Planuje niedługo kupić niewielką działkę w małopolsce (ewentualnie dom do remontu) z tego względu chciałbym zakupić router (i ewentualnie antenę zewnętrzną), aby na miejscu przetestować możliwości internetu, który jest mi potrzebny do pracy zdalnej (ważny jest stabilny ping i minimum 20 MB/10 MB). Podobają mi się miejsca raczej odludne, więc jest duża szansa na to, że internet mobilny będzie jedyną opcją. Na pewno jednak nie wybiorę miejsca gdzie nadajnik jest ekstremalnie daleko. Najbardziej interesuje mnie internet z T-mobile (choc wybiorę oczywiście najlepszego operatora).
Czytałem różne wątki na tym forum, ale wiele jest sprzed 10 lat dlatego postanowiłem zapytać na świeżo.
Z tego co czytałem to najlepiej dobierać sprzęt pod konkretnego operatora sieci oraz dostępnego BTSa, ale z oczywistych względów nie mogę teraz tego zrobić.
Potrzebuję dość uniwersalnego routera przede wszystkim do testów internetu mobilnego. Byłoby idealnie gdyby ten router miał możliwość podłączenia WAN na RJ45. W związku z tym mam kilka pytań:
1. Lepiej kupić dwa routery osobny do internetu stacjonarnego i osobny do mobilnego czy kupić jakiś uniwersalny.
2. W zależności od odpowiedzi na pierwsze pytanie, czy możecie polecić jakiś przykładowy model lub modele ?
3. Jaką antenę zewnętrzną wybrać do takich testów (o ile jest w ogóle potrzebna, może sobie to odpuścić, bo przecież testy będą przeprowadzane na dworze)?
4. Czy możecie polecić jakiś aktualny i sensowny artykuł na temat doboru routera i anteny ?
Budżet do 1000 zł, aczkolwiek mogę też kupić coś droższego jeżeli stosunek jakości do ceny będzie korzystny i będzie to miało sens.
Pozdrawiam Dawid.