EDGE bliziutko a jednak łapie tylko GPRS:-(

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
g?odzila
Użytkownik forum

EDGE bliziutko a jednak łapie tylko GPRS:-(

Post autor: g?odzila »

Tak jak w temacie problem polega na tym że bts z EDGE jest 400-500 metrów od mojego miejsca zamieszkania a podłączony do kompa stacjonarnego modem łapie tylko GPRS. Nie wiem dlaczego tak jest zwłaszcza że modem podłączony do laptopa bez problemu łapie EDGE i osiąga maksymalne prędkości. Dodam jeszcze, że zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku zasięg jest prawie maksymalny.

Przeszukałem forum i niestety nie znalazłem czegoś co mogło by mi pomóc :( dlatego proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: EDGE bliziutko a jednak łapie tylko GPRS:-(

Post autor: mar_kow »

Wiele zależy od przejściówki, jaka firma i jak się zainstalowała. No i pytanie czy manager pokazuje zasięg EDGE na panelu czy też nie. Jeżeli sygnał jest a prędkości są niewielkie trzeba sprawdzić komputer pod względem "infekcji".
Brak zasięgu może być również spowodowany zjawiskiem ekranowania. Na linii tych 400-stu metrach może być obiekt (czasami transformator) który przesłania sygnał. Metr dalej może nie być już tego problemu. Problem dotyczy najczęściej odległości najbliższych dzielących nadajnik z odbiornikiem. Spotkałem się z taką podwójną żelbetonową ścianą budynku :).
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Sprawdź w hyperterminalu CID-y stacji kiedy łączysz się z laptopa i stacjonarnego. Jeśłi są takie same, to łączysz się z tym smym BTS-em i przyczyna jest gdzie indziej. Instrukcje obsługi hyperterminala znajdziesz w :faq:
g?odzila
Użytkownik forum

mar_kow pisze:Wiele zależy od przejściówki, jaka firma i jak się zainstalowała.
korzystam z Option Globetrottera który jest podłączony bezpośrednio do gniazda PCMCIA więc to nie wina przejściówki.
mar_kow pisze:No i pytanie czy manager pokazuje zasięg EDGE na panelu czy też nie
Tak, pokazuje EDGE ale prędkości raczej nie tego nie odzwierciedlają. I dodam jeszcze że kiedyś modem raz czy dwa razy złapał EDGE.

Właśnie sprawdziłem komputer pod względem infekcji i jest czysty, a co do zjawiska ekranowania to myślę, że nie w tym problem bo w tym samym pokoju w którym znajduje się komputer stacjonarny laptop łapie EDGE bez problemu, tym bardziej że po drodze do nadajnika nie ma większych przeszkód.

Sprawdzałem CIDy i laptop i komputer stacjonarny łączom się z tym samym nadajnikiem
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

głodzila pisze:Sprawdzałem CIDy i laptop i komputer stacjonarny łączom się z tym samym nadajnikiem
Ale czy są identyczne? Wtedy łączysz sie z tym samym sektorem tego samego BTS-a i różnic być nie powinno. Może łączysz się z różnymi sektorami BTS-a np.jeden ma EDGE drugi GPRS, albo jeden na 900MHz a drugi na 1800MHz i różnice w działaniu już mogą być.

Przez jaką przejściówkę jest podłączony ten modem w stacjonarnym? Mysle, że jest to jednak spowodowane zakłóceniami z komputera. JAkbyś podał wykres transmisji ze stacjonarnego to przypuszczam, że będą tam same szpilki. W takiej sytuacji pomogła by antena zewnętrzna- jeśli to jest ta przyczyna.
g?odzila
Użytkownik forum

Ufo atakuje pisze:Ale czy są identyczne?
Tak, są identyczne
Ufo atakuje pisze:Przez jaką przejściówkę jest podłączony ten modem w stacjonarnym?
To nie wina przejściówki bo modem w stacjonarnym podłączony jest bezpośrednio do gniazda PCMCIA
Ufo atakuje pisze:Mysle, że jest to jednak spowodowane zakłóceniami z komputera
Może coś w tym jest ponieważ modem włożony do komputera znajduję się zaledwie kilka centymetrów nad ziemią w otoczeniu mnóstwa kabli, jednak zasięg i tak jest prawie maksymalny.

