Przeprowadziłem się z miasta na wieś i niestety musiałem pożegnać się ze światłowodem.
W miejscu w którym mieszkam nie ma opcji na światłowód (przynajmniej przez najbliższe kilka lat), operatorów z sieciami bezprzewodowymi brak, więc zostaje internet mobilny.
Kupiłem 3 startery: Plus, Play i Orange, wskoczyłem na dach i dostałem poniższe dane:
Plus i Play (SIM1 - Plus, SIM2 - Play):

Orange:

Netmonster:

Moja lokalizacja:

Piszę w tym dziale, ponieważ sąsiad mieszkający niedaleko mnie ma Plus'a z routerem ODU-IDU 200:

i chce się internetu pozbyć.
Robiłem speed test u sąsiada (laptop wpięty po kablu) i miał wyniki rzędu:
ping 32ms, pobieranie od 25 do 40 Mbps, wysyłanie od 15 do 30 Mbps ( w zależności od pory dnia i chyba szczęścia, bo testy robione jeden po drugim potrafiły dać skrajne wyniki)
Wstępnie jestem umówiony na przejęcie internetu od sąsiada (jest im zbędny, bo został po dzieciach, a oni i tak korzystają z komórek, a umowy zerwać nie mogą bo kara), tylko pewnie musiałbym zakupić inny sprzęt, bo ten wg kilku opinii na forum to antyk.
Moje pytanie brzmi: czy faktycznie Plus w mojej lokalizacji najlepiej się sprawdzi i jaki sprzęt powinienem zakupić.
Docelowo planuję w domu sieć na TP Link Omada, więc router od internetu mobilnego i tak będzie pracował w trybie bridge.
Jaki sprzęt? Czy są potrzebne dodatkowe, zewnętrzne anteny? Z góry dziękuję za wszystkie porady.