie zwracać uwagę.
Sprawa dotyczy tego że na routerze maksymalnie udaje się osiągnąć prędkość 2mbit a telefon położony obok ma już 14mbit i to najlepszy dowód że router kwalifikuje sie do wymiany. Niestety nie wiem jaki model wybrać i chciałbym najpierw sprawdzić z czym się łączy telefon i dopiero na tej podstawie dokupić właściwy router
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jak sprawdzić dostepną agregacje pasma?
Jaki masz router obecnie, może na nim można wymuszać pasma.
Pokaż zakładkę live z tego programu dla wybranego operatora.
Pokaż zakładkę live z tego programu dla wybranego operatora.
Nie pomagam na PW!
- radius
- ** Moderator **
W Netmonster wszystko będzie widać. Tylko na początek nie zaciągaj bazy danych, bo może być jak u mnie:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=31&t=62304
Jaki masz router teraz?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=31&t=62304
Jaki masz router teraz?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
Akurat nie jestem na miejscu, podam jak juz bede mial to sprawdzone
-
-
- Guru bezprzewodowy
To nie router tylko elektrosmioeć bez żadnej wartości, telefon loguje się do BTS-a na Kolejwej 96, pasmo podstawowe to LTE800, sygnał dostateczny ale niski SINR i do tego LTE2100 na bardzo słabym sygnale i LTE2600 ale jego parametrów nie pokazałes bo są nizej ale zapewne jeszcze gorsze. Stacja pracuje w agregacji LTE2600+2100+1800+800, wymagany router z agregacja 4 pasm LTE ale przede wszystkim poprawa parametrów sygnału na pasmach pojemnościowych LTE anteną zewnętrzną Dual LTE1800-2600MHz, jaka jest twoja lokalizacja jak daleko masz do tego BTS-a?
-
Nie umiem odpowiedzieć jak daleko, ulica Stogi.
Czyli router i tak do wymiany jak sądziłem, jaki model wybrać? Wołałbym uniknąć montażu anteny ale jeśli będzie to konieczne to też da się to załatwić, tylko kwestia jakich modeli sprzętu szukać? (Chciałbym aby była możliwa FV na zakup więc część używanych na starcie odpadnie)
Czyli router i tak do wymiany jak sądziłem, jaki model wybrać? Wołałbym uniknąć montażu anteny ale jeśli będzie to konieczne to też da się to załatwić, tylko kwestia jakich modeli sprzętu szukać? (Chciałbym aby była możliwa FV na zakup więc część używanych na starcie odpadnie)
-
- Guru bezprzewodowy
Google maps ma taką możliwość jak zmierz odległość... Co do metra...
-
- Guru bezprzewodowy
Nie ma anteny zapominasz o normalnym internecie a wymiana sprzętu bezcelowa, tym bardziej ze to ma być nowy na fakturę więc koszt od 1500 zł wzwyż i sztuka dla sztuki, Stogi w Warszawie?
-
Wychodzi wg googla 11,5km.
Tak, ul. Stogi Warszawa. Jeśli będzie trzeba bez faktury to jakoś to przeżyję o ile internet by się poprawił.
Jak rozumiem antena to konieczność wiec też zamontuję, tylko jaką? Taka z aukcji nr 7825079636 nada się czy szukać innych?
Tak, ul. Stogi Warszawa. Jeśli będzie trzeba bez faktury to jakoś to przeżyję o ile internet by się poprawił.
Jak rozumiem antena to konieczność wiec też zamontuję, tylko jaką? Taka z aukcji nr 7825079636 nada się czy szukać innych?
-
- Guru bezprzewodowy
A ten test na telefonie to u siebie bo BTS w ŁOMIANKACH a po drodze kupa innych BTS-ów w tym z kilka w poblizu.
-
To powtórzę test jeszcze raz i wstawię
-
Kurczę błąd był, do nadajnika jest 1,2km dokładnie, w pobliżu jeszcze 3 , każdy z innym kierunku
Znalazłem router B618-22d za około 800zł, wydaje mi się że powinien działać poprawnie, tylko jeszcze jaką antene wybrać?
Znalazłem router B618-22d za około 800zł, wydaje mi się że powinien działać poprawnie, tylko jeszcze jaką antene wybrać?
-
- wojteks
- *** Administrator ***
B618 to zabytek na dziś, szukaj czegoś współczesnego.
Nie pomagam na PW!
-
Coś konkretnego sugerujesz? 628 lub 818? Chciałbym się wyrobić w 1000zł
- wojteks
- *** Administrator ***
B628 w zależności od wersji agreguje 2 lub 3 pasma. Trudno jest kupić wersję 3 pasmową więc odpada. B818 nowego już też nie kupisz, nowe firmware miewa bugi a firma zwija się z rynku.
Może koledzy coś podpowiedzą w miarę współczesnego żeby w zestawie z anteną zmieścił się w założonej kwocie.
Może koledzy coś podpowiedzą w miarę współczesnego żeby w zestawie z anteną zmieścił się w założonej kwocie.
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
Na allegro LBR20 są używane nie uszkodzone , i je można wylicytować za 700pln ,a skoro to od firmy to fakturę pewnie też wystawią.