Czy myślicie że kupienie zwykłej antenki do okólnej coś by zmieniło? Może to by coś dało ponieważ modem w całym domu łapie EDGE tylko nie w miejscu gdzie jest włożony do komputera stacjonarnego
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Zrób jesze taki test. Włóż modem do laptopa i przybliż blisko miejsca gdzie jest w stacjonarnym (jak PC pracuje) zobacz czy to wpłynie na szybkość łącza. Zmień też położenie komputera stacjonarnego, kiedy będzie w nim pracował modem i to kilka razy w różnych miejscach i płaszczyznach.
g?odzila
Użytkownik forum

To tak zrobiłem ten teścik i położyłem laptopa bardzo blisko miejsca gdzie modem jest podłączony do komputera stacjonarnego i złapał on EDGE. A co do położenia stacjonarnego to tylko w jednym położeniu złapał EDGE ale tylko na chwile bo po rozłączeniu i połączeniu się ponownie z internetem EDGA już nie złapało :( . Może to kwestia tego że gdy modem jest włożony do komputera blisko anteny znajduje się dużo kabli?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

głodzila pisze:[...] blisko anteny znajduje się dużo kabli?
Jak każde urządzenie które wykorzystuje fale elektromagnetyczne jest podatne na zakłócenia. W teorii emisja cyfrowa nie powinna być narażona aż tak bardzo na zakłócenia jak analogowa ale do końca tak nie jest. Sam komputer generuje niezłe szumy a co dopiero dodatkowe przewody. W tym przypadku zewnętrzna antena powinna pomóc. Tylko lepiej na początku poczytać o tym na FAQ żeby się nie dać oszukać sprzedawcom na anteny z potężnym zyskiem ;).
g?odzila
Użytkownik forum

mar_kow pisze:W tym przypadku zewnętrzna antena powinna pomóc. Tylko lepiej na początku poczytać o tym na FAQ żeby się nie dać oszukać sprzedawcom na anteny z potężnym zyskiem ;) .
Chyba zdecyduje się na kupno zwykłej anteny dookólnej o zysku nie większym niż 5dB ponieważ bts jest blisko i poinformuje was o rezultatach jakie osiągnę.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Jesli BTS jest ok.500m, to dookolna powinna wystarczyc.
g?odzila
Użytkownik forum

Dzisiaj z pocztą przyszła antenka dookólna zamówiona na allegro i zaraz po odpakowaniu przystąpiłem do działania, podłączyłem antenę do modemu i..... klapa. Antena zamiast wzmacniać zasięg to z 5/7 kresek obniżyła go do 2/7. Na początku pomyślałem że to wina złego ustawienia anteny więc przestawiałem ją w różne miejsca z marnym skutkiem, w końcu odpiąłem antenę i zasięg wrócił do normalnego stanu.Jest w tym jeszcze coś dziwnego podłączając do modemu samą przejściówkę bez anteny zasięg malał tak samo jak z anteną. Jeżeli to wina przejściówki to da się to jakoś naprawić?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

A jak antena współpracuje gdy modem siedzi w laptopie?
g?odzila
Użytkownik forum

Antena podłączona do modemu w laptopie zachowuje się tak samo czyli zmniejsza zasięg lub całkowicie zrywa połączenie. :(
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Tak to bywa z dookólnymi... Spróbuj wystawić ją na zewnątrz np. na parapet
g?odzila
Użytkownik forum

Waśnie dostałem maila od sprzedawcy anteny, w którym było napisane że to może być spięcie na przejściówce anteny i żebym najlepiej odesłał ją do sprawdzenia. Więc nie pozostaje mi chyba nić innego niż odesłać antenę :(
Awatar użytkownika
SVIPER
Stały użytkownik forum

Post autor: SVIPER »

głodzila pisze:Więc nie pozostaje mi chyba nić innego niż odesłać antenę :(
Zgadza się, sam nic już nie poradzisz.... Dobrze że sprzedawca zaproponował jakiekolwiek rozwiązanie... odeślij to coś wymyśla :)
ED77 + ATK20 = :D
ODPOWIEDZ