Asus WL600-G - pytanie ...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
asusek
Początkujący użytkownik forum

Asus WL600-G - pytanie ...

Post autor: asusek »

Witam serdecznie . Jest to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję ,że nie ostatni . Koniec biadolenia ,przechodzę do rzeczy . Posiadam ruter - taki jak w temacie ,jest on podłączony do linii telefonicznej ( główne gniazdko ) . Od tego miejsca gdzie stoi rozdziela sygnał na dwa komputery ( PC i laptop ) za pomocą sieci WiFi . Laptop posiada wbudowaną kartę bezprzewodową ,a do PC jest wpięty adapter WiFi Sagema ( dostałem go kiedyś z Livebox'em ) . Teraz dwa pytania :

1) Dlaczego na laptopie nie mogę wycisnąć więcej niż ~1,7 Mb/s ,kiedy na PC stojącym około 8 metrów od bazy bez problemy wyciskam ~5 Mb/s ?

2) Jak wspomniałem wyżej komputer PC do bazy ma około 8 metrów ( jedna ściana ) i mam problem ze skokami jakości łącza . Z reguły jest napisane " Bardzo Dobra " lub Dobra . Chciałbym to zmienić ( poprawić jakość sygnału ) ,co proponujecie ?

Dzięki za każdą sensowną wypowiedź .

Pozdrawiam .
ODPOWIEDZ