W ofercie T-mobile jest MF289F, trafił dziś w moje ręce, odkupiłem go od znajomego który wziął ofertę na firmę u tego operatora. To już jeden z nielicznych sprzętów do LTE z modemem 20 kat. Modem X24 od Qualcoma wiec dobrze znany.
Typowe dla ZTE WebUI ze wszystkimi potrzebnymi ustawieniami, wersja softu z wyborem pasm LTE do agregacji, diagnostyka nieco ubozsza niż na MC801a ale pokazuje wszystkie potrzebne dane. Na szybko jak zawsze test na karcie Play, w domu agregacja 4 pasm LTE daje taki wynik https://www.speedtest.net/my-result/a/8509035602
Rezultat podobny do tych osiąganych na LBR20 i B818 w takich samych warunkach, jeśli ktoś poszukuje routera do LTE i bierze umowę w T-mobile to moze to być dobry wybór. Oczywiście sprzęt u tego operatora więc pozostaje przez 2 lata jego własnością, mam nadzieję ze kolega będzie płacił za niego abonament
Każdy moze sam sobie sprawdzić po IMEI czyj jest router, ja przynajmniej znam kolegę który go wziął na firmę, zrobiłem z nim dil , on mi MF289F a ja mu LBR20 z RBS50 oczywiście z dopłatą . Mieszka obok, mam nawet most po WiFi z nim więc to tak jakby rodzinne paserstwo No i raczej płacił będzie bo w firmie to raczej nie zostanie bez internetu
Alternatywą był MC801a ale ten już mam więc wybraliśmy MF289f bo brakowało mi do kompletu urzadzeń od ZTE.
Jedyne co mnie zastanawia to jak w nim wygląda konfiguracja złacz do anten zewnętrznych, zmiana x16 w mf286d na X24 i mamy MF289F , a to ze sa przedmiotem zainteresowania to nie dziwi
Anteny również identycznie jak w MF286D ( 5 anten w modemie , tylko 2 wyjścia do anten zewnętrznych).
matek451 pisze: a to ze sa przedmiotem zainteresowania to nie dziwi
LBR20 również mógłby być , tam również IPQ4019 , i co najważniejsze Netgear rzetelnie źródła swojego softu podaje, przez co dużo łatwiej jest to zrobić.
W MF289F już jakiś włoch sprawdził ,że oboraz z mf286d się normalnie odpala , tyle ,że gniazda lan nie działają...
matek451 pisze:W ofercie T-mobile jest MF289F, trafił dziś w moje ręce, odkupiłem go od znajomego który wziął ofertę na firmę u tego operatora. To już jeden z nielicznych sprzętów do LTE z modemem 20 kat. Modem X24 od Qualcoma wiec dobrze znany. (...)
Rezultat podobny do tych osiąganych na LBR20 i B818 w takich samych warunkach (...)
Matek451 jak wiadomo MF286/286R/MF286D mają jedno złącze anten zew. działające na 2600 MHz a drugie na 800-2100 MHz, czyli z antenami zew. działać powinny w SISO1X1.
Jak wygląda sytuacja z tym ruterem? Czy jest jak w wymienionych ruterach czy już "normalnie" ?
Zamontowałem ten router u krewnych. Kupiłem fabrycznie nowy, niebrandowany router.
Router ma zapewniać internet dla VOD, telefonów, sporadycznie do telekonferencji.
Przy większej ilości urządzeń barierą może być maksymalna liczba urządzeń na pasmo WiFi (32).
W testach u mnie w mieszkaniu agregował mi maksymalnie trzy pasma. W docelowej lokalizacji łączył się tylko z jednym pasmem ale i tak transfer jest zadowalający (do 89mbps).
Router ma tryb bridge, ale nie miałem czasu na przetestowanie go...
Anten zewnętrznych też nie rozważałem, sprzęt musi pracować na wewnętrznych-przebijanie się za okno nie wchodzi niestety w grę.
Dodam jeszcze, że router bez problemu współpracuje z kartą Lycamobile. Nie miałem też problemów z dostępem do strony logowania. Ogólnie zakup udany a końcowi użytkownicy zadowoleni...
Trochę odświeżając temat. Zestaw MF289F+starter Lyca przeszedł chrzest bojowy na telekonferencjach...
Ale po kolei... Przy VOD, korzystaniu z WWW czy nawet krótkich rozmowach VoWiFi rozłączanie internetu może nie być odczuwalne.
Tymczasem logując się na konto Lyca widziałem, że na stałe wpięty do sieci router LTE pokazuje kilkanaście-kilkadziesiąt połączeń trwających ok 25 minut... Gdy użytkownik miał poprowadzić półtoragodzinny wykład w formie telekonferencji zacząłem się zastanawiać, czy nie będzie go rozłączać...
Telekonferencja poszła gładko, choć system bilingowy pokazał ją jako 6 połączeń... Ale to widać tylko system bilingowy Lyca tak rozlicza pakiety...
Dla porównania jeśli karta PLAY siedzi w routerze włączonym na stałe to widzę po jednym połączeniu na dobę...
@skansen Czy udało się sprawdzić ten tryb bridge w niebrandowanym MF289F? Czy jest w tej chwili coś lepszego na rynku pod samo LTE, czy MF289F dalej pozostaje najlepszym wyborem?
Czy ten router ma funkcje Dual Wan, która pozwali użyć światłowód jako główny internet, a w przypadku awarii przełączy się sam na LTE? Ewentualnie czy ma agregacje WAN (np światłowód) + LTE?
@stiwi niestety jak na razie nie udało mi się go przetestować pod tym kątem. Ale w roli do którego go zamontowałem (VOD, telekonferencje) sprawdza się bardzo dobrze.
Nie wiem czy ma funkcję Dual Wan, ma na pewno gniazdo Wan. Przy używaniu go jako głównego routera i AP ograniczeniem może być limit 32 podłączonych klientów na pasmo 2.4/5 GHz.
Ostatnio dla zabawy kupiłem MF289F z TMobile , na pewno też nie ma trybu Bridge mode.
Dodatkowo dla celów edukacyjnych trochę bardziej zagłębiłem się w modem , dla kolegi z włoch. Razem udało się wyciągnąć z niego co najlepsze ( okazało się , że najnowsze i najlepsze fw jest w niemieckim Vodafone). Udało się na nim odblokować port R11 aby pracował w trybie VoLTE , czyli modem dalej rozsyła internet i równolegle jest połączenie telefoniczne ( standardowo ,albo gniazdo RJ11 w ogóle nie działa ,albo podczas połączenia zrzuca połączenie na 3G , a jak go nie ma to na 2G i internetu praktycznie nie ma).
Gdyby ktoś chciał się pobawić w to , to opis jak to zrobić: https://github.com/stich86/ZTE-MF289F-Recovery
Ew. jak ktoś chciałby "gotowy" taki router , to pw , mi ten co mam już porzebny nie będzie.
Podjąłem próbę sprawdzenia trybu w oparciu o instrukcję z linku: https://tunkkaamo.cloud/index.php/2020/ ... -firewall/
Niestety okazało się, że nie mam na miejscu możliwości podpięcia się kablem do routera, więc doszedłem tylko do kroku w którym wyłącza się DHCP. Taka opcja jest dostępna po rozłączeniu z siecią GSM.
Jak będę znowu w tej lokalizacji to spróbuje ponownie jak się połączę po kablu.
Dzień dobry.
Czy dla MF289F istnieje jakiś alternatywny soft zarządzający w rodzaju LTE-h Monitor dla Huawei (zależy mi głównie na możliwości identyfikacji BTS, (+ idealnie - zablokowaniu BTS, do którego modem się łączy), czy jedynym wyjściem jest skrypt z przyklejonego wątku usera Zeusek, ew. podmiana na OpenWrt? Ruter niebrandowany, zakupiony w X-Kom, na gwarancji, więc raczej nie chcę "grzebać", na razie.