piszę, bo dotarłem do ściany. Mam LTE z t-mobile już dobre kilka lat, w zasadzie jestem zadowolony, ale wydaje mi się, że dało by się wyciągnąć z niego więcej, tylko już nie mam pomysłu jak.
Łączę się przez B525-23a, anteny ATK-LOG ALP na przewodzie H155 5m. Maszt 2m, wystaje jakieś 1,5 m nad dach. Miejscowość Pisary gm. Zabierzów, woj. Małopolskie (32-064).
Najbliższy BTS jest w PIsarach 1,4 km, następny prawie idealnie w tej samej linii w Krzeszowicach 4,5 km ode mnie.
Na bliższym dostępne tylko 800, 1800 i 2100, ale prawie zawsze mimo mocnego sygnału SINR bardzo niski, prędkości bardzo słabe na 1800 i 2100 (rzędu 1-5Mbps).
Na tym dalszym jest też 2600 i na tym paśmie mam lepsze prędkości, czasem jeszcze lepsze jeśli doagreguje się jakąś częstotliwość.
Po drodze jest drzewo, nie da rady go wyciąć

Z telefonu w pobliżu nadajnika w Krzeszowicach wyciągałem na speedteście nawet 230 Mbps, w pobliżu nadajnika w Pisarach rzadko powyżej 40 Mbps, chociaż raz było 100 Mbps (ale tylko raz na kilkadziesiąt prób, więc może przełączył się na Krzeszowice w czasie testu, używany bts sprawdzany Netmonsterem).
Z tego co się doczytałem B525 nie ma agregacji 2600+2100.
Pytanie co można zrobić, żeby było lepiej? Zmiana operatora nie wchodzi w grę, bo zależy mi na braku limitu przesłanych danych. Poza tym z opinii sąsiadów wynika, że inni operatorzy nie są tu powalający. W t-mobile mam Magentę z limitem prędkości do 200 Mbps.
Mógłbym wymienić anteny, ale na jakie? Najlepsze transfery są na 800 i 2600, więc musiałyby być szerokopasmowe, a wiele większego realnego zysku chyba nie osiągnę.
Mógłbym wymienić router, tylko na jaki? Nie zależy mi na wifi w routerze, bo wifi w domu robi mi Unifi. Nie chciałbym też na nowy router przeznaczać jakichś kosmicznych kwot.
Załączam mapkę z lokalizacją BTSów i pomiarami z Hmanagera i Speedtestu.
Z góry dzięki za pomoc!
Mapka:
BTS w Krzeszowicach:
BTS w Pisarach na 800 MHz:
BTS w Pisarach 1800 i 2100 MHz, nie załączam speedtestu, bo nie ma sensu:
Wyniki w środku nocy, zarówno Pisary jak i Krzeszowice